recensie

Een kinderboek over allergie en astma: Een tijger voor Lotte

Een kinderboek over allergie en astma: Een tijger voor Lotte Het kinderboek Een tijger voor Lotte wordt omschreven als een vrolijk prentenpraatboek over allergie. Het is gemaakt om kinderen, ouders en leerkrachten te laten zien hoe het is om te leven met een allergie. Het is geschikt voor kinderen van zes tot negen jaar, maar is ook interessant voor oudere kinderen en volwassenen. Het verhaal gaat over Lotte, een meisje van ongeveer zeven jaar. Lotte is allergisch en heeft astma.

Voedselallergie

Vier tot vijf procent van de Nederlandse bevolking heeft een voedselallergie. Het is extra lastig als je astma en allergie tegelijk hebt. Negentig procent van de voedselallergische reacties worden veroorzaakt door de volgende acht voedingsmiddelen: pinda’s, noten, eieren, soja, vis, schaaldieren, melk en tarwe.

Gegevens van het boek

 • Titel: Een tijger voor Lotte
 • Tekst: Willeke Brouwer
 • Illustraties: Willeke Brouwer
 • Uitgeverij: Columbus
 • Jaar: 2010
 • Pagina’s: 40
 • ISBN: 978 90 854311 2 1
 • Genre: kinderboek over medisch onderwerp
 • Prijs: rond de 12 euro

Willeke Brouwer, schrijver en illustrator

Willeke Brouwer is illustrator en cartoonist voor verschillende uitgevers en bladen, dit werk doet ze sinds 1990. Anno 2020 heeft ze al tientallen boeken op haar naam staan. Een project dat ze in 2011 heeft afgerond: Alle mensen (van Andre F. Troost), de kinderbijbel. Willeke is ook bekend als Het Tekenvrouwtje in Elly en de Wiebelwagen (EO). Voor het Nederlands Dagblad maakt zijn al vele jaren een dagelijkse cartoon. Verder geeft Willeke workshops cartoontekenen, sneltekenen, schrijft ze columns. In 2010 verscheen haar eerste boek: Een tijger voor Lotte.

Opzet van het boek

Het boek start met een voorwoord, daarna volgt het verhaal over Lotte en tot slot volgen er acht pagina’s met informatie voor kinderen en volwassenen.

Voorwoord

In het voorwoord wordt aangegeven voor wie het prentenpraatboek gemaakt is. Daarna volgt een beknopte weergave van het verhaal: dat het laat zien dat een kind dat allergisch is een hoop plezier kan beleven. Ook komt naar voren dat niet alleen het kind met allergie te maken heeft, maar ook de ouders, broertjes, zusjes, de leerkrachten, de klasgenootjes, opa, oma en mensen uit de straat. Het voorwoord is geschreven door Tineke Timmermans van Stichting het Nederlands Anafylaxis Netwerk.

Verhaal

Lotte ligt in bed te slapen met allerlei spulletjes om haar heen. Een knuffel die Zorro heet, tien boeken voor als ze niet kan slapen, tien cassettebandjes, een pop voor de gezelligheid en een dino voor als haar kleine broertje Gijs bij haar in bed komt liggen. Verder nog een dagboek voor als ze verdrietig is, daarin schrijft ze alles op.

Iris, het vriendinnetje van Lotte blijft een boterham eten. Iris zoekt naar de pindakaas, maar dat is er niet. De mama van Lotte legt uit dat Lotte geen pindakaas mag, ze krijgt er buikpijn van en vreselijke jeuk. Haar keel wordt dik en dan moet ze naar het ziekenhuis. Lotte mag ook geen melk, dan moet ze krabben en krijgt ze dunne poep. Iris vertelt dat ze een streepjespoes heeft gekregen, die ze Zebra heeft genoemd. Lotte wil ook een poes, maar dat kan niet, ze kan niet tegen een poes in huis. Dan gaan Lotte en Iris trampoline springen.

De opa van Lotte belt op en Lotte vraagt hem om een poes. Opa vindt dit geen goed idee, maar hij stelt voor om naar de dierentuin te gaan om daar hele grote poezen te zien. Als Lotte naar de dierentuin gaat krijgt ze een rugzak mee met broodjes en zalf. Voordat ze vertrekt met opa, moet ze eerst nog even pufjes nemen en mama smeert haar gezicht in. In de dierentuin gaan ze kijken bij de apen. Lotte kan geen nootjes aan ze voeren, maar gelukkig heeft ze een banaan mee. Ze gaan een broodje eten op een bankje bij de olifanten. Een van de olifanten maakt veel lawaai, Lotte denkt dat hij misschien allergisch is voor het stro in het nachthok. Later eten ze een ijsje, gelukkig is er ijs zonder melk en zonder noten en pinda’s. Lotte mag een cadeautje uitzoeken in de dierentuinwinkel, ze kiest een hele grote tijger uit, hij heeft felle kleuren en kijkt heel lief.

’s Avonds zit Lotte samen met haar mama op Lottes bed. Ze vertelt over wat ze in de dierentuin heeft meegemaakt. Mama smeert de benen en armen van Lotte in, dat is altijd een hele klus en soms doet het pijn. Lotte houdt haar grote tijgerknuffel vast, ze heeft hem Thomas genoemd, net als haar vriendje. Soms zal de knuffel gewassen moeten worden, dit doet mama ook met de andere knuffels.

