Werken met gedroogde bloemen en planten

Werken met gedroogde bloemen en planten Bloemen geven een zomergevoel. En om dat te bewaren, kan men bloemen, planten en bladeren plukken of oprapen en daarna drogen. Eens ze goed gedroogd zijn in een plantenpers of onder een stapel boeken, kan je er leuke dingen mee doen, zoals kaartjes of briefpapier maken, boekenleggers maken, scrappen rond vakantiefoto's, schilderijtjes creëren of dozen decoreren. Ook aan de lucht gedroogde bloemblaadjes zijn bruikbaar, maar dan moet je ze eerst even terug bevochtigen met damp.

Het plukken en mee naar huis nemen van bloemen en planten

Direct verwerken

Denk er aan dat als je bloemen wil gaan plukken, je ook altijd iets moet bijhebben om ze onmiddellijk in te steken. Dit kan een boek zijn of een speciale plantenpers. Je kan de bloempjes ook in een plastiek zakje steken en ze thuis nog even in water zetten alvorens ze te drogen, maar onmiddellijk verwerken geeft toch de mooiste resultaten. Neem je ze zo mee, dan zijn ze vaak al verwelkt voor je er thuis mee aankomt. In dat geval pluk je de bloemen best op het einde van je wandeling. Bloemen pluk je het beste 's morgens vroeg, maar let er op dat er geen regen of dauw op hangt. Kijk ook eerst altijd de bloemen of de planten na om te zien of er geen gaatjes in zitten van slakken of andere insecten. Zonde om ze af te plukken als je ze daarna toch maar terug weggooit.

Beschermde en giftige soorten

Ben je op vakantie en zie je mooie bloemen, bedenk dan dat sommige soorten beschermd zijn (bvb. de fritillaria, de gentiaan, enz.) en dus niet mogen geplukt worden. Let ook op voor giftige planten en bloemen (bvb. goudenregen, vingerhoedskruid, narcissen, enz.).

Alledaagse bloemen en planten

Ben je een leek, dan kan je best even op onderzoek gaan in de buurt of in je eigen tuin. Eenvoudige bloemen en bladeren leveren ook al mooie taferelen op en zijn makkelijk te verwerken. Denk hierbij aan madeliefjes, blaadjes van hortensia's, rode bladeren in de herfst, gele beukenblaadjes, etc. Vergeet ook het groen niet! Gras, varens, strohalmen, vertakte bladeren, enz. geven ook prachtige resultaten, alleen of in een compositie.

Het drogen en bewaren van bloemen, blaadjes en planten

Plantenpers

De meest simpele manier om bloemen, blaadjes en planten te drogen is met een speciale plantenpers. Die kan je gaan kopen. Maar je kan ze ook heel makkelijk zelf maken. Bijvoorbeeld door gewoon twee dikke stukken karton te nemen en daartussen vloeipapier of krantenpapier te leggen. Je kan het geheel bijeenhouden met touwtjes, elastiekjes of er moeren in draaien. Je kan het ook gewoon thuis doen tussen een telefoonboek, een ander dik boek, kranten, vloeipapier, ... en er dan iets zwaar op zetten zoals boeken of stenen. Het materiaal moet alleszins sterk absorberend zijn, dus geen tijdschriftenpapier of glossy bladeren. Je kan in de hobbywinkel ook speciaal filtreerpapier gaan kopen. Denk er aan dat het filtreerpapier aan beide kanten van het te drogen object moet liggen.

In de juiste vorm

Strijk opgekrulde blaadjes even plat met de hand. Let er op de bladeren niet te kwetsen, het sap dat vrijkomt maakt bruine plekken. Leg de bloemen en de stengels ook al in de juiste vorm, eens gedroogd zijn ze erg breekbaar en kunnen ze niet meer verplaatst worden.

Geen licht en lucht

Licht en lucht kunnen de kleur van de drogende bloemen en planten beïnvloeden, dek dus alles goed af. Hoelang bloemen en planten moeten drogen, hangt af van de soort. Regelmatig controleren is de boodschap. Het bewaren van de gedroogde bloemen en planten kan gebeuren tussen oude kranten of in een telefoonboek. Lichte druk opzetten en vooral droog bewaren!

En dan... aan de slag!

Ondergrond

Gebruik als ondergrond voor de compositie best pastelkleuren, dit geeft het mooiste effect. Ook donkere kleuren zijn bruikbaar voor lichte bloemen, maar dan mogen de bloemen niet doorschijnend zijn. Stel een compositie samen, wees voorzichtig bij het verschuiven: gedroogde bloemen zijn erg broos. Je kan uitgaan van gras, groene bladeren of geel hooi en daar dan gekleurde bloemen op kleven, of je kan werken met bloemen in verschillende schakeringen van één bepaalde kleur en daar dan een soort figuur van maken. De mogelijkheden zijn onbeperkt.

Lijm

Gebruik lijm die geen draden trekt en die dun vloeibaar is. Gebruik niet te veel lijm, breng hem aan met een tandenstoker of cocktailprikker. In de hobbywinkels zijn ook lijmpennen te koop, waarmee men uiterst nauwkeurig kan werken. Let er op dat er geen lijm onder de bloemen / planten uitkomt. Bij het werken in lagen, eerst de onderste laag vastlijmen, daarna verder werken. Is de compositie af, leg er dan een nacht iets zwaars op, zodanig dat alles mooi plat komt te liggen.

Bloemen in een fotoalbum

Bloemen en planten die tijdens de vakantie zijn gesprokkeld, kunnen ook dienen om fotoalbums op te smukken. Als je ze gewoon naast de foto's opkleeft, kunnen ze beschadigd worden. Het is daarom beter ze op papier te kleven en te plastificeren. Zo zijn ze beschermd en gaan ze nog jaren mee! Je kan er ook een rand mee maken op sommige bladzijden van het album.

De afwerking

Kaartjes

Gaat het om kaartjes, dan kan je rond de compositie een lijstje maken, ofwel rechthoekig, zo smal mogelijk voor een mooi resultaat, ofwel een ovaalvormige of ronde passe-partout. Je kan natuurlijk ook de bloempjes gebruiken om een omlijsting te maken. Of om een mooi mini-boeket te maken in een uitgesneden vaasje of potje.

Briefpapier

Indien je briefpapier hebt gemaakt, maar vreest dat het gaat beschadigd worden door het in en uit de omslag halen, dan kan je er een kopie van maken en de copie gebruiken om op of rond de creatie te schrijven. Op die manier kan je ook achtergrondpapier creëeren. Door donkerder of lichter te copiëren kan je verschillende variaties maken van papier.

Boekenlegger

Men kan met de mooie compositie ook een boekenlegger maken, die men kan plastificeren zodanig dat de bloemetjes niet beschadigd worden. Denk ook aan place mats. Ook deze kunnen op dezelfde manier gemaakt worden.

Schilderij

Van een grotere compositie kan je een schilderij maken dat je kan laten inkaderen en aan de muur hangen. Ook de kleine wenskaarten kunnen ingelijst en opgehangen worden.
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bewaren van eetbare bloemenHet is mogelijk eetbare bloemen te bewaren, door middel van invriezen en dorgen. Bij het drogen van eetbare bloemen gaat…
Genezende planten: speenkruidSpeenkruid is een plant waarvan men al lang de genezende kracht kent. Toen vroeger de zeelui, die leden aan scheurbuik,…
Geum of NagelkruidGeum, met de Nederlandse naam Nagelkruid, is een rijkbloeiende plant die verkrijgbaar is met bloemen in de kleuren oranj…
Medicinale plantenDe groenten die u eet bevatten vitaminen en sporenelementen die een gunstige invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Som…

Wenskaarten: trucs en tips om meer te doen met stempelsWenskaarten: trucs en tips om meer te doen met stempelsStempelen. Een heel populaire hobby, al vele jaren. Je hebt er immers niet veel voor nodig. Simpel ook, gewoon stempelen…
Wenskaarten maken met goedkoop hobbymateriaalWenskaarten maken met goedkoop hobbymateriaalKnutselen en kaartjes maken kan een dure hobby zijn als men al het nieuwste materiaal moet kopen. Maar men kan het ook h…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 06-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.