recensie

Eilandliefde – Boek van G. Smit alias Goof Versluis

Eilandliefde – Boek van G. Smit alias Goof Versluis Eilandliefde is een boek van G. Smit. Het speelt zich voor een groot deel op Ameland af. Op het Waddeneiland begint en eindigt het verhaal, dat een geromantiseerde autobiografie is van Goof Versluis, die het schreef onder een schuilnaam. Het is een romantisch, informatief en ook spannend avontuur waarin twee mensen die elkaars geliefden worden de hoofdrol spelen tegen de achtergrond van de ziekte van de hoofdfiguur (en schrijver) en het Waddeneiland.

Eilandliefde van G. Smit


G. Smit en Goof Versluis

De man achter het alias G. Smit is Goof Versluis (1963), die getrouwd is en twee zoons heeft. Hij is vrachtwagenchauffeur in de bloemenbranche en rijdt in binnen- en buitenland. Dat vindt hij prachtig werk, tot hij ziek wordt en in het ziekenhuis belandt. Smit ondergaat een zware openhartoperatie en heeft lang nodig om te revalideren. Als hij denkt dat hij weer aardig op de been is krijgt hij een paar keer een lelijke terugval. De arbo-arts speelt een kwalijke rol in zijn re-integratie; hij laat Versluis te snel voor honderd procent terugkeren bij zijn werkgever. De vrachtwagenchauffeur krijgt last van paniekaanvallen en een burn-out en het duurt een paar jaar voor hij weer echt vol aan het werk kan.

Ameland

Goof Versluis is de zoon van Jacoba Smit en Henk Versluis. De achternaam krijgt hij mee van zijn vader en de eilandliefde van zijn moeder; Jacoba Smit is op Ameland geboren. Versluis komt regelmatig naar het eiland en brengt er jaarlijks wel een paar weken door, met het hele gezin of samen met zijn vrouw. De schrijver draagt het boek op aan zijn vrouw: “voor mijn lieve zorgzame vrouw …” staat er voorin het boek.

Ziekte en herstel

Na zijn ziekte, de operatie en tijdens zijn herstelperiode heeft Goof Versluis de pen ter hand genomen om een geromantiseerde versie van zijn eigen levensverhaal te schrijven. Hij wilde een levensbeschrijving op papier zetten om daarmee zijn angsten en frustraties en zijn liefde voor zijn gezin en voor Ameland te beschrijven. Versluis schreef het onder alias G. Smit, met de G van zijn eigen voornaam en de meisjesnaam van zijn moeder als achternaam. G. Smit is een eerbetoon aan zijn moeder en aan zijn Amelander wortels.

Eerste druk / Bron: Eilandliefde cover eerste drukEerste druk / Bron: Eilandliefde cover eerste druk

Geromantiseerde autobiografie

Eilandliefde is een geromantiseerde autobiografie geworden. Het is een verhaal met veel Ameland er in verwerkt, een verhaal dat behalve romantisch ook spannend is en informatief. Informatief op het gebied van de kwaal die Smit heeft en het medische circus waarin hij na de openbaring van zijn zwakke plek terechtkomt. Hij had een aneurysma en kreeg via een hartoperatie een nieuwe hartklep van kunststof. Soms is het getik van die klep zelfs te horen. De hoofdpersoon in Eilandliefde heeft die kwaal en aan de hand van dat verhaal leer je als lezer wat Smit heeft meegemaakt.

Herkennen en erkennen

De schrijver hoopt dat de lezers plezier beleven aan zijn boek en dat mensen met dezelfde kwaal situaties herkennen. Smit hoopt ook dat er met dit verhaal erkenning komt voor de onzekerheid, angst en paniekaanvallen waar mensen met een aneurysma en een kunststof hartklep mee te kampen kunnen krijgen.

Tweede druk / Bron: Eilandliefde cover tweede drukTweede druk / Bron: Eilandliefde cover tweede druk

Het verhaal van Eilandliefde

Hoofdpersoon is Veerle, een vrouw van 25, die regelmatig vanuit het midden van het land naar Ameland tuft om er een paar dagen of weekje door te brengen in het vakantiehuisje van haar ouders op Boomhiemke. Tegenspeler van Veerle is Lex, een man van 41, die ziek is geweest, een hartoperatie heeft gehad en daarna een burn-out kreeg. Lex heeft Amelands bloed in de aderen: zijn moeder komt van het eiland. Hij voelt zich er thuis en geniet van de dorpen, het strand, zijn familieleden en de Amelanders.

