Fotografie: tips en tricks voor leuke Halloweenfoto's

Fotografie: tips en tricks voor leuke Halloweenfoto's Rond en met Halloween wordt het weer eens tijd om het fototoestel erbij te pakken. De natuur is spookachtig door mist en nevel. Het is vroeg donker en alles lijkt plots griezeliger dan anders. Tijdens een Halloweenwandeling kan je mooie beelden maken van verklede mensen, vuurkorven en originele versieringen. Oude gebouwen met veel uitsteeksels en torentjes zien er eind oktober plots heel akelig uit. Uitgeholde pompoenen vormen mooie taferelen. Zelfs spinnen en zwarte katten horen erbij en maken de sfeer compleet. Waar wacht je op om leuke Halloweenfoto's te maken?

Halloween

In de nacht van 31 oktober op 1 november is het Halloween. De legende wil dat tijdens die nacht geesten van overledenen tevoorschijn komen en ronddwalen. De sfeer is griezelig en daar kan je dankbaar gebruik van maken om een paar mooie (Halloween)foto's te maken. Alles kleurt oranje, paars, zwart en wit. In sommige dorpen en steden lopen kinderen verkleed rond, bellen aan en roepen "trick or treat". De natuur helpt een handje door zich vroeg in de avond in het duister te hullen. Mist en nevelslierten vervolledigen het plaatje. Een fikse regenbui zorgt voor een extra toets. Trek eropuit en maak gebruik van handige tips en tricks.

Gebruik maken van natuurlijke fenomenen

Mist en nevel

In de herfst heb je 's morgens vroeg en bij schemering vaak nevelslierten en mistbanken. Wat in het licht normaal lijkt wordt plots heel griezelig in het donker door deze witte dons. Hij omhult bomen en gebouwen. Ook mensen lijken plots vreemd wanneer ze in de mist lopen. Met een klein lichteffect van een zaklantaarn maak je het nog enger en mysterieuzer.

De donkere nacht

Eind oktober is het al vroeg donker, rond zes uur 's avonds al. Het donker is voor vele mensen echt griezelig want wat vertrouwd was overdag, wordt 's nachts plots best vreemd. Bomen krijgen griezelige vormen, er zijn overal lange schaduwen en iets of iemand die plots opduikt, doet je serieus schrikken. Maak zeker gebruik van het donker om te spelen met silhouetten en schaduwen.

De (volle) maan

Heb je geluk, dan is er ook een mooie maan. Een heldere, volle maan die achter een kale boom komt piepen, is een klassieker voor mysterieuze foto's. Maar de maan geeft ook spookachtige vormen en kleuren aan wolken. De lucht ziet er plots heel anders uit dan anders. Soms is de lucht blauwachtig met wolken als plukjes dons of als slierten. Soms is de nacht gitzwart met juist een kleine maansikkel.

Regendruppels

Regen is natuurlijk niet leuk maar rond Halloween kan het je foto's net dat ietsje meer geven. Een flinke regenbui en dan spookachtige figuren, het heeft wel wat. Dikke regendruppels op een ruit of net lange waterstrepen van uitgelopen druppels met daarachter een licht en een mysterieuze silhouet. Krijg je al kippenvel? Neem dan snel je fototoestel en leg het vast!

Natuur in de herfst

Spinnenwebben

In de herfst kan je 's morgens mooie spinnenwebben fotograferen. Vroeg in de ochtend heb je dan ook nog een beetje dauw op de draden wat het geheel nog enger maakt. Later in het seizoen heb je misschien zelfs al wat rijp. De witte webben met hier en daar een druppel ogen schitterend. Je moet er wel wat vroeger voor uit de veren, maar het is zeker de moeite waard.

Kale loofbomen

De meeste loofbomen hebben hun bladeren verloren en zien eruit als een mager mens met lange armen. Wanneer de wind flink te keer gaat, lijkt het wel of die armen heen en weer gaan. Natuurlijk kan je die beweging niet weergeven op een foto maar als je dat wilt, kan je er uiteraard een filmpje van maken.

Typisch Halloween

Pompoenen

Het typische symbool van Halloween zijn helder oranje pompoenen en groenachtige sierpompoenen. Sommige mensen maken er schitterende stillevens mee. Pompoenen en sierpompoenen gecombineerd met purper heidekruid, gele of witte chrysanten en kaarsen. Deze taferelen hoef je niet 's avonds te fotograferen. Overdag komen ze het beste tot hun recht. Echte artiesten hollen hun pompoen uit en kerven er gezichten uit. Kaarsje erin en het is een prachtig gezicht! Het spreekt voor zich dat je dit dan weer wel het beste 's nachts op de foto zet.

