Boeken van De olijke tweeling

De boekenserie 'De olijke tweeling' is een serie die over een tweeling gaat. Samen beleven zij allerlei avonturen. Zo helpen ze mee in het dierenasiel, doen ze mee met een danswedstrijd en worden ze een keer zo ziek dat ze allebei naar een sanatorium moeten. Naast de boeken zijn er ook twee luisterboeken en een dagboek te koop.

In het kort

De olijke tweeling is een Nederlandse jeugdboekenserie. De boeken gaan over een tweeling, Thelma en Ellis Bongers. Ze hebben twee broertjes die ook een tweeling zijn. Zij heten Lex en Leo, maar worden samen vaak Loe-Loe genoemd. Na het overlijden van hun moeder heeft het gezin verschillende kinderjuffen gehad, maar geen één hiervan is lang gebleven. Behalve Betty, zij is uiteindelijk zelfs met de vader getrouwd. Het gezin heeft ook een hond, deze heet Spikkel. Spikkel komt niet in alle delen voor. De tweeling beleeft allerlei avonturen en haalt veel kattenkwaad uit. Ondanks dat de boeken best ouderwets zijn, termen zoals chatten, mobiel en internet komen er niet in voor, trekken ze toch veel kinderen aan.

Algemene informatie

De serie bestaat in totaal uit 38 delen. In 1958 is het eerste deel uitgekomen. De boeken zijn oorspronkelijk geschreven door Arja Peters (echte naam; Chinny van Erven). Zij heeft de eerste 26 delen uitgebracht. Na haar overlijden heeft Jodie Peterson deel 27 uitgebracht. Hierna heeft Marion van de Coolwijk het overgenomen. Zij heeft nog elf boeken (deel 28 t/m 38) uitgebracht. Alle boeken zijn later hertaald door Susanne Braam. De meeste boeken hebben dezelfde titel gehouden maar enkele titels zijn veranderd. De omslagen zijn gemaakt door Hans Borrebach, Jan R. Hofman en Annelies Vossen. De tekeningen in de boeken zijn gemaakt door Melanie Broekhoven. Uitgeverij de Eekhoorn heeft de boeken uitgegeven. De boeken zijn voor kinderen van rond de 9-12 jaar.

De boeken

De olijke tweeling

Nadat de moeder van de tweeling is overleden hebben ze verschillende kinderjuffen gehad. De tweeling kan het niet vinden met de juffen en besluit zelf op zoek te gaan. Samen plaatsen ze een berichtje in de krant.

De olijke tweeling met vakantie

De tweeling gaat een weekend uit logeren samen met hun oom. Wanneer ze thuiskomen blijkt dat hun vader in het ziekenhuis ligt. De zusjes besluiten uiteraard om direct naar hun vader toe te gaan, ook al is het eigenlijk geen bezoekuur.

De olijke tweeling op avontuur

De vader van de tweeling krijgt een ongeluk en moet naar het ziekenhuis in Keulen. Betty reist direct naar hem toe en de tweeling moet in die tussentijd bij hun tante slapen. Iets wat de meisjes totaal niet zien zitten, ze besluiten daarom al snel om stiekem hun moeder achterna te reizen.

De olijke tweeling wint een prijs

Met een opstelwedstrijd wint de tweeling als prijs een reis naar Engeland. Ze reizen er alleen naar toe en overnachten bij hun oom en tante. Uiteraard gaat er van alles mis en beleeft de tweeling weer van alles.

De olijke tweeling in actie / De olijke tweeling gaat stunten

Een klasgenootje van de tweeling heeft door een ongeluk een rolstoel nodig, maar eigenlijk is daar geen geld voor. De tweeling besluit om met de hele klas geld in te zamelen.

De olijke tweeling in Italië

De tweeling mag met hun oom, tante en nichtje mee naar Italië. Ondanks dat ze hun nichtje erg vervelend vinden hebben ze het toch prima naar hun zin.

De olijke tweeling op verkenning

Wanneer de tweeling door het bos fietst ontdekken ze een groot leegstaand landhuis. Als ze het huis van binnen willen bekijken ontdekken ze dat het huis in gebruik is door een dievenbende. Zullen de dieven de tweeling zien?

De olijke tweeling op zaal 9

De tweeling wordt erg ziek en moet voor een half jaar naar een sanatorium om te rusten. Uiteraard zit de tweeling hier niet op te wachten en maken ze er een zo leuk mogelijke tijd van.

De olijke tweeling zet hem op / De olijke tweeling en het verdwenen geld

De tweeling en hun klas zamelen speelgoed voor kinderen in een weeshuis. Naast het speelgoed zamelen ze ook geld in om het speelgoed op te knappen. Plotseling is het geld verdwenen, wie is de dader?

De olijke tweeling op het familiefeest

De tweeling en hun ouders worden uitgenodigd voor een familieweekend in het landhuis van hun tante. Tijdens dit weekend verdwijnen er verschillende spullen. De tweeling gaat samen met hun neef op zoek naar de dader.

De olijke tweeling spant de kroon / De olijke tweeling en de spannende logeerpartij

Wanneer de ouders van de tweeling drie weken op vakantie gaan gaat de tweeling logeren bij hun oom. Wanneer de tweeling een dagje alleen thuis zijn krijgen ze vreemd bezoek. Er komt een man langs die vertelt dat hij een collega van hun oom is, maar is dit wel echt zo?

De olijke tweeling op het politiebureau

De vader van de tweeling wordt een half jaar uitgezonden voor zijn werk naar China. Hun moeder besluit om samen met de broertjes van de tweeling mee te gaan. De tweeling is het er natuurlijk niet mee eens dat zij niet mee mogen en besluit om weg te lopen. Na een lang en eng avontuur belanden ze uiteindelijk op het politiebureau.

De olijke tweeling op kostschool / De olijke tweeling op het internaat

Wanneer de ouders van de tweeling voor een half jaar naar China gaan moet de tweeling naar een internaat. Hier beleven ze allerlei avonturen met de andere kinderen en al snel komen ze er achter dat er dingen zijn die niet kloppen. Komt de tweeling achter de waarheid?

De olijke tweeling naar het zonnige zuiden

De tweeling gaat op vakantie naar Frankrijk, het zonnige zuiden. Hier zetten ze het terras op stelten, redden ze een zwemmer van verdrinkingsdood en komen ze in aanraking met de Franse politie.

De olijke tweeling uit kamperen

Wanneer de zusjes met zijn tweeën gaan kamperen in een tent beleven ze een hoop enge dingen. Zo verdwijnt hun hond Spikkel, die later gewond wordt terug gevonden en horen ze geheimzinnige voetstappen rond hun tent. Of dat nog niet genoeg komt er ook nog eens noodweer en komt de tweeling een stroper tegen.

De olijke tweeling en de bosbrand

Doordat de tweeling hun kat mee de klas in smokkelt worden ze twee dagen van school geschorst. Ze besluiten om deze twee dagen niet thuis te gaan zitten en maken een fietstocht. Tijdens het fietsen komen ze tussen de bosbranden terecht en komen ze er achter wie de dader is.

De olijke tweeling krijgt rolschaatsen / De olijke tweeling krijgt schaatsen

De tweeling moet op hun broertjes passen maar besluiten om stiekem weg te gaan. Op hun school draait namelijk een film die ze niet willen missen. Al snel krijgen ze spijt en gaan ze terug naar huis. Zou alles goed zijn gegaan in de tijd dat ze weg waren?

De olijke tweeling gaat verhuizen

De tweeling gaat samen met hun gezin verhuizen. Al tijdens de verhuizing gaat het mis. De kat loopt weg en hierdoor mist de tweeling de verhuiswagen. Als ze uiteindelijk toch bij het nieuwe huis zijn aangekomen moeten ze heel erg wennen aan hun nieuwe klas.

De olijke tweeling wordt bedreigd / De olijke tweeling als speurders

De tweeling wordt uitgenodigd op het verjaardagsfeestje van een klasgenoot die in een echt kasteel woont. In de kamer waar de tweeling zich tijdens het verstoppertje spelen heeft verstopt blijkt iets te zijn verdwenen. De tweeling wil hun onschuld bewijzen en probeert de echte dader te vinden.

De olijke tweeling en tante Frieda

Wanneer hun moeder in het ziekenhuis ligt en hun vader voor zijn werk een paar dagen weg moet, komt tante Frieda oppassen. Dit gaat niet helemaal zonder problemen. Zo raken Lex en Leo zoek en valt tante Frieda van de trap. Doordat tante Frieda erg streng is besluit de tweeling om er vandoor te gaan.

De olijke tweeling en de zigeuners / De olijke tweeling ontmoet een zigeunerfamilie

Hond Spikkel verdwijnt en wordt gevonden door een zigeunerfamilie. Wanneer de tweeling Spikkel terug vindt sluiten ze vriendschap met de familie. Als er een schaap wordt gestolen wordt de vader van het zigeunergezin verdacht, terwijl hij er niks mee te maken heeft.

De olijke tweeling maakt het te bont

De tweeling krijgt een nieuwe leraar. De kinderen van deze leraar worden al snel gepest en de tweeling doet hier aan mee. Uiteindelijk komen ze er achter dat pesten heel erg is, kunnen ze het nog goedmaken?

De olijke tweeling helpt de dokter / De olijke tweeling voert actie

Samen met hun klas start de tweeling een actie om geld in te zamelen. Met dit geld willen ze een jonge arts in Kenia aan een Landrover helpen. Als alles goed blijkt te gaan wordt er bijna een kraak gepleegd. Samen weten ze ervoor te zorgen dat deze kraak mislukt en hiervoor worden ze beloond met een groot feest.

De olijke tweeling en de verdwenen dieren

Een groot aantal dieren uit de buurt verdwijnt zomaar, onder andere Spikkeltje, de kat van de tweeling. Ze komen er achter dat de dieren in een fabriek als proefdieren worden gebruikt. De tweeling doet er alles aan om de dieren te bevrijden.

De olijke tweeling en de ponyboerderij

De meisjes helpen mee op een ponyboerderij, hier verzorgen ze de pony's. Nadat de baas van de boerderij in het ziekenhuis belandt komt de ponyboerderij in de problemen. De tweeling probeert ervoor te zorgen dat er meer bezoekers komen zodat de boerderij kan blijven, maar dit gaat niet helemaal zonder problemen.

De olijke tweeling grijpt in

De tweeling moet een tijdje op het paard van Gompie passen. Gompie moet naar een bejaardentehuis en dit betekent dat hij niet langer voor Noek, het paard, kan zorgen. Doordat er geen oplossing is moet Noek naar de paardenslachter. Hier is de tweeling het niet mee eens, ze besluiten om het paard te ontvoeren.

De olijke tweeling op de planken

De klas van de tweeling gaat een toneelstuk opvoeren. De tweeling krijgt een belangrijke rol en moet hier goed hun best voor doen. Ondanks dat er allerlei problemen zijn wordt het dankzij de tweeling uiteindelijk toch een mooie voorstelling.

De olijke tweeling en het vervalste schilderij

Wanneer het schoolkamp niet door kan gaan door geldproblemen organiseert de klas van de tweeling een kunstverkoop. Ze maken zelf verschillende kunstwerken om te verkopen. De tweeling verkoopt ook een schilderij dat al een tijd bij hun op zolder staat. Zonder dat ze het van te voren wisten belanden ze hierdoor in een spannend avontuur.

De olijke tweeling en de losgeslagen paarden

De tweeling gaat op kamp met de klas. De vader van Gerrie heeft ervoor gezorgd dat de klas met zijn paard en wagen vervoerd kan worden. De paarden slaan op hol en vluchten het bos in. Kunnen ze de paarden terugvinden?

De olijke tweeling is verliefd

De tweeling gaat op vakantie en Ellis wordt verliefd op Arnt. Arnt doet een beetje raar, de ene keer doet hij hij heel aardig en de andere keer ziet hij haar niet eens staan. Wanneer ze het Thelma vertelt bedenken ze samen een plan.

De olijke tweeling en het oude boshuis

In het bos vindt de tweeling een oud huis. Ze denken dat het huis leegstaat, maar eenmaal binnen komen ze er achter dat het huis toch bewoners heeft. Ze worden al snel vrienden met Dionne, het meisje dat in het huis woont. Samen bedenken ze een plan om de wens van Dionne's moeder uit te laten komen; een restaurant van het boshuis maken.

De olijke tweeling helpt mee in het dierenasiel

Wanneer de tweeling een nest kittens in het bos vindt komen ze in aanraking met het dierenasiel. Ze besluiten om hier als vrijwilliger te gaan werken en belanden op deze manier al snel in verschillende avonturen.

De olijke tweeling in de dierentuin

Doordat de tweeling een prijs heeft gewonnen mogen ze samen met hun klas naar de dierentuin. Er gaat van natuurlijk van alles mis. Zo valt Thelma in het water bij de zeeleeuwen en redden ze een verdwaalde peuter.

De olijke tweeling en de danswedstrijd

De tweeling gaat samen op dansles. Ze doen mee aan de voorrondes van een danswedstrijd op tv. Doordat Thelma haar enkel verzwikt kan ze helaas niet mee doen. Ook tijdens de voorrondes gaan er weer dingen mis. Uiteindelijk biecht de tweeling tijdens de live-uitzending alles eerlijk op.

De olijke tweeling in Hollywood

De tweeling doet mee aan een uitwisselingsproject, hierdoor mogen ze een weekje naar Hollywood toe! Samen met twee andere meisjes vertrekken ze. Eenmaal aangekomen hebben ze elke dag dansles. Ondanks dat blijft er nog genoeg tijd over om Hollywoord te verkennen.

De olijke tweeling in de musical

Het is het laatste jaar voor de tweeling op de basisschool, dit betekent dat ze een afscheidsmusical gaan houden met de klas. Als blijkt dat ze tijdens de tussentijdse repetitie moeten oppassen op hun broertjes besluiten ze om hun mee te nemen naar school. Uiteindelijk gaat het zo mis dat de tweeling in het ziekenhuis belandt.

De olijke tweeling in de brugklas

De tijd op de basisschool zit erop en de tweeling gaat naar de brugklas. Helaas komen ze niet bij elkaar in de klas. Doordat de leraren ze niet uit elkaar kunnen houden besluiten ze hier gebruik van te maken. Tijdens moeilijke toetsen verwisselen ze stiekem van klas. Het gaat perfect totdat een klasgenootje het dreigt door te vertellen.

De olijke tweeling omnibussen

Er zijn verschillende omnibussen van De olijke tweeling te koop.

Andere producten

Naast de leesboeken zijn er ook twee audioboeken verschenen, namelijk 'De olijke tweeling helpt mee in het dierenasiel' en 'De olijke tweeling is verliefd'. Beide boeken zijn ingesproken door Beatrice van der Poel. Verder is er een dagboek van De olijke tweeling te koop.
© 2014 - 2024 Dazzmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
De Tweelingen of GeminiDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Tweelingen, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon i…
Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Liefde en overeenkomsten hebben met iemand anders is iets waar iedereen naar streeft. Er wordt door bijna iedereen over…
Tweelingen en erfelijkheidJaarlijks worden in Nederland ongeveer 2000 tweelingparen geboren. Wij krijgt er een tweeling en hoe komt dat? Voor twee…

Boeken van Dolfje WeerwolfjeDe boekenserie 'Dolfje Weerwolfje' gaat over Dolfje Spaan, drie nachten per maand verandert hij in een weerwolf. Dolfje…
Boeken van Geronimo StiltonDe boeken van Geronimo Stilton zijn erg populair. Ze gaan over een muis genaamd Geronimo Stilton. Hij is uitgever bij 'D…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_olijke_tweeling
  • http://www.bol.com/nl/
  • http://www.deleesbeer.nl/olijketweeling.htm
Dazzmo (17 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.