Hoe begin je een boek te schrijven volgens schrijvers

Hoe begin je een boek te schrijven volgens schrijvers Droom jij er ook van om een boek te schrijven, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Hier is het antwoord op die vraag van een aantal kinderboekenschrijvers. Lieneke Dijkzeul, Petra Cremers, Martine Letterie en Hans Wösten.

De vraag

Het lijkt mij heel leuk om ook een boek te schrijven, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen. Moet je eerst de personen verzinnen of eerst de gebeurtenissen? Waar moet je beginnen? Waar begint u bij het schrijven van een boek?

De antwoorden van...

Lieneke Dijkzeul

De vraag die je stelt is in feite moeilijk te beantwoorden: wat is er eerder, verhaal of personages. Ik kan niet voor andere schrijvers spreken, maar in mijn geval ontstaat er een idee bijvoorbeeld naar aanleiding van iets wat ik gezien of gelezen heb (of meegemaakt). Dat kan ook pas jaren later zijn. Hoe dan ook, die ervaring blijft in je hoofd hangen, en daarna gaat je geest ermee vandoor. Dan komen pas de personages, eerst natuurlijk de hoofdpersoon. Andere personen ontstaan naar gelang je die nodig hebt. Soms zijn dat er tien, soms twintig.

Het blijft lastig uit te leggen. Jij zou kunnen oefenen door een bepaalde gedachte als uitgangspunt te nemen. Het kan desnoods met een voorwerp. Leg een luciferdoosje op tafel, en verzin er een (kort) verhaal omheen. Je zult zien dat je binnen de kortste keren ook de benodigde personages hebt bedacht. Vervolgens ga je schrijven. Als het af is, leg je het een paar weken weg, en leest het dan over, net alsof het niet van jou is. Dan kom je vast nog heel veel dingen tegen die je niet mooi vindt. Die verbeter je. Daarna herhaal je het proces. Zo slijp je een verhaal langzaam in de goede vorm.

Ik wens je alvast veel succes!

Lieneke Dijkzeul

Petra Cremers

Ik denk dat je eerst een plot moet hebben, dus een globaal idee waar je verhaal of boek over gaat. Zo werkt het voor mij het beste. Bij het verhaal 'de oppas' was dat het idee om een jongen zijn eigen oppas te laten zijn. De rest komt er later bij: door over het verhaal na te denken en - in tweede instantie - om te gaan schrijven. De personen, locaties et cetera verzin ik er dan ook bij. Soms herinner ik me ineens dingen die ik ooit heb gehoord of gelezen, of zelf heb meegemaakt. Zo is de stroomstoring in 'de oppas' iets wat wij hier in huis zelf hebben meegemaakt. Het is makkelijker om het dan te beschrijven. Soms doe ik ook onderzoek. Bij een kort verhaal is dat meestal niet nodig. Mijn laatste boek 'Back to Amsterdam' gaat over een meisje dat een autistisch broertje heeft. Voordat ik begon met schrijven heb ik allerlei boeken over autisme gelezen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Succes!

Petra

Martine Letterie

Je stelt me een lastige vraag. Hoe begin je aan een boek. Ik ken veel schrijvers en ik weet dat het voor iedereen anders is. Er is dus niet één manier, er zijn er duizenden. Als ik jou was, zou ik beginnen met het schrijven van een verhaal, van veel verhalen. Schrijven moet je leren. En al schrijvend zul je ontdekken, wat jouw manier is. Mijn eerste boek dat uitgegeven werd, was de top van een ijsberg onuitgegeven verhalen en andere teksten. Begin dus niet eerst met een boek, maar met schrijven.

Hartelijke groeten,

Martine Letterie

Hans Wösten

Ik denk dat de meeste schrijvers eerst een onderwerp of thema willen hebben waarover ze willen schrijven. Er moet een basisidee zijn. In mijn 2e boek, Thomas, was het idee om de hoofdpersoon gedachten te kunnen laten verzenden, waardoor hij mensen sterk kan beinvloeden. Natuurlijk moet daarin ook een gevaar in zitten, anders heb je geen verhaal. In mijn derde boek belandt de hoofdpersoon in zijn eigen opstel. Gaandeweg merkt hij dat hij de regie heeft over zijn verhaal en dus het verhaal, waarin hij zit, kan sturen.

Met zo'n idee begin ik te schrijven en gaandeweg het schrijven komen (toekomstige) gebeurtenissen vaag in me op en worden concreet naarmate ik verder schrijf. Ik bedenk altijd wel wat voor hoofdpersoon ik voor het verhaal wil. Ik zet daar wat karaktereigenschappen bij en zo begint bij mij het proces van schrijven.
Ik hoop dat er wat aan hebt en veel sukses met schrijven.

met vr. gr.,

Hans Wösten

Dus...

Iedereen heeft een eigen schrijfstijl, doe dus niet gewoon anderen na. Creëer je eigen stijl!
© 2008 - 2025 Judogirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je begint gewoon. Voor beginnende sc…
Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOok slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOm beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschr…
10 tips om een boek te schrijven10 tips om een boek te schrijvenDroom jij ervan een boek te schrijven? De eerste stap is om het boek ook werkelijk te schrijven. Zonder verhaal en tekst…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Reacties

Remi, 16-05-2011
Ik ben dan nog niet zo oud, maar ik schrijf al jaren. Door al deze tips weet ik nog beter hoe ik het kan doen. Ik vind het alleen moeilijk om met al die leestekens te werken. Moeten deze tekens er altijd in of kun je die er ook later inzetten? Mijn hoofd zit vol met ideeën, maar ik vind het moeilijk om ze vast te houden. Na het ene idee komt weer een ander en dan wil ik weer over dat andere idee schrijven. Reactie infoteur, 31-10-2011
Je hoeft bij de eerste versie van een stuk, natuurlijk niet direct te zorgen dat de spelling perfect is. Dit kan je ook later bijwerken. Als je maar wel zorgt dat je nog weet wat je precies bedoeld.