Spinnen

Vele mensen houden niet van spinnen. Griezels zijn het met hun grote ogen, hun lange poten en hun harige lijf. Neem er eens macrofoto's van en je hebt best enge kiekjes! Natuurlijk moet je eerst zelf zo dichtbij deze griezels durven komen!

Zwarte katten

Over zwarte katten zijn heel wat uitspraken. Zwarte katten brengen ongeluk. Zwarte katten horen bij heksen. Bijgeloof of realiteit?Mysterieuze wezens zijn het zeker, vooral als ze ook nog eens felgele ogen hebben. Fotografeer dus zeker ook een zwarte kat. Focus op de ogen. Of wacht tot de haren van de kat gaan rechtstaan of tot ze zich schrap zet om een muis te bespringen.

Verklede mensen

Sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw is het op sommige plaatsen in om je te verkleden voor Halloween. Scholen organiseren Halloweenfeestjes, lokale verenigingen organiseren Halloweenwandelingen. Her en der komen kinderen aan je deur bellen, "trick or treat" roepend. Mensen trachten zich zo origineel of zo griezelig mogelijk te verkleden. Spoken met rode hartjes, vampieren, heksen, skeletten, zombies, monsters, schattige pompoenen, vogelverschrikkers, draken en verdronken zeebonken. Je ziet echt van alles en het zijn stuk voor stuk schitterende modellen.

Griezelig in het donker

Gebouwen

Staan er in je buurt gebouwen met veel uitsteeksels of torentjes? Ga ze dan zeker eens fotograferen op een donkere herfstavond. Of bij volle maan. Of wanneer het pijpenstelen regent. Plots zien alledaagse gebouwen er veel griezeliger uit dan anders. Focus zeker ook eens op details.

Standbeelden en kerkhoven

Staan er standbeelden in je omgeving? Bekijk ze eens goed. Zien ze er niet griezelig uit in het donker? Zoek het juiste standpunt of focus op een angstaanjagend detail. Hurk eens door je knieën of leg je op je buik op de grond. Een niet alledaags standpunt kan een vertrouwd beeld heel angstaanjagend maken, zeker als er dan ook nog een spookachtige lucht achter staat. Ook kerkhoven zijn dankbare onderwerpen. Kruisen in allerlei vormen, lange gangpaden met kale, spookachtige bomen, half verdwenen namen en data. Ook hier kan je gaan voor details en ongewone standpunten.

Halloween in scène gezet

Natuurlijk kan je zelf een tafereel naar je hand zetten. Je kan je personages sturen en alles in scene zetten. Zet een fel licht binnen in huis. Laat nu een spookachtige verschijning rondlopen tussen de lichtbron en het raam. Fotografeer dit van buiten naar binnen. Laat de figuur met zijn handen over het raam gaan. Het lijkt wel een geest die naar buiten probeert te komen. Of iemand die vermoord werd en om hulp tracht te roepen. Regent het heel hard? Nog beter. De regen geeft nog een griezeliger effect aan je foto's.

Eten en drinken met een Halloweentintje

Rond of voor Halloween worden er vaak vieze en enge dingen geserveerd en gegeten. Veelkleurige drankjes, glühwein in zwarte heksenketels, bloederige gerechten, glibberige spaghettislierten, bloeddoorlopen ogen en mysterieuze nagerechten waar wormen en spinnen uitkruipen. Ook hier maak je het beste enkele foto's van om een totaalbeeld te krijgen van deze leuke periode van het jaar.

Tips en tricks voor leuke Halloweenfoto's voor amateurfotografen

Niet iedere amateurfotograaf wil zich verdiepen in de ingewikkelde materie van ISO (de lichtgevoeligheid), sluitertijden (de tijd dat je sensor open wordt gesteld) en diafragma's (bepaalt de hoeveelheid licht en wordt weergegeven door het f-getal: hoe lager het getal, hoe meer licht er binnenkomt). Voor vele mensen zijn enkele handige en simpele tips en tricks meer dan voldoende.

Waar moet je op letten wanneer je in het donker fotografeert?

