InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: De geschiedenis van mijn kaalheid
recensie

Recensie: De geschiedenis van mijn kaalheid

In 2000 verscheen de roman 'De geschiedenis van mijn kaalheid' van Marek van der Jagt bij uitgeverij De Geus.

Inhoud

Op zijn veertiende las Van der Jagt over de 'amour fou'. Hij raakte daar zeer door gefascineerd. Binnen een paar weken wist hij het zeker: ‘de roeping van de mens is amour fou.' Vanzelfsprekend wilde hij heel graag de ‘amour fou’ in de praktijk ervaren. Hij ging daar dan ook obsessief naar op zoek. Tijdens die zoektocht kwam Van der Jagt in contact met twee meisjes uit Luxemburg-Stad. Toen Marek op het punt stond om seks te hebben met één van die meisjes, deed zij een pijnlijke constatering: de penis van Marek van der Jagt was erg klein. Deze constatering zou jarenlang het leven van Marek beheersen.

Schrijver

Toen 'De Geschiedenis van mijn kaalheid' verscheen, werd door verscheidene literaire journalisten meteen betwijfeld of Marek van der Jagt echt bestond. Hij was namelijk niet aanwezig op de boekpresentatie en er waren slechts een klein aantal, absurdistisch klinkende, autobiografische gegevens over hem bekend gemaakt door de uitgeverij. Omdat de roman duidelijk vakkundig was geschreven, hadden veel lezers het vermoeden dat 'De Geschiedenis van mijn Kaalheid' niet het werk was van een onbekende debutant, maar van een ervaren schrijver.

Qua stijl en sfeer lijkt het boek erg veel op het werk van Arnon Grunberg, dus al snel dachten velen dat hij achter het pseudoniem 'Marek van der Jagt' schuilde. Er waren echter ook mensen die dachten dat Remco Campert het boek had geschreven.

Op den duur kwamen er steeds meer aanwijzingen dat 'De geschiedenis van mijn kaalheid' door Grunberg geschreven was. De e-mails die Marek van der Jagt zond, bleken bijvoorbeeld uit New York te komen en dat is de woonplaats van Arnon Grunberg. Uiteindelijk gaf Grunberg toe dat hij schuil ging achter de naam Marek van der Jagt.

Oordeel

'De geschiedenis van mijn kaalheid' is een zeer vlot leesbaar boek. Grote delen van deze roman zijn zeer amusant, sommige passages zijn zelfs buitengewoon hilarisch. Toch vind ik dat dit boek een iets lager niveau heeft, dan de meeste romans die Grunberg onder zijn eigen naam heeft gepubliceerd.

Grunberg

Arnon Grunberg werd op 22 februari 1971 geboren in Amsterdam. In 1994 brak hij door met zijn debuutroman Blauwe Maandagen. Andere beroemde romans van hem zijn Fantoompijn, De Asielzoeker, De Joodse Messias en Tirza.

Gegevens

  • Titel: De geschiedenis van mijn kaalheid
  • Auteur: Marek van der Jagt
  • Uitgeverij: De Geus
  • Pagina’s: 285
© 2011 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie: Tirza - Arnon GrunbergTirza is een roman van Arnon Grunberg over de liefde en de obsessie van een vader voor zijn dochter.
recensieBoekrecensie: Omdat ik begeerGrunberg (1971) debuteerde met de roman Blauwe maandagen (1994). Hij won twee AKO-Literatuurprijzen, twee Gouden Uilen e…
Boekverslag Blauwe Maandagen, Arnon GrunbergHet boek waar de reis van Arnon Grunberg naar de top allemaal mee begon heet blauwe maandagen. Het vertelt over het onst…
De Volkskrant – de geschiedenisHeden ten dage is de Volkskrant qua oplage de op twee na grootste betaalde krant van Nederland. (Na de Telegraaf en het…
Ziekte van Marek bij kippen herkennenZiekte van Marek bij kippen herkennenEen kip of haan die steeds dreigt om te vallen of met een poot omhoog loopt alsof het een paradepas is? Een kip of haan…
Bronnen en referenties
  • http://www.nrc.nl

Reageer op het artikel "Recensie: De geschiedenis van mijn kaalheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 19-08-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!