Informatie voor kinderen en volwassenen

Er wordt uitleg gegeven over de volgende onderwerpen:
 • Wat is allergie precies?
 • Waar kun je allergisch voor zijn?
 • Moet je naar een dokter als je allergisch bent?
 • Wat doe je als iemand op school trakteert?
 • Hoe vertel je vrienden over de allergie?
 • Wat voor allergische reacties bestaan er?
 • Is het erg om allergisch te zijn?
 • Wat moet je doen bij een allergische reactie?
 • Wat moet je doen bij een hele ernstige reactie?
 • Kun je bij vriendjes eten of in een restaurant?
 • Waarom staat er op zoveel verpakte levensmiddelen een waarschuwing?
 • Gaan allergieën ook over?
 • Tips over websites zoals: schoolenallergie.nl, puberenallergie.nl.
 • Negen quizvragen voor een spreekbeurt zoals is een pinda een peulvrucht of een noot? (peulvrucht), kun allergisch zijn voor suiker? (nee, er zitten geen eiwitten in suiker).

De tekst, de illustraties

Op de voorkant van het boek een afbeelding van twee lachende kinderen die een kussengevecht houden. In grote gele letters de titel van het boek (Een tijger voor Lotte) en de naam van de schrijver en illustrator: Willeke Brouwer in oranje letters. Ook staat op de voorkant aangegeven dat het om een vrolijk prentenboek over allergie gaat. Op de schutbladen vind je een geruit oppervlak in rood en wit, hetzelfde als de deken die Lotte op haar bed heeft liggen. In het voorwoord staat de tekst op een witte achtergrond, de kopjes in oranje geven goed aan welk onderwerp er behandeld wordt. Er staat een tekening bij van een meisje wat rode plekken heeft op gezicht, armen, handen en knieën. Bij het verhaal vind je paginagrote (een dubbele pagina) tekeningen, uitgevoerd in heerlijke felle kleuren. De tekst staat in de tekening maar op een rustige achtergrond. Als de achtergrond wat donker is, wordt gebruik gemaakt van witte letters. Willeke heeft korte zinnen gebruikt, die zeer goed te volgen zijn voor de doelgroep. Bij iedere tekening tref je een bladzijde aan uit het dagboek van Lotte. Het is het handschrift van een kind en ook de schrijf- en spelfouten passen bij haar leeftijd.

Twee fragmenten

Fragment 1

Lotte zit op de schommel. Het is mooi weer. Ze zwiept lekker.
Haar haar vliegt alle kanten op. Lotte zingt een liedje.
Ze leert veel liedjes op school. Thuis zingt ze die liedjes vaak nog een keer.
Als ze op de schommel zit, kun je namelijk goed zingen.
Lottes voet jeukt. Ze zingt. Haar voet jeukt nog meer.
Lotte zingt harder. Het helpt maar een klein beetje.
Ze moet nu echt krabben. Lotte tilt haar been op.
Ze kan er bijna bij met haar hand. BAF!
Daar ligt ze onder de schommel.
‘Stomme jeuk!’ Lotte is boos.


Fragment 2 (uit het dagboek van Lotte)

Ik hep altijt van die stome jeuk
dat komt van bloemen die bloejen of van de zon.
van jeuk moet je kraben daarom hep ik altijd
plekjus en buldjes en krasjus op mijn huit

Voor welke leeftijd?

Het is geschikt voor kinderen van zes tot negen jaar, maar is ook interessant voor oudere kinderen en volwassenen.

Uitleg over allergie in combinatie met astma

Goede uitleg over allergie in combinatie met astma. De opzet van een voorwoord, informatie voor kinderen en volwassenen en het verhaal over Lotte is goed gekozen. De mooie en vrolijke tekeningen maken het boek aantrekkelijk voor kinderen en de tekst leest ook gemakkelijk weg, terwijl je veel informatie krijgt. De pagina’s uit het dagboek van Lotte zijn leuk bedacht, je kunt er goed in terugvinden hoe een kind van een jaar of zeven alles ervaart. Haar vrolijke momenten komen er in naar voren zoals de pret in de dierentuin, maar ook haar boosheid om sommige dingen. Ze trapt bijvoorbeeld tegen haar fiets als ze geen katje mag hebben en haar vriendin Iris wel. Een boek wat in iedere schoolbibliotheek zou moeten staan.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergie voor pinda's en peulvruchtenAllergie voor pinda's en peulvruchtenBij kinderen boven de drie jaar is pindaovergevoeligheid een van de meest voorkomende allergieën voor voedsel. Ongeveer…
Soja-allergie: oorzaken en behandelingSoja-allergie: oorzaken en behandelingAllergieën komen in verschillende soorten en maten voor. De één heeft een hele erge allergie voor een bepaalde stof en d…
Voedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tipsVoedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tipsKoemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Daarnaast kunnen al jong allergieën ontstaan voor an…
Allergieën: voedselallergieënZo’n 20 op de 100 volwassenen zeggen last te hebben gehad van een voedselallergie. Als deze 20 mensen echter medisch ond…
recensieDe vanger in het graan (The Catcher in the Rye)De vanger in het graan, in het Engels The Catcher in the Rye, is één van de romans die je gelezen moet hebben. Het boek…
Bronnen en referenties
 • Een tijger voor Lotte (ISBN 978 90 854311 2 1)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.