Het spreekt voor zich dat je de leukste halloweenfoto's in het donker zal maken. De manier van fotograferen in het donker is niet dezelfde als overdag, maar met de juiste tips wordt het kinderspel. Begrijp je er echt niets van, dan kan je nog altijd je camera op autofocus zetten. Je camera bepaalt dan zelf al de instellingen. Op sommige camera's staat zelfs een speciale stand "nachtfotografie". Maar voor wie toch wil experimenteren, zet je camera dan op manueel en gebruik deze eenvoudige tricks:
 • Gebruik een sluitertijd tussen 1/60 en 1/100
 • Zet je diafragma op F2.8 of minder
 • Verhoog de ISO-waarde
 • Hou je camera stevig vast. De beste manier is om je camera aan de body vast te houden met een hand en om met je andere hand de lens te ondersteunen
 • Geen vaste hand? Gebruik dan een statief. Door je camera hier op te fixeren heb je geen beweging van je camera
 • Gebruik eventueel een flits. Bedenk wel dat door je flits te gebruiken, een deel van het mysterieuze zal weg zijn.
 • Als je kaarsen wil fotograferen, zet dan zeker je flitser uit anders is de typische sfeer die de kaars oproept helemaal weg. Wel kan je uit het beeld zorgen voor extra licht.
 • Ga met een zaklamp over wat je wil fotograferen.
 • Maak gebruik van aanwezig licht (straatlantaarn, autolichten)

Maak gebruik van het blauwe uur

Het blauwe uur is de periode precies voordat het helemaal donker wordt. Deze tijdspanne duurt tussen drie kwartier en een half uur. Je lucht zal er blauwachtig uitzien. Je kan gebruik maken van de ondergaande zon en van het nog aanwezige licht. Dit geeft je foto een mysterieuze gloed.

Waar moet je op letten wanneer je in de regen fotografeert?

Regen is een grote vijand voor je camera. Je zal hem dus goed moeten beschermen. Steek de camera bijvoorbeeld in een plastic zak waar je vooraan een gat hebt ingemaakt om het objectief door te steken. Zo is je body beschermd. Kom je thuis, laat je camera dan wel even weer wennen aan de kamertemperatuur vooraleer je er opnieuw mee aan de slag gaat. Je kan regendruppels fotograferen en gebruiken in je foto's maar je kan bij regen ook gebruik maken van de reflecties die je ziet in plassen. Hiervoor kan je het beste even door je knieën gaan en je foto maken vanuit kikvorsperspectief. Heb je heel veel geluk en bliksemt het? Zet je fototoestel dan op een statief en neem een foto van een bliksemschicht. Als dat niet spooky is!

Waar moet je op letten wanneer je nevel en mist fotografeert?

Wanneer je mist en nevel fotografeert, hoeven je foto's niet haarscherp te zijn. Er is ook niet veel kleur aanwezig meestal. Probeer dus te focussen op een onderwerp met wat kleur en stel daar op scherp. Mist en nevel kunnen ook delen van een onderwerp of persoon als het ware verstoppen. Het lijkt dan wel of het onderwerp of de persoon plots opdoemt.

Zwart-wit fotografie

Spookachtige en mysterieuze foto's doen het ook heel goed in zwart-wit. Je kan in kleur fotograferen en er daarna een zwart-wit filter op zetten. Of je kan een sepiafilter voor je lens plaatsen. De bruinachtige tinten geven je foto een "oud" tintje.

Fotograferen met een GSM

Tegenwoordig heb je zelfs geen dure camera meer nodig om mooie foto's te maken. Iets of wat GSM geeft ook al heel mooie resultaten. En een GSM heeft bijna iedereen tegenwoordig altijd op zak. Zie je dus iets leuks en mysterieus, schiet er dan maar op los!
© 2020 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Het ultieme griezelfeest - Halloween!Halloween is niet alleen een griezelfeest dat in de Verenigde Staten populair is. Ook in Nederland kom je steeds vaker H…
Halloween in Duitsland: susses oder saures!Halloween in Duitsland: susses oder saures!Susses oder Saures! Dat is wat je overal in Duitsland hoort met Halloween. Want ook in Duitsland houden kinderen er van…
Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Rond de herfst zijn de pompoenen weer rijp. Behalve dat u van pompoenen soep kunt maken, kunt u hier ook een gezichtje u…

Fotograferen in en rond het huis: tips en ideeënFotograferen in en rond het huis: tips en ideeënHou je van fotograferen maar kan je om de een of de andere reden je huis niet uit? Denk je dat er dan niets te fotografe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jplenio, Pixabay
 • https://fotografievoorbeginners.nl/ (op 04/10/2020)
 • https://www.bing.com/videos/search?q=wat+is+iso&docid=608025214534485109&mid=29FE06409A845432F32029FE06409A845432F320&view=detail&FORM=VIRE (op 06/10/2020)
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.