recensie

Rijk zonder te werken

Rijk zonder te werken Het boek "Rijk zonder te werken", verschenen bij uitgeverij Riva Verlag, toont de criminele kant van onze samenleving. Als we niet langer op een eerlijke manier aan geld kunnen komen, wordt in toenemende mate bedrogen en gelogen.

De titel is enigszins misleidend

Er zijn in de boekhandel honderden boeken die met legale en minder legale (fiscale) trucs snelle rijkdom beloven. Anders is het bij het bij Riva Verlag verschenen boek "Rijk zonder te werken, 100 strategieën van criminelen om snel aan geld te komen". Daarbij lijkt het in eerste instantie te gaan om tips die strafbaar zijn en die alleen maar tot doel hebben om er zelf financieel beter van te worden. Maar direct onder de titel volgt een subtitel in de woorden "Hoe je jezelf kunt beschermen." Want het boek geeft volgens de auteur geen instructies voor het plegen van strafbare feiten, maar wil de consument juist vermanen en waarschuwen. De titel van het boek is daarom enigszins misleidend: het gaat om het geld van de consument.

De auteur van het 208-pagina’s tellende boek blijft overigens anoniem, wat toch enige afbreuk doet aan zijn geloofwaardigheid. En uit het voorwoord blijkt dat het niet bepaald een mensenvriend is: "Dit boek gaat over fraudeurs, oplichters en criminelen.”.

Vooral naïviteit en hebzucht maken slachtoffers

De trucs van veel oplichters zijn gebaseerd op:

  • goedgelovigheid;
  • hulpvaardigheid;
  • soms ook naïviteit;
  • maar vooral hebzucht van het slachtoffer.

Valse facturen, oplichterij, fiscale trucs en allerlei andere duistere praktijken worden er beschreven. Rijk worden zonder te werken is het centrale thema, maar soms is ook de drang tot overleven het enige motief. In het boek worden niet minder dan 100 gevallen van fraude beschreven, van kleine vergrijpen tot bedrog op grote schaal. Van de bedelaar op straat tot skimming van bankpassen.

Skimming van bankpassen

Oplichters manipuleren de geldautomaat om bij data te komen. De gleuf van de machine wordt afgeplakt en een bedrieglijk echt uitziende plastic dummy wordt eroverheen geplaatst: het is een kleine lezer die de magneetstrip van de bankpas uitleest. Bovendien wordt het intoetsen van de pincode gefilmd door een minicamera. De gegevens van de magneetstrip en de pincode worden opgeslagen op een geheugenkaart en rechtstreeks via een draadloze verbinding (doorgaans Bluetooth) naar een laptop in de nabijheid van de geldautomaat gestuurd. Zo laat zich gemakkelijk een kopie van de bankpas produceren. Alle benodigdheden daarvoor kunnen in relevante internetwinkels in China worden besteld.

Oplichterijen met nep-pinpassen vinden meestal plaats in het weekend. In landen als Tunesië, Libanon en Zuid-Afrika waar de oplichter moeilijk is te traceren, nemen de daders grote sommen geld op.

Beschermen tegen misleiding en bedrog

Maar in de meeste gevallen is een zekere mate van naïviteit en hebzucht bij mensen de ideale voedingsbodem om in zaakjes van bedenkelijk gehalte te trappen. Of het nu een grote zakelijke deal is die verleidt of een gratis lunch tijdens een dagje uit met de bus. En minstens zo interessant zijn de psychologische achtergronden die ons ertoe bewegen om geld aan een bedelaar te geven. Het boek kan worden beschouwd als een waarschuwend hulpmiddel om de getructe bedriegerijen van criminelen op het spoor te komen en te doorzien. Om zichzelf in de toekomst te beschermen voor misleiding en criminaliteit. Een aanrader!
Alleen al de informatie die men uit het boek kan halen, is de aanschafprijs van € 10 meer dan waard:
  • wie zou bijvoorbeeld op de gedachte kunnen komen dat fraudeurs zich voordoen als denkbeeldige kleinkinderen om zo geld bij oma’s te bietsen;
  • of dat er reisorganisaties zijn die geld voor korte reizen incasseren en kort voor vertrek het faillissement aankondigen.

Mazen in de wet uitgelegd

Het is schokkend om te lezen naar welke methoden bedriegers grijpen en welke mazen in de wet benut worden om snel aan geld te komen. Het boek somt die strategieën op, legt ze uit en maakt ze transparant voor elke lezer. Zeer interessant en een absolute must voor iedereen die zich willen beschermen tegen dergelijke oplichterijen.

Waarom oplichters graag overlijdensadvertenties napluizen

Een aantal van de trucs uitgelegd in het boek, kennen we al uit diverse berichten in de media zoals het hoofdstuk gewijd aan "skimming" en "phishing". Zelfs de zogenaamde "kleinzoontruc" zal niet nieuw zijn voor sommige lezers. Tips over hoe klanten van banken zich kunnen beschermen tegen dergelijke frauduleuze praktijken, geeft de schrijver overigens niet. Hij volstaat meestal met een (gedetailleerde) beschrijving van de frauduleuze handelingen.

Maar verbazingwekkend is wel een andere creatieve vondst van het oplichtersgilde: men bestudeert heel gericht overlijdensadvertenties in de krant om aan adressen van familieleden te raken. Slachtoffers zijn hier doorgaans de weduwen die met vervalste aanmaningen en facturen erop gewezen worden dat ze nog steeds de door de man bestelde pornoblaadjes moeten betalen. En vol schaamte betalen veel vrouwen doorgaans deze "achterstallige" rekeningen en worden op deze manier voor twee- tot driecijferig bedragen bedrogen volgens de auteur.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grootste valkuil van het levenGrootste valkuil van het levenWelke prijs betaal jij voor angst, verlangen en hebzucht? Hoe hard ga jij werken in een poging om de angst de kop in te…
Wat is Pinpas Skimming en hoe kun je het voorkomen?Het komt steeds vaker voor: bankpassen en creditcards die worden geskimd. Hoe gaat dit in zijn werk en wat kun je er teg…
Skimming, pinpas-fraude bij geldautomatenSkimming, pinpas-fraude bij geldautomatenPinpas-fraude door skimming is een techniek waarbij gegevens van bankpassen worden gekopieerd om vervolgens de rekening…
De geldautomaat heeft mijn bankpas ingeslikt, wat nu?De geldautomaat heeft mijn bankpas ingeslikt, wat nu?Velen hebben het al meegemaakt: je staat bij de geldautomaat en je hebt je bankpas ingevoerd om geld op te nemen. Opeens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Larsen9236, Pixabay
  • Uitgave "Rijk zonder te werken, 100 strategieën van criminelen om aan het snelle geld te komen", ISBN-nummer 978-3-86883-415-4
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.