ATC: klein kaartje, leuke manier van communiceren

ATC: klein kaartje, leuke manier van communiceren ATC of Artist Trading Card. Een klein kaartje met specifieke afmetingen, niet groter dan 64 x 89 millimeter. Erg leuk om te maken. Meestal worden er verschillende ATC-kaarten rond een bepaald thema gemaakt. Deze kaartjes ga je dan ruilen. Op die manier worden er vaak vriendschapsbanden opgebouwd. wat wel erg belangrijk is: ATC-kaarten mogen nooit verkocht of gekocht worden. Maar hoe ontstond de ATC-kaart eigenlijk? En waar vind je mensen met wie je kan ruilen?

Ontstaan en betekenis

Artist trading card als visitekaartje

ATC staat voor Artist Trading Card. Het idee ontstond bij de Zwitserse kunstenaar M. Vänçi Stirnemann uit Zurich. Hij vond het maken van een catalogus te duur. Daarom maakte hij in 1997 1200 ATC kaartjes met de hand om zijn kunstwerken te promoten. Hij riep andere kunstenaars op om hetzelfde te doen. In Amerika werd het een groot succes. Zijn project heet Artist Trading Card: a collaborative cultural performance.

Ruilen om artistieke waarde

Artiesten begonnen onder elkaar kaartjes te ruilen en uit te wisselen. Ondertussen is het fenomeen over de hele wereld verspreid en zijn er al verschillende tentoonstellingen geweest in Canada, Duitsland en Zwitserland. Daarna is het ook naar de gewone mens overgewaaid en ook hier werd het een hype. Twintig jaar later worden er nog steeds aTC-kaarten gemaakt en omgewisseld.

Een ATC-kaart

De basisprincipes

Een ATC-kaart is gemaakt volgens een aantal basisprincipes. De afmetingen zijn standaard over de hele wereld, nl. 64 x 89 millimeter (2 1/2 x 3 1/2 inch). Er zijn verschillende manieren om tot dit formaat te komen: of je knipt het kaartje op voorhand uit en dan ga je het versieren. Of je maakt één groot blad en dan ga je op zoek met een mal naar een patroon of tekening die mooi is op dat formaat en dat knip je dan uit. Of je koopt voorgevormde kaartjes op het juiste formaat.

Alleenstaand of serie

Ook voor het maken van de kaart bestaan er verschillende mogelijkheden. Je kan één kaartje maken of je kan een serie maken gebaseerd op een bepaald thema. De bedoeling is om de kaartjes daarna te ruilen, ofwel per internet, ofwel op ruilbeurzen. Ze mogen absoluut niet gekocht of verkocht worden! Dit betekent dus dat je er eerst zelf een paar moet maken voor je kan beginnen ruilen.

De achterkant

De achterkant van een ATC-kaart is ook belangrijk. Hier staat de naam van de maker, de artiest, vermeld. Eventueel ook je gegevens om met een andere ATC-er in contact te treden, alsook de datum waarop het kaartje werd gemaakt.

Origineel, editie of serie

Je kan op de achterkant van de ATC-kaart ook laten weten hoeveel je er van dat exemplaar gemaakt hebt. Is er dat één, dan noemt men het een origineel. Zijn er dat meerdere exemplaren van hetzelfde kaartje, dan noemt men het een editie. Maakt de kaart deel uit van een geheel met een bepaald thema, maar is elk kaartje op zichzelf verschillend, dan noemt men dat een serie. Je kan op de achterkant dus ook kwijt uit hoeveel kaartjes die serie bestaat. Je kan er het serienummer of de titel op schrijven. Er zijn zelfs stempels te koop, waarop je de gegevens gewoon moet invullen.

ATC-kaart versieren

Je kan voorbedrukte kaartjes kopen, die je dan alleen nog maar hoeft te versieren, maar dit is niet erg creatief. Op een ATC kan je gemakkelijk allerlei kleine frulletjes of overschotjes papier kwijt, omdat het niet erg groot is. Je kan er een foto op kleven, je kan er teksten op kalligraferen, je kan er op stempelen, je kan zelf een tekening maken, je kan je achtergrond zelf schilderen, je kan er zegels op kleven, kleine origamifiguurtjes, 3D motieven, ... Ook een leuke is een serie die in zijn geheel een puzzel vormt, terwijl elk kaartje toch op zichzelf kan staan. Kortom, the sky is the limit.

ATC-kaarten opslaan en ruilen

Je kan je ATC-kaarten in speciale verzamelalbums steken, zodanig dat ze niet worden beschadigd. Of ze gewoon in een doos bewaren. Je kan elk kaartje individueel in een plastiek hoesje steken. Ruilen kan je via internet of op speciale events of op beurzen. Je kan ATC-ers of beursdata vinden, zowel nationaal als internationaal, door op Google "ATC-kaartjes" in te tikken. Je kan alleen maar een bepaald thema maken of verzamelen, bv. alleen landen of sporten. Of je kan er gewoon ook lustig op los verzamelen en alles inslaan wat je leuk vindt.
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gunda Niemann-StirnemannGunda Niemann-Stirnemann, wie kent haar niet? Deze Duitse, inmiddels ex-langebaanschaatster, wordt beschouwd als de succ…
Kunst kopen: Waar moet je op letten bij aanschaf kunstwerk?Een kunstwerk vormt een belangrijk deel van de uitstraling van je interieur. Ook moet een schilderij of beeld iets oproe…
Geld verdienen met pokémonkaartenGeld verdienen met pokémonkaartenIedereen kent het wel: Pokémon. Veel mensen hebben vroeger de tekenfilmserie gekeken of kijken deze nog steeds. Daarnaas…
Huis ruilen met oudersHuis ruilen met oudersU wilt in 2022 uw huis ruilen met het huis van uw ouders. Wat moet u als kind voor deze woningruil regelen en wat vindt…

Zelf kralen maken van Fimo kleiFimo is een zachte polymeer klei die je voor veel verschillende toepassingen kunt gebruiken. Je kunt er zelfs je eigen s…
Speurtochten voor kinderen: goedkoop en spannendSpeurtochten voor kinderen: goedkoop en spannend't Is crisis en dan moet je ook het verjaardagsfeestje van je kinderen zo goedkoop mogelijk houden. Leuk en (bijna) grat…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 21-03-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.