recensie

Recensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)

Recensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng) Wanneer Elizabeth Bennet jongeheer Darcy voor het eerst ontmoet vind ze hem trots en onuitstaanbaar. Wanneer ze ontdekt dat hij meer voor haar heeft gedaan dan ze hem ooit voor kan bedanken, veranderd haar mening. Maar wat waren Darcy’s motieven? Wanneer zullen ze er beiden achter komen dat trots en vooroordelen aan de kant zullen moeten worden geschoven?
  • Auteur: Jane Austen
  • Titel: Pride & Prejudice
  • Uitgever: Penguin Classics
  • Jaar: 2003
  • Blz.: 435
  • ISBN: 014-10-2403-8

Het Verhaal

Elizabeth Bennet, tweede van vijf zussen, is een vastberaden dame. Ze weet wat ze wel en niet wil en weet ook hoe ze dat voor elkaar moet krijgen in de tijd dat vrouwen eigenlijk nog niet zoveel te zeggen hadden. Wanneer in het naburig gelegen landhuis nieuwe bewoners komen, maakt de familie Bennet kennis met rijke jongeheren Bingley en Darcy. Oudste zus Jane wordt gelijk gekoppeld aan vriendelijke Bingley, Darcy daarentegen wordt bestempeld als trots, ijdel en zeer onacceptabel.
Wanneer hun neef Collins langs komt laat hij zijn oog vallen op Elizabeth. Zij verafschuwt de man echter en weigert, zelfs als ze daarmee haar moeder en zussen kan redden, met hem te trouwen. Uiteindelijk trouwt Collins met Elizabeth’s vriendin Miss Charlotte Lucas. Collins werkt als geestelijke op het landgoed van Lady Catherine, een rijke machtige dame en tevens de tante van Darcy.

Wanneer Elizabeth bij Charlotte logeert komt ze Darcy keer op keer tegen. Hij doet haar zelfs een huwelijksaanzoek, wat zij resoluut afwijst. Na elkaar lange tijd niet te hebben gezien komt een van Elizabeth’s zussen in de problemen waarbij Darcy te hulp schiet. Wanneer Elizabeth zijn karakter gaat begrijpen gaat ze hem heel anders zien. Ondanks vele tegenslagen komen Elizabeth en Darcy toch bij elkaar en komt later uit dat iedereen Darcy compleet verkeerd heeft begrepen.

De Schrijfster

Jane Austen (1775), schreef als kind al verhalen. Tijdens haar leven werden vier van deze verhalen ook gepubliceerd. Na haar dood werden nog een aantal verhalen gepubliceerd. Veel van haar werken zijn meerdere malen verfilmd. Zo ook Pride & Prejudice, welke voor het laatst in 2005 met Keira Knightley in de hoofdrol werd uitgebracht.

Bekende verhalen van Austen:
  • Sense & Sensibility
  • Emma
  • Northanger Abbey

Meer informatie over Jane Austen vindt u hier.

Mening

Het verhaal blijft goed, omdat er ook in deze uitgave niet veel aan gesleuteld is. Je houdt ervan, of je houdt er niet van. De originele, oud-Engelse teksten blijven intrigerend maar soms moeilijk uit te vogelen. In deze druk zijn zowel een uitgebreide introductie, waarin een historisch kader wordt geschetst, en een appendix bijgevoegd. Deze appendix bespreekt van ieder hoofdstuk de, voor normale engels begrijpende mensen, onverklaarbare termen. Het is fijn dat er een uitleg is maar minder fijn dat daarvoor steeds gebladerd moet worden. Ik prefereer een voetnoot, waarbij je in een oogopslag kunt zien wat je moet hebben. Al met al is deze filmuitgave een aanwinst voor de boekenkast. Ook voor degenen die de film uit 2005 al hebben gezien is dit goed leesvoer. Wanneer het boek gelezen wordt, krijgt de film een heel andere betekenis omdat de achtergrond veel beter wordt begrepen.
© 2009 - 2020 Dekonink, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jane Austen: haar romans en haar leven verfilmdJane Austen: haar romans en haar leven verfilmdDe Engelse schrijfster Jane Austen schreef in haar tijd, in de 19e eeuw, zo'n zeven complete romans. Het werden allemaal…
Jane Austen, negentiende eeuwse Engelse schrijfsterJane Austen, negentiende eeuwse Engelse schrijfsterZe leidde een teruggetrokken leven in het 19-eeuwse Engeland. Het was deze setting waarin Jane Austen haar beroemdste we…
Lost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceLost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceWat doe je als je als moderne meid uit de 21e eeuw ineens in de negentiende eeuwse roman Pride & Prejudice van Jane Aust…
Recensie AtonementrecensieRecensie AtonementDeze film heb ik een tijd geleden gezien. Een buitengewoon boeiend verhaal, met mooie verhaallijnen die goed in elkaar o…

recensieBoekrecensie: Stuk - Judith VisserStuk, de derde roman van de Nederlandse schrijfster Judith Visser, vertelt het verhaal van Elizabeth, die gepest wordt o…
Recensie: Jennie Glanfield – Het huis achter de heuvelrecensieRecensie: Jennie Glanfield – Het huis achter de heuvelWanneer Sebastian Devere op een veiling bij een oude kast een verzameling boeken krijgt, weet hij nog niet dat een van d…
Bronnen en referenties
  • http://img.mp3lava.com/images/albums/big/OST/2005_-_Pride_and_Prejudice.jpg

Reageer op het artikel "Recensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dekonink
Laatste update: 30-03-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!