recensie

Guerilla Food – eten zoeken in bos, weiland en aan de kust

Guerilla Food – eten zoeken in bos, weiland en aan de kust Guerilla Food, zoek- en kookboek voor wildplukkers. Het boek geeft tips en informatie over eten verzamelen in bos, weiland, park en aan de kust. Het wordt wildplukken genoemd en het eten dat op die manier is vergaard wordt Guerilla Food genoemd. In het zoek- en kookboek voor wildplukkers staan tips over planten en dieren die je zonder al te veel moeite kunt vinden en waar je een gezonde en smakelijke maaltijd van kunt bereiden.

Eten uit de natuur


Guerilla Food

Guerilla food is niet anders dan planten en dieren uit de natuur halen om ze klaar te maken en op te eten. Er komt geen guerilla aan te pas. Er is een beweging gaande rondom Guerrilla Food. Diverse initiatieven rondom voedsel uit de natuur en voedsel met helende waarde hebben geleid tot het principe Guerilla Food, eten dat het lichaam heelt: voedsel kan een hulpmiddel zijn dat de weerstand van het lichaam tegen ziekte vergroot. Meiko Krishok in Detroit bedacht de naam Guerilla Food. Ze denkt daarbij niet aan de gemilitariseerde ethos van een guerillabeweging, maar wel aan het begrip weerstand. Krishok maakte er haar persoonlijke project van – ze startte in 2012 - dat zich heeft ontwikkeld tot een wereldwijde beweging onder mensen die bewust omgaan met eten, duurzaam willen leven en gezond voedsel tot zich willen nemen. Er zijn restaurants, workshops, er is catering en nu is er ook een boek over Guerilla Food in Nederland.

Voedsel dat lichaam en ziel voedt

In de kern gaat het om verstrekken van voedsel dat het lichaam en de ziel voedt, de geest herstelt en onze vitale energiebronnen vult. Guerrilla Food is voedsel als medicijn.

Andere manier van eten

Met de gids Guerilla Food van Remco van der Leij leer je op een andere manier naar eten kijken. Het boek is een handboek voor wildplukkers. Er staan twintig planten en dieren in genoemd die je niet in de supermarkt tegenkomt, maar die je gewoon in de natuur kunt vinden en kunt eten. Het boek bevat praktische informatie, een handige zoekkalender per jaargetijde en 20 leerzame en lekkere recepten voor wildplukkers.

Remco van der Leij

Remco van der Leij is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven en mede-oprichter en creatieve man van Zuperzozial, een consumentenlabel voor ondermeer biologisch afbreekbaar servies. Guerilla Food maakt dankbaar gebruik van de milieuvriendelijke producten die Zuperzozial in het assortiment heeft.
Hij is ook mede-oprichter en creative director van Capventure: Zuperzozial is een van haar merken.

Respect voor de natuur

Remco van der Leij propageert met zijn zelfpluktips niet het scheuren en trekken in de natuur. Alles behalve dat. Hij staat een respectvolle behandeling van de natuur voor en geeft de lezer mee om met de hand te plukken en nooit meer dan je op dat moment nodig hebt. Ook adviseert hij om niet zomaar landjes op te stappen maar de landeigenaar te vragen of je zijn gebied mag betreden.

Zekerheid voor alles

Uit voorzorg noemt hij ook nog dat je zekerheid moet hebben over de soorten die je plukt en raapt. Raadpleeg bij twijfel een tweede handboek en eet het alleen als je zekerheid hebt over de eetbaarheid. Bij twijfel niet gebruiken.

De kalender

Wat kun je in welke maand tegenkomen en is geschikt om te plukken? De kalender in het boek Guerilla Food geeft raad.
  1. Januari is de maand om alikruiken te zoeken.
  2. Februari is oestermaand.
  3. Maart is een prima maand voor de garnaal.
  4. April is een goede maand om zeesla te oogsten.
  5. Juni is de maand van het koolzaad.
  6. Juli is een uitstekende maand om brandnetel te eten.
  7. Augustus is een mooie maand om je te goed te doen aan de paardebloem.
  8. Mei is een goede maand voor vlier en veldzuring.
  9. September is de tijd van de dauwbraam.
  10. Oktober zouden we de tamme kastanje kunnen proberen.
  11. November is een prima maand voor een mosselpannetje.
  12. December is de maand van het blaaswier, al is eigenlijk elke maand een blaaswiermaand.

