Staatsloterij: oprecht kans op winnen?

De Staatsloterij is in 1848 ontstaan en in 1992 ondergebracht in Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij. Iedere maand kan men staatsloten kopen om kans te maken op grote geldprijzen. De officieel berekende kans op een prijs van meer dan 1000,00 is slechts één op de 10.000. Een grote prijs winnen in de Staatsloterij is derhalve maar voor een klein aantal deelnemers weggelegd. Is er oprecht kans op winnen? En speelt de Staatsloterij een eerlijk spelletje?

Staatsloterij

Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij is in 1992 opgericht. De staatsloterij bestaat in haar vorm reeds vanaf 1848. De Staatsloterij is de grootste loterij van Nederland. In 2006 behaalde de stichting een totale omzet van 737,6 miljoen. Gemiddeld wordt 65,4% uitgekeerd inclusief kansspelbelasting. Althans, volgens de officiële boekhouding van de stichting Staatsloterij. In de praktijk is namelijk gebleken dat de Staatsloterij tót het jaar 2008, vele hoofdprijzen heeft aangemerkt als 'uitgekeerd' terwijl betreffende prijzen op loten zijn gevallen, die niet verkocht bleken te zijn. De officieel berekende kans op een prijs van meer dan duizend euro is slechts een kans van één op 10.000. In de praktijk betekent dit dat slechts een zeer klein aantal deelnemers werkelijk een 'grote' prijs wint.

Iedere maand kan men staatloten kopen om kans te maken op 'grote' geldprijzen. Maar is er oprecht kans op winnen? Speelt de stichting Staatsloterij een eerlijk en oprecht spel?

Staatsloterij: gegarandeerde prijzen?

In januari 2008 heeft de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatloterij haar nieuwe deelnemersreglement vastgesteld. Na meer dan 150 jaar is er duidelijkheid met betrekking tot het uitkeren van de prijzen. Tot januari 2008 werden prijzen niet gegarandeerd uitgekeerd. Wat houdt dit precies in? Dat betekent in de praktijk dat de Staatloterij vele staatsloten heeft geproduceerd en in de trekking heeft meegenomen, die uiteindelijk niet bleken te zijn verkocht. Veelvuldig zijn hoofdprijzen op staatsloten gevallen, die niet waren verkocht. Toch kwam op de jaarrekening en in de boekhouding te staan, dat genoemde prijzen wél waren uitgekeerd.

Praktijk:
De staatsloterij produceert maandelijks 18 miljoen staatsloten
De staatsloterij verkoopt maandelijks 3 miljoen staatsloten

Er zijn 16 miljoen staatsloten die niet zijn verkocht, maar wel werden meegenomen in de officiële trekking. Een (hoofd)prijs die gevallen is op een niet verkocht lot, werd wel als uitgekeerde prijs in de boekhouding genoteerd. Er zijn in 150 jaar derhalve vele hoofdprijzen niet uitgekeerd, maar wel als dusdanig aangemerkt door de overheid. De vraag is dan echter, waar zijn al die miljoenen/miljarden guldens en euro's gebleven? Als ze op de jaarrekening zijn verdwenen, maar niet aan deelnemers zijn uitgekeerd, waar zijn die winst-bedragen dan feitelijk gebleven? Op welke wijze is de Nederlandse overheid met deze financiële overschotten omgegaan?

Uiteindelijk is door onderzoek duidelijk geworden, dat de Staatsloterij niet oprecht, helder en eerlijk te werk is gegaan tot januari 2008. In reactie op de feiten uit het onderzoek, heeft de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij haar deelnemersreglement gewijzigd per januari 2008.

"Het Staatsloterijspel zonder Jackpot is de spelvorm waarbij met één of meer Staatsloten wordt meegespeeld in een loterij, waarbij de bepaling van de winnende nummers kan plaatsvinden in meer trekkingen en waarbij de hoofdprijs is gegarandeerd. Het gegarandeerd zijn van de hoofdprijs houdt in dat bij de trekking van de hoofdprijs wordt bezien of het getrokken nummer in combinatie met de serieletters toebehoort aan een verkocht lot."

Voor de duidelijkheid dient u te begrijpen dat de garantie voor het eerst is ingevoerd en slechts betrekking heeft op de hoofdprijzen. De kleinere prijzen van 5,00 tot 5.000,00 worden nog altijd niet gegarandeerd uitgekeerd. De jackpot is uiteraard niet gegarandeerd, aangezien deze maandelijks oploopt. Eén van de doelstellingen van de Staatloterij was het verhogen van de Jackpot. Niet door meer financiën beschikbaar te stellen, maar door te zorgen dat hij niet iedere maand valt.

Staatsloterij Uitkeringspercentage

De Staatsloterij zegt zelf gemiddeld 65,4% uit te hebben gekeerd (inclusief kansspelbelasting). Van iedere 100 die wordt ingelegd, zouden de kopers van loten gemiddeld 65,4 terug ontvangen volgens de Stichting.

Deze cijfers zijn echter gebaseerd op het feit dat de niet-uitgekeerde prijzen, wél als uitgekeerd de boeken in zijn gegaan. De jaarrekening en verslagen laten een uitkeringspercentage van 65,4% zien, terwijl in de praktijk een veel lager percentage is uitgekeerd. Slechts vanaf januari 2008 zijn hoofdprijzen gegarandeerd. Kleine prijzen nog altijd niet en de Jackpot ook niet. De echte cijfers met betrekking tot het uitkeringspercentage worden waarschijnlijk voor altijd onbekend en geheim gehouden.

Staatsloterij: Is er oprecht kans op winnen? Speelt de Staatsloterij een eerlijk spelletje?

Iedere maand kan men staatsloten kopen om kans te maken op grote geldprijzen. De officieel berekende kans op een prijs van meer dan 1000,00 is slechts één op de 10.000. Een grote prijs winnen in de Staatsloterij is derhalve maar voor een klein aantal deelnemers weggelegd. Daarnaast is gebleken en bewezen, dat de Staatloterij die grote prijzen zelden in de praktijk heeft uitgekeerd. De werkelijke kans op een grote prijs is daarmee van één op 10.000, verminderd naar nihil.

Staatsloterij: Is er oprecht kans op winnen? En speelt de Staatsloterij een eerlijk spelletje?
Een (hoofd)prijs die gevallen is op een niet verkocht lot, werd wel als uitgekeerde prijs in de boekhouding genoteerd. Er zijn in 150 jaar derhalve vele hoofdprijzen niet uitgekeerd, maar wel als dusdanig aangemerkt door de overheid. De vraag is dan echter, waar zijn al die miljoenen/miljarden guldens en euro's gebleven? Als ze op de jaarrekening zijn verdwenen, maar niet feitelijk aan deelnemers zijn uitgekeerd, waar zijn die winst-bedragen dan feitelijk gebleven?
© 2008 - 2024 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
mijn kijk opDe beste besparing: loterijen opzeggenDe meeste Nederlandse gezinnen kunnen grote besparingen doorvoeren, zonder dat ze er iets van merken. Ze doen namelijk m…
De winkansen van de StaatsloterijDe winkansen van de StaatsloterijDoor mee te spelen met de Staatsloterij of andere loterijen, maakt u kans om grote geldbedragen te winnen. Deze kans is…
Nederlandse schatkist de grote winnaar van loterijenNederlandse schatkist de grote winnaar van loterijenDe Nederlandse staatskas wordt flink gespekt door de legale loterijen. De belastingdruk is dermate hoge dat de staatskas…
Nederlandse loterijenHeel veel Nederlanders wagen graag een gokje in een van de Nederlandse loterijen. Er zijn een aantal grote en bekende Ne…

Playtopia, online spelletjes spelen, geld winnen en chattenPlaytopia, online spelletjes spelen, geld winnen en chattenPlaytopia is een nieuwe Nederlandse spelletjessite. De site onderscheidt zich van reguliere spelletjessites doordat er e…
Reacties

Tjon Pon Fong, 14-08-2008
Zo blijkt dan maar weer: De Nederlandse Staat als gelegaliseerde schurk. Waarom wordt er geen groot onderzoek verricht naar al die zogenaamde uitgekeerde bedragen? Zodra men de burgers geld wil ontfutselen wordt er snel een wetje in elkaar gezet, kruimeldieven worden met veel tam tam opgepakt en berecht, maar als het om de grote witteboorden criminelen gaat zwijgt men als het graf. Als u bedenkt dat de officieren van justitie een belangrijke rol spelen bij het aangeven van strafbare feiten (geen aangifte door de o.v.j., dan geen rechtszaak), dan weet u in welke hoek er ook gezocht moet worden naar de witteboorden criminelen indien het gaat om strafbare feiten gepleegd door de overheid. Wordt het geen tijd om daar schoonschip te maken? Van parlementsleden hoeven wij ook niet veel te verwachten; als puntje bij paaltje komt huppelen die braafjes achter hun ministers aan… Reactie infoteur, 14-08-2008
Geachte Tjon Pon Fong,

Hartelijk dank voor uw scherpe reactie.
U heeft het volledig bij het rechte eind.
Ik deel derhalve uw visie en mening.

Helaas is door de eeuwen duidelijk zichtbaar, dat de basis nimmer is gewijzigd: de machthebbenden vullen als ouderwetse landheren rijkelijk de zakken en de burgers worden verplicht al het geld in te leveren. Oplichting en Misleiding alom.

Met vriendelijke groet,
Alexandra

Henk Rolink, 30-05-2008
In de uitzending bij radar, enkele weken geleden, is aangeven dat degenen die al voor 1-1-2008 meespeelden met de staatsloterij en dit kunnen aantonen, gezamenlijk proberen verhaal te halen bij staatsloterij organisatie. Ik kan hierover niets vinden op 'sites". Kunt u mij mischien aangeven waar ik verdere gegevens kan vinden. Reactie infoteur, 30-05-2008
Geachte heer Rolink,

Dat betreft de organisatie met de website http://www.loterijverlies.nl.

De organisatie vraagt 25 euro per persoon om mee te beginnen. Vervolgens kunnen er andere kosten zijn. Daarnaast staat/stond de website vol spel- en taalfouten.

Het initiatief op zich, zou geweldig goed zijn. Maar door het verzoek van loterijverlies aan slachtoffers van de Staatsloterij, om wederom eerst te betalen, om vervolgens maar af te wachten of een zaak tegen de staat uberhaupt ooit gewonnen zou kunnen worden, wekt het vooralsnog geen vertrouwen.

De staat is inmiddels reeds een procedure begonnen bij de EU om loterijverlies te verbieden. Juist omdat loterijverlies geld vraagt. Het gevecht zou derhalve al over kunnen zijn, voor het begonnen is.

Feit blijft, dat het onacceptabele praktijken zijn geweest. Eeuwenlang…

Met vriendelijke groet,
Alexandra

Alex (41 artikelen)
Laatste update: 12-06-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Kansspelen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.