Anja, 12-04-2011
Ik ben een vrouw van 30jaar. Ik heb een hoop mee gemaakt in mijn jonge leven. Nu wil ik het eens op papier gaan zetten. Ik zit met een paar dingen. Hopelijk kan ik hier mijn antwoord vinden/krijgen. Ik zou het graag als een waargebeurd verhaal gaan schrijven maar niet als een biografie. Maar wel als ik vorm- dus ik als de hoofdpersoon. Moet ik rekeninghouden met mensen die in mijn 'verhaal" voorkomen? Heb ik daar toestemming voor nodig? Ook als ik de namen van de personen zou veranderen? Als ik de naam van mijn ex-man zou veranderen zou hij daar niets op in te brengen hebben? Reactie infoteur, 13-06-2011
Een late reactie vanwege vakantie, maar hier is het:
Het juridisch loket zegt het volgende
De grondwet verwoordt in art. 7 (vrijheid van meningsuiting) dat niemand voorafgaand verlof nodig heeft om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. Niemand kan u voor smaad aanklagen als u de namen in uw boek niet noemt.
Smaad (art. 261 Wetboek van Strafrecht) is het zwartmaken van een ander door deze in het openbaar van feiten te beschuldigen waaraan hij of zij zich schuldig zou hebben gemaakt, zonder dat wordt gehandeld uit noodzakelijke verdediging of dat te goeder trouw kon worden aangenomen dat deze feiten waar zijn en dat het algemeen belang vereiste dat de feiten naar buiten werden gebracht. Het doel is het ruïneren van de reputatie van het slachtoffer.

Ik zou dus de namen veranderen.

Lina, 05-03-2011
Ik schrijf alleen verhalen van 7 bladzijden ofzo. Ik begin eerst met een idee, dus de situatie en pas daarna verzin ik personages. Je moet wel goed opletten op de opbouw van je verhaal. Eerst komt er een rustig stuk of net een spannend, dan het omgekeerde en zo doe je dat 4 keer. Daarna komt er een climax, dus een heel erg spannend stuk. En daarna word de spanning minder en ga je het slot schrijven. Reactie infoteur, 07-03-2011
Ook een leuke manier om te schrijven. Goed idee!

Miranda, 18-01-2011
Ik ben met een boek begonnen, ik was halverwege toen ik een idee voor een ander boek had. Daar was ik dus mee bezig en kreeg wgeer een ander idee enz enz. Dus had ik bedacht wat nou als ik al die ideeen eens opschreef in een schrift ofso? Dat heb ik geprobeerd en het lukt goed, doordat ik een idee opschrijf en niet de hele tijd in mijn hoofd laat zitten concentreer je je op het 1e idee, en schrijf je je boek af, dan ga je her rijtje weer af! Ik heb er al 3 geschreven. Maar veel succes allemaal! Reactie infoteur, 18-01-2011
Goede tip! Bedankt!

Lumene, 08-12-2010
Ik heb gemerkt als ik begin te schrijven dat ik heel veel in de zelfde zin "ik" schrijf
hoe kan ik dat vermijden om minder "ik" in een zin te zetten. Reactie infoteur, 03-01-2011
In welke verhaalvorm schrijf je? Is de ik de hoofdpersoon? Misschien kan je er meer gedachtes bij zetten. Niet ik ga weg maar het is tijd om weg te gaan. Probeer andere zinsconstrucites uit.

B. de Graaf, 05-12-2010
Is het ook mogelijk om een boek te laten schrijven? Mocht iemand dat willen, wat gaat dat dan kosten, hoe worden de kosten daarvoor berekend? Reactie infoteur, 03-01-2011
Er zijn verschillende sites die dat doen, bijvoorbeeld voor biografiën. Er komt dan meestal iemand bij je thuis om interviews af te nemen. Kijk even http://www.uweigenbiografie.nl. Daar wordt het duidelijk uitgelegd en kan je ook een offerte aanvragen.

Donna van Riet, 04-11-2010
Ik ben 35, mama van 2 lieve dochters en dankzij hen ben ik beginnen schrijven, mijn eerste kinderboek werd zeer goed door hen en door de vriendinnetjes ontvangen, maar nu ben ik aan het volgende bezig en terwijl zou ik al een ander willen beginnen, is dit wel een goed plan, twee boeken tegelijkertijd schrijven, of moet ik eerst het ene afwerken vooraleer ik begin aan het andere?
Is het normaal dat ik dagen heb dat het absoluut niet lukt?
Bedankt voor de goede tips!
Donna Reactie infoteur, 03-01-2011
Ik zou dat zelf niet kunnen, want dan zou ik veel door elkaar halen, ik ben zelf namelijk niet zo georganiseerd, maar ik weet niet of dat bij jou ook zo is natuurlijk.
Iedereen heeft dagen dat het even niet zo lekker gaat. Leg het dan maar gewoon even weg en probeer het morgen nog een keer!
Veel plezier met schrijven!

Annick, 07-09-2010
Ik ben vanaf mijn tienerjaren begonnen met gedichten te schrijven, meer als doel om mijn gevoelens te uiten.
nu ondertussen nog maar begin 20ger wil ik graag een mijn eerