De soap Goede tijden, slechte tijden
De eerste aflevering van Goede tijden, slechte tijden was op 1 oktober 1990 en hiermee is het de langstlopende Nederlandse soap. Op dit moment is Goede tijden, slechte tijden zelfs de enige Nederlandse soap die nog op televisie wordt uitgezonden. Wat verklaart het succes van "Goede tijden, slechte tijden", ook wel GTST genoemd?
Goede tijden, slechte tijden speelt zich af in het fictie dorp Meerdijk. Het dorp zou volgens de serie in de buurt van Almere moeten liggen.
The Restless Years
Tussen 1977 en 1981 werd er op de Australische televisie een soap uitgezonden met de naam “The Restless Years”. Hier is
Goede tijden, slechte tijden op gebaseerd. Inmiddels heeft onze Nederlandse variant er al heel wat meer seizoenen op zitten dan zijn Australische voorganger.
In beide series draaide het verhaal om jonge mensen die net van school afkwamen. Inmiddels geldt dit voor
Goede tijden, slechte tijden niet meer. Zij zijn nog steeds wel een onderdeel van het verhaal maar ze vormen niet meer de hoofdmoot.
RTL 4 en GTST
RTL 4 is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle zender en
Goede tijden, slechte tijden was hier vanaf het begin af aan bij. Formats bij RTL 4 scoren over het algemeen iets beter dan bij de concurrent en ook
Goede tijden, slechte tijden (we zullen het verder afkorten naar GTST) lift mee op dit succes. Of is het andersom? Lift RTL 4 mee op het succes van GTST? Feit is dat GTST geregeld het best bekeken programma is van de dag. Was er in 2007 sprake van een dieptepunt en geluiden dat de soap maar gestopt moet worden, sinds 2011 is GTST weer helemaal terug van weggeweest. Sinds de familie Bouwhuis en Huygens hun intrede in de serie hebben gedaan zijn de kijkcijfers gestegen naar nu boven de anderhalf miljoen kijkers per dag. Een soap die al meer dan twintig jaar loopt in Nederland is ineens weer hot. Zo hot dat in januari 2012 een hele uitzending van RTL Boulevard gewijd werd aan GTST en het verbazingwekkende succes.
Het succes verklaart
Eén van de verklaring voor het succes zou het samenwerkingsverband van You Tube en RTL Nederland kunnen zijn. De hele uitzending van GTST kan na uitzending bekeken worden op You Tube. Onze jeugd en jongeren maken massaal gebruik van You Tube, wat een positief resultaat op de populariteit van GTST kan hebben gehad. GTST gaat zo ook met zijn tijd mee, televisie kijken op het moment dat het de kijker uitkomt en niet op het moment dat het programma toevallig wordt uitgezonden. Vanaf maart 2012 kunnen UPC klanten GTST één dag vooruit kijken zodat ze nog sneller op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.
Bewijs van succes
Veel langlopende series krijgen een flinke klap wanneer personage ineens door iemand anders worden gespeeld. GTST heeft dit al diverse keren meegemaakt maar de serie loopt nog steeds.
- Het personage Amy Kortenaer is door minimaal vier verschillende actrices gespeeld.
- Carel Kortenaer (overleden) werd door 2 verschillende acteur gespeeld.
- Charlie Fischer kreeg maar liefst vier keer een ander gezicht.
- Dian Alberts (overleden) werd door drie actrices gespeeld.
- Guusje Balk (in de serie de zoon van Peter Kelder en Suzanne Balk) werd gespeeld door maar liefst tien verschillende kleine acteurtjes.
- Lucas Sanders heeft ook al vier verschillende gezichten gehad.
- Suzanne Jacobs werd gespeeld door Shanti Devi en Betje Koolhaas.
- Nina Sanders groeide ook versneld op in de serie en werd door 6 verschillende actrices gespeeld.
- Helen Helmink was het eerste personage in de serie dat een ander gezicht kreeg, van Marloes Fluitsma naar Brûni Heinke.
En dit is slechts een greep uit de vele personages die van gezicht veranderden in de serie.