Eten zoeken in bos, weiland en aan de kust

Bij elk van de onderwerpen staat informatie over de plant of het dier, waarom het zo gezond is en waar en hoe je het moet zoeken en plukken. De mosselen, bijvoorbeeld. Je vindt ze van Waddenzee tot Zeeuwse eilanden en ze hechten zich aan dijken, pieren, strekdammen en aan elkaar in mosselbanken. Een goed alternatief voor vlees, zegt Van der Leij, en rijk aan eiwitten. Haal in het voorjaar geen mosselen, want dan planten ze zich voort en is de smaak niet optimaal. Hou de waterstand goed in de gaten, is een belangrijke tip, want je wilt niet verrast worden door de vloed. Van der Leij geeft advies over hoe de mosselen zijn te bewaren (liefst meteen opeten, want dan proef je de zee het beste) en waar je de grootste exemplaren vindt. Vervolgens laat het boek enkele foto’s van een peuzelend meisje, een gezellig tafelende familie en een pan mosselen zien. Het recept staat ernaast. Het is een smakelijk geheel.

Guerilla Food

112 pagina's
ISBN: 9789021559605
Uitvoering: Hardcover
Auteur: Remco van der Leij
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Prijs: € 14,99

Mijn reactie
Het boek Guerilla Food is een handzaam boek, niet te groot en niet te dik. Er staat een makkelijk te behappen hoeveelheid groente, fruit en zeedieren in die we allemaal wel kennen en doorgaans links laten liggen. Het is verrassend hoe eenvoudig je lekkere en gezonde gerechten kunt maken van wat er dicht bij huis - en anders wel in de buurt van je vakantiehuisje - te vinden is. Wie op een Waddeneiland woont heeft de mazzel alle ingrediënten op loopafstand te kunnen vinden. Wij zijn al begonnen met eten uit onze eigen tuin, en dan bedoel ik geen sla en boontjes, maar brandnetels en paardenbloemen, vlier, weegbree en zevenblad. Het boek Guerilla Food sluit naadloos bij die manier van voedsel verzamelen aan.

De foto’s zijn duidelijk en hier en daar waar er mensen op staan, uitnodigend gezellig. Het laat zien hoe leuk het is om samen met je kinderen naar het strand te gaan om wier te zoeken. Het leert kinderen dat eten niet uit een pak of blik komt, maar dat het planten zijn die in de natuur groeien. Het zoeken, plukken en rapen en daarna klaarmaken van het voedsel is in zijn geheel al een gezellige en aangename manier van winkelen. Het daarna samen opeten wat je zelf hebt geplukt is het toppunt van een leerzaam en sociaal proces: je hebt veel met elkaar beleefd en dat zal tot uiting komen in een maaltijd die met smaak wordt verorberd. En de kinderen hebben voor op school een mooi verhaal bovendien.

Lees verder

© 2015 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn mosselen gezond?Zijn mosselen gezond?Mosselen zijn een lekkernij in de Nederlandse samenleving, ze komen daardoor regelmatig op tafel. De zilte, zoete smaak…
Recepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselenRecepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselenDe mossel, de bekendste van de schelpdieren, is er in vele soorten en maten. De Hollandse is er van extra (klein) tot de…
Zeesla, voedsel voor de toekomstZeesla, voedsel voor de toekomstAan de Bretoense kust heb ik onlangs zeesla geoogst. Het eten van beesten uit zee, zoals mosselen, garnalen en vis, is v…

De kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksrecensieDe kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksDe kleuren van het wad is een boek van Kester Freriks. Het boek heeft als ondertitel: Van bedreigde zee tot werelderfgoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cover boek
  • http://lekker500.nl/nieuws/guerrilla-food geraadpleegd op 19 juli 2015
  • http://www.zuperzozial.com/index.php?option=com_content&view=article&id=89&Itemid=24&lang=nl geraadpleegd op 19 juli 2015
  • http://www.guerrillafooddetroit.com/#/guerrillafood/ geraadpleegd op 19 juli 2015
  • http://www.metrotimes.com/detroit/for-meiko-krishok-food-is-a-pathway-to-the-past-and-the-medicine-of-the-future-one-meal-at-a-time/Content?oid=2263224 geraadpleegd op 19 juli 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-04-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.