Holwerd

Als zowel Veerle als Lex in Holwerd op de veerboot naar Ameland wil stappen, botsen ze tegen elkaar. Het is een ontmoeting die beiden bijblijft en als ze elkaar in het dorp Hollum weer eens tegenkomen maken ze een afspraakje. Ze gaan een pannenkoek eten pannenkoekhuis 'Onder de Vuurtoren' en daarna een strandwandeling maken. Het is het begin van een romance, waarbij Lex terughoudend is vanwege het leeftijdsverschil. Ook zal hij haar over zijn ziektegeschiedenis moeten vertellen.

Romance

De romance groeit en Lex ontmoet na de Ameland-dagen Veerles ouders en Veerle ontmoet Lex zijn twee dochters. Hij is gescheiden en heeft met zijn ex-vrouw een co-ouderschap over zijn twee bijna volwassen kinderen. Lex ontmoet ook de twee broers van Veerle en hun vrouwen en rond een van die vrouwen ontspint zich nog een spannende geschiedenis van list, bedrog en overspel. Het komt uiteindelijk allemaal goed, mede door de hulp van Lex, en het boek eindigt waar het begon: op Ameland. Het vakantiehuisje heet dan niet meer 'Koekoeksnest' maar 'Eilandliefde'.

Tot slot over het boek

Het schrijven van het boek heeft Smit door een moeilijke periode gesleept. Het is te bewonderen dat iemand die geen auteur is een boek gaat schrijven. Het verhaal zit goed in elkaar al loop je hier en daar tegen herhalingen aan. Wat dat en enkele schrijf- en zetfouten aangaat had een extra redigeerronde enorm kunnen helpen. Het boek is doorspekt met feiten en informatie over Ameland en een paar daarvan kloppen niet. Zo heet de ‘herenkamer’ in Herberg De Zwaan 'Heerskamer' en is ‘krekst’ geen Amelands woord. Het kan zijn dat het 'familie Smit-taal' is, net als de uitroep ‘Oww!’

Uitgever en oplage

Het boek is geschreven om Smit zelf te helpen de zaken op een rijtje en zijn leven weer op de rit te krijgen. Daarbij heeft hij een uitlaatklep gevonden om te getuigen over zijn liefde voor Ameland. Daar is hij heel goed in geslaagd. Het is een persoonlijk document van waarde geworden. Het boek werd in eigen beheer uitgegeven en de eerste oplage bestond heel voorzichtig uit maar 50 exemplaren. Die was binnen de kortste keren uitverkocht. Slechts een paar weken na de eerste druk kwam de tweede druk van enkele honderden exemplaren.

Eilandliefde

  • G. Smit
  • Het boek werd in eigen beheer uitgegeven
  • ISBN 9789090302225
  • Prijs: € 19,95
  • Eerste druk maart 2017 - Tweede druk april 2017

Ameland

Legenda
A. Holwerd
B. Hollum
C. Herberg De Zwaan
D. Onder de Vuurtoren
E. Vuurtoren

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Martine Kamphuis - Nacht over AmelandrecensieMartine Kamphuis - Nacht over AmelandPsychiater Martine Kamphuis schreef een boek dat zich voor het grootste deel afspeelt op Ameland in het begin van de 20s…
Holwerd – dorp in Noordoost FrieslandHolwerd – dorp in Noordoost FrieslandHolwerd is een dorp in noordoost Friesland, aan de voet van de veerdam naar Ameland. Het is een dorp op zo'n korte afsta…
Gestrand, gered, geborgen van Thijs Gras (boekbespreking)Gestrand, gered, geborgen van Thijs Gras (boekbespreking)Historicus Thijs Gras onderzocht de strandingen van het Zweedse schip de Malmö en de Noorse Tartar, vlak na elkaar in 19…
De Verdronken paarden Ameland in stripalbumDe Verdronken paarden Ameland in stripalbumHet verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film d…

recensieBoekrecensie: 'Moeders Zondag' van Graham SwiftHet is een mooie voorjaarsdag in maart 1924. Op het Engelse platteland maakt Jane Fairchild, het dienstmeisje van de fam…
Je ziet mij nooit meer terug – boek van Sonja BarendrecensieJe ziet mij nooit meer terug – boek van Sonja BarendSonja Barend, de ‘Koningin van de Talkshow’ stelde in haar televisieprogramma’s vragen aan Jan en alleman. Zelf werd haa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eilandliefde cover
  • Eilandliefde - G. Smit
  • Afbeelding bron 1: Eilandliefde cover eerste druk
  • Afbeelding bron 2: Eilandliefde cover tweede druk
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.