Aangepaste muziekinstrumenten

Stelt u zich eens voor: muziek maken is uw passie. U kunt niet zonder uw dwarsfluit, saxofoon of piano. Dan wordt u plotseling ziek of krijgt u pijnklachten, waardoor u uw favoriete instrument niet meer (goed) kunt bespelen. Einde oefening? Dat hoeft niet per se; er zijn oplossingen op de markt!

Multidisciplinair muziekspreekuur of muziekblessureteam

Of u nou als professional of als amateur een instrument bespeelt, het is handig om eerst de problemen die u door uw aandoening tijdens het spelen ervaart goed in kaart te brengen. Een uitgelezen manier om dit te doen is het bezoeken van een zogenaamd multidisciplinair muziekspreekuur, waarbij een (revalidatie-)arts, ergotherapeut, muziektherapeut en eventueel een psycholoog bekijken waar de moeilijkheden liggen en hoe die opgelost kunnen worden. In het AMC kunt u hiervoor als professioneel musicus terecht, terwijl in het revalidatiecentrum van Revalidatie Friesland (Beetsterzwaag) zowel amateurs als professionals worden gezien.

Nadat u door het multidisciplinaire team bent gezien, volgt er een advies op maat. Dat kan houdings- en oefenadviezen behelzen, maar ook het advies een aangepast muziekinstrument aan te schaffen. Daarvan zijn er verschillende op de markt. Hieronder een greep uit de mogelijkheden.

Mogelijke aanpassingen

Dwarsfluit met zwanenhalskop of verticale dwarsfluit

Dankzij de aangepaste vorm van de kop kunnen deze fluiten schuin of verticaal bespeeld worden in plaats van horizontaal. Hierdoor worden met name nek en schouders minder zwaar belast. De klank van een fluit met zwanenhalskop is gelijk aan die van een normale dwarsluit, maar een verticale fluit heeft een iets ruisiger klank.

Eenhands blok- of dwarsfluit

Kan, zoals de naam al zegt, met slechts één hand bespeeld worden en is dus geschikt voor mensen die geen functie (meer) in hun andere hand hebben.

Elektronische saxofoon

Instrument waarbij de druk van adem en lippen door een synthesizer of toongenerator in klanken wordt omgezet. Hiervoor is veel minder spierkracht en ademsteun nodig dan voor het aanblazen van een akoestisch blaasinstrument, wat het geschikt maakt voor mensen met bijvoorbeeld een spierziekte. De naam van het instrument is ietwat misleidend: het is eerder een aangeblazen synthesizer dan een saxofoon.

Pedal adaptor voor piano

Aanpassing waarbij het mogelijk wordt gemaakt om het demperpedaal te bedienen door het bewegen van een ander lichaamsdeel dan de rechtervoet, die hiervoor gewoonlijk wordt gebruikt. Deze aanpassing is dan ook bedoeld voor mensen met onvoldoende spierkracht in over controle over hun voeten.

Naast deze standaard-aanpassingen zijn er ook veel individuele aanpassingen mogelijk, zoals het verlengen en/of verplaatsen van kleppen van blaasinstrumenten en het aanbrengen van steunpunten waarop het instrument kan rusten.

De kosten

Veel muziekinstrumenten zijn behoorlijk prijzig, en dat geldt zeker voor aangepaste instrumenten. Als u zelf niet in staat bent de volledige aanschafprijs te betalen is het ook mogelijk om een instrument te huren.

De stichting de Muziekotheek wil het voor mensen met een aandoening mogelijk maken om toch een instrument te bespelen. Hiertoe heeft ze allerlei aangepaste instrumenten in bezit die tegen een vergoeding voor kortere of langere tijd geleend kunnen worden. Ook financiële steun bij het individueel aanpassen van instrumenten behoort tot de mogelijkheden.

Waar te verkrijgen?

Er zijn diverse instrumentenmakers die zich bezighouden met het aanpassen van instrumenten. Voor de aanschaf van een aangepast muziekinstrument kunt u onder andere terecht bij:
  • De Fluitstudio, Amsterdam
  • Aerofoon Atelier, Skûlenboarch (Friesland)
  • Michiel van Loon Piano's en Vleugels, Meppel
  • Jaap Stiggelbout Slagwerk, Groningen
  • Hub van Laar, koperblaasinstrumentenmaker, Margraten

Meer informatie vind u op de website van Vilans Hulpmiddelenwijzer.
© 2010 - 2025 Lieske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektronische muziek: de synthesizerElektronische muziek: de synthesizerKoud, kunstmatig en onpersoonlijk? Muziek gemaakt met machines heeft een minder warm imago dan muziek gemaakt met piano…
Muziek arrangeren, bewerken, transcriberen of orkestrerenMuziek arrangeren, bewerken, transcriberen of orkestrerenWat houdt het arrangeren van muziek in en wat is de relatie met termen als het bewerken, transcriberen en orkestreren va…
Muziekinstrumenten - Engels, Frans, NederlandsHieronder vindt u een overzicht van de bekendste muziekinstrumenten. Naast de Nederlandstalige benaming van de instrumen…

Telescoop kopen, beginners handleidingTelescoop kopen, beginners handleidingHet waarnemen van de sterrenhemel wordt door velen bedreven. Als besloten wordt een telescoop aan te schaffen komt er no…
Zelf sieraden maken: de gekettelde kettingKettelen is het aan elkaar maken van metalen staafjes door middel van de ronde uiteinden met elkaar te verbinden. Je kun…
Bronnen en referenties
  • http://www.pianoman.nl/pedal-adaptor-aanpassing-voor-gehandicapten-artikelen-4.html
  • http://www.fluitstudio.nl/
  • http://www.aerofoon-atelier.nl/
  • http://www.muziekotheek.nl/
Lieske (5 artikelen)
Gepubliceerd: 16-04-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.