Waarom ontstaan er knopen en wat is de ideale draadlengte?

Waarom ontstaan er knopen en wat is de ideale draadlengte? Touw (of draad) heeft de neiging om in de knoop te raken. Het kan soms veel tijd kosten om het uit de knoop te halen. Als gevolg hiervan kunnen er veel frustraties ontstaan. Er bestaan maar liefst meer dan honderd knopen die spontaan kunnen ontstaan. Ondanks dit hoge aantal zijn het grotendeels knopen van een specifieke soort. Zij staan bekend als zogenaamde 'priemknopen'. Wat kan de kans op het ontstaan van knopen vergroten? Wat voor voorzorgmaatregelen worden er getroffen zodat dit vermeden kan worden?

Het ontstaan van knopen


Het ontstaan van een knoop

Wanneer men touw door elkaar husselt is er een grote kans dat het touw in de knoop raakt. De oordopjes die gekoppeld dienen te worden aan een muziekapparaat kunnen eenvoudig in de knoop raken. Vooral als het in een zak bewaard wordt. Zelfs als het (opnieuw) uit de knoop is gehaald ontstaan er na verloop van tijd weer knopen. Dit kan veel frustraties opwekken of voor problemen zorgen. Het is echter een lange tijd onduidelijk geweest waardoor knopen ontstaan. Deze lijken vaak geheel spontaan te ontstaan.

Knopen die uit zichzelf ontstaan

Onderzoekers hebben ontdekt dat er maar liefst honderdtwintig knoopsoorten kunnen ontstaan. De meeste knopen die spontaan ontstaan worden 'priemknopen' genoemd. Dit zijn knopen die geen samenstelling zijn van andere knopen. Dit bewijst dat een spontane knoop meestal vanwege één uiteinde begint.

Diverse factoren

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het ontstaan van knopen. Het formaat van de draad speelt hier bijvoorbeeld een belangrijke rol. Hiernaast speelt het materiaal waarvan de draad gemaakt is een rol en hoeveel de ruimte waarin het zich in bevindt (bijvoorbeeld een opbergdoos) bewogen wordt.

Draadlengte

De draadlengte is een belangrijke factor die kan bepalen of iets in de knoop raakt. Vanaf een bepaalde lengte vergroot de kans op het krijgen van een knoop namelijk aanzienlijk. Na zo'n anderhalve meter wordt deze kans echter weer verkleind. Vanwege deze lengte ontstaan er minder snel kleine lussen die bewegelijk zijn. Naast de draadlengte is de draaddikte een factor die bepalend kan zijn.

Draaddikte

Hoe dunner het koord, hoe eenvoudiger het door de war raakt. Flexibel draad (zoals bijvoorbeeld visdraad) heeft een vergrote kans om in een knoop terecht te komen. De draaddikte is echter niet zo'n grote factor als de draadlengte.

Buigzaamheid

Niet alle soorten materiaal zijn echter even buigzaam. Materiaal zoals ijzerdraad komt zeer moeizaam in een knoop terecht. Hiervoor moet men zelfs bewust een vrij zware kracht in dezelfde richting uitoefenen. Naast de buigzaamheid speelt beweging een grote rol.

Beweging

Wanneer draad of touw in een zak bewaard wordt kan het eenvoudig in de knoop raken. Dit gebeurt vooral wanneer het materiaal in beweging komt. De Y-vorm van oordopjes die gebruikt worden voor muziek hebben zelfs hierdoor een vergrote kans om verstrikt te raken. Wanneer het in een tas wordt opgeborgen is de kans iets minder dan 50% dat het in de knoop raakt. (Ervan uitgaande dat de draad 139 centimeter lang is, ongeveer de gemiddelde lengte van draad van oordopjes.) Er kunnen allerlei maatregelen getroffen worden om te voorkomen dat het in de war raakt.

Bron: Taken, PixabayBron: Taken, Pixabay

Praktische oplossingen

Het gebruik van speciale verpakkingen

Fabrikanten zorgen ervoor dat kabels en touw zo min mogelijk in de war kan raken. Dit doen zij met behulp van dichte en kleine verpakkingen zodat er zo min mogelijk ruimte ontstaat. Draad wordt regelmatig bevestigd of gewikkeld om een klos.

Het opwinden van draad heeft voor- en nadelen

Een andere manier om draad effectief op te rollen is door middel van haken of lussen. Deze lussen worden uiteindelijk vastgeknoopt met bijvoorbeeld ijzerdraad om ervoor te zorgen dat er hier geen beweging in kan komen. Dit wordt vaak gebruikt voor oordopjes die aangesloten kunnen worden aan een telefoon of muziekapparaat. Over de lange termijn is deze oplossing echter minder effectief. Dit zorgt er namelijk voor dat het koord gebogen blijft en uiteindelijk zelfs vaker in een knoop terecht kan komen.

Producenten van verschillende producten kiezen vaak voor een specifieke draadlengte

Er wordt veelvoudig gebruik gemaakt van een zo kort mogelijk draad. Soms kiest men er juist voor om de draad juist iets langer te maken (langer dan anderhalve meter) zodat de draad te lang is om eenvoudig in de knoop te raken.

Een draadloze verbinding als oplossing

In sommige gevallen wordt een kabel zelfs geheel overbodig gemaakt door het gebruik van Bluetooth of Wifi. Het nadeel is echter dat een draadloze verbinding minder stabiel is. Het kan hierdoor gaan haperen of de kwaliteit is wat minder. Tevens is er dikwijls een wachtwoord nodig om te verbinding tot stand te laten komen.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het onderhoud van touwIedereen heeft wel ergens een stuk touw liggen wat men overal voor gebruikt. Even wat wegbrengen naar de gemeentelijke s…
Knopen: Paalsteek, Schootsteek, WaterknoopKnopen: Paalsteek, Schootsteek, WaterknoopIn huis en tuin komt het regelmatig voor dat je een knoop moet leggen, bijvoorbeeld om iets vast te binden. Het is echte…
Zelf een touwhalster knopenZelf een touwhalster knopenMisschien wilt u graag gaan proberen om bitloos te rijden met uw paard. Alleen de meeste optomingen zijn erg duur. U wil…
Het beste onbreekbaar (lijn knopen)Hoe knoop je lijnen nou aan de haak, wartels en aan elkaar? Daar gaan we het nu over hebben.
De felste en verst schijnende zaklampenDe felste en verst schijnende zaklampenDe totale hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen kan uitstralen wordt in de natuurkunde aangeduid in lum…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thamizhpparithi Maari, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.pnas.org/content/104/42/16432.abstract
  • http://www.pocket-lint.com/news/106328-why-do-wires-get-tangled
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/spontane-knopen
  • http://www.independent.co.uk/news/science/why-do-your-earphones-get-tangled-in-your-pocket-science-has-the-answer-9548540.html
  • Afbeelding bron 1: Taken, Pixabay
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.