Zelf een hippe tekenmap maken

Zelf een hippe tekenmap maken Om een verscheidenheid aan tekeningen op te bergen is een stevige tekenmap een must. Een unieke hippe tekenmap hoort bovendien bij een artistiek persoon. In de winkel zijn vooral saaie en donkere designs te vinden. Een tekenmap maken is eenvoudig en helemaal niet duur. Bij het maken van een tekenmap is het formaat een belangrijke factor. Een te grootte map is onhandig om mee te dragen, een te kleine map beperkt de afmetingen van de op te bergen tekeningen. In deze werkbeschrijving wordt gebruik gemaakt van een A2 formaat. Bij het kiezen van een ander formaat moeten de afmetingen van de gebruikte materialen herberekend worden.


Een lijst met benodigdheden

 • Meetlat;
 • Schaar;
 • Potlood;
 • 2 stukken grijsboard, A2 formaat van 2,5 mm dikte of meer. Dit is een dikke samengeperste soort papier dewelke lijkt op dik karton;
 • Boekbinderslijm;
 • Dikke verfkwast of een kunststof rollertje;
 • Boekbindlinnen, dit kan op rol gekocht worden of voorgesneden. indien voorgesneden zijn 2 stukken van 100 mm X 600 mm en 4 stukken van 100 mm X 100 mm nodig;
 • 2 A2 tekenbladen, kleur zelf te kiezen;
 • 1 A1 tekenblad of groter;
 • 1 rol transparant zelfklevend kaftplastic, minimum afmeting 425 mm X 1200 mm;
 • 1 rol transparante plakband;
 • 1 natte vod.

Het maken van de tekening

Om de buitenzijde van de map aantrekkelijk te maken wordt deze voorzien van een tekening. Hiervoor is het grote tekenvel nodig. De inhoud van de tekening kan zelf gekozen worden. Enkele technieken die kunnen gebruikt worden zijn:
 • Tekenen;
 • Verven;
 • Marmertechniek;
In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van restjes plakkaatverf die willekeurig op een groot blad papier zijn terecht gekomen. Nadien is een spiegelafdruk gemaakt door het blad dicht te vouwen. De tekeningen moeten goed droog zijn voor ze op de map gekleefd worden.


De map

Neem de 2 stukken grijsboard en pas de tekening op de maphelften. Snijd eventueel de tekening in 2, dit is eenvoudiger om op de grijsboard te kleven. Indien de tekening groter is dan de afmetingen van de grijsboard, zorg dan voor een extra rand van 2 cm. Bij de rand die verder dan het grijsboard loopt, dient bij iedere hoek een vierkant hoekje uitgesneden te worden van 2 cm.

Neem de boekbinderslijm en bestrijk de achterzijde van het blad met het penseel of neem de roller om de lijm open te rollen. Met de roller werken gaat sneller, er wordt een egaler effect bereikt. Leg een stuk grijsboard klaar, neem vervolgens de ingelijmde tekening bij 2 hoeken vast. Houd het blad in de hoogte en laat de onderste 2 hoeken zakken op de hoeken van het grijsboard. Laat de rest van het blad in een vloeiende en rollende beweging naar beneden zakken. Indien een 2de persoon voor handen is kan deze de hoeken van het papier vasthouden terwijl het blad stapsgewijs aangestreken wordt tijdens het zakken van het papier. Indien het blad groter was dan de grijsboard, plooi het overtollige papier naar de achterzijde en kleef het daarop vast. Volg dezelfde werkwijze voor de 2de tekening op het andere stuk grijsboard. Met de natte vod kan overtollige lijm van het werkoppervlak verwijderd worden.

Draai de 2 gemaakte delen om en neem 1 van de A2 papier vellen. Kleef deze volgens dezelfde manier als de tekening op de achterzijde van de grijsboard. Herhaal dit voor de 2de helft.

Neem de 2 stukken grijsboard en meet bij ieder stuk 3,5 centimeter van de rand af en teken een potloodlijn op zowel de betekende als de niet betekende zijde.

Leg beide grijsboard delen met de tekening naar boven en zorg ervoor dat er 3 centimeter tussen de 2 helften zit. Neem het boekbindlinnen en snijd 2 repen van 100 mm X 594 mm. Bestrijk de eerste reep linnen met lijm. Kleef het linnen langs de potloodlijn op de beide map delen

Keer de map om, lijm de 2de reep op dezelfde wijze.

Om de hoeken van de map te beschermen worden deze ook afgewerkt met boekbindlinnen. Neem hiervoor de 4 stukken boekbindlinnen en lijm er 1 in. Knip vervolgens 2 driehoekjes uit zoals op het schema aangeduid. Vouw de overblijvende flap naar de binnenkant van de map. Herhaal deze handeling voor de overblijvende 3 hoeken.

Laat de map goed uitdrogen, dit duurt 1 à 2 dagen. Neem de transparante kleeffolie en leg deze op de map. knip de delen van de kaft die in boekbindlinnen zijn uit en kleef de folie op de tekening. Werk de randen af door deze rondom te bekleven met transparante plakband.
Om de map goed te kunnen afsluiten kan gebruik gemaakt worden van verschillende technieken. Dit kan door gaatjes te maken in de kaft en deze af te werken met lint. De map kan dan toegebonden worden. Een andere manier is het kleven van stukjes klittenband aan de binnenzijde of buitenzijde van de map.


Enkele papierformaten ter informatie

Ieder papierformaat is het voorgaande formaat gedeeld door 2. Uit een A1 kunnen dus 2 A2 bladen gemaakt worden.
 • A1 841 mm X 594 mm;
 • A2 594 mm X 420 mm;
 • A3 420 mm X 297 mm;
 • A4 297mm X 210 mm.
© 2013 - 2024 Waxje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste vakmanDe juiste vakmanAls u een grote klus in of rond uw huis geklaard wilt hebben, is het belangrijk om een goede vakman te vinden. Vakmannen…
Hoe moet je boeken kaften? Voorkom waterschade en ezelsoren!De boetes voor het gebruik van huurboeken voor school kunnen soms hoog oplopen. Alleen kaften is vaak niet genoeg om boe…
Fotoboeken van KruidvatDe fotoboeken van Kruidvat behoren tot de meest verkochte fotoalbums in Nederland. Op de website van Kruidvat vind je de…
Egyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstEgyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstDe Egyptische kunst en de kunst van de Middeleeuwen zijn beide dienend. Ze staan in het teken van het heilige, het godde…
Experimenteer, creëer en leerHet is de kunst om van iets eenvoudigs iets aparts te maken. Maak van een theedoek een aapje, van een zeepje een reliëf,…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Papierformaat
Waxje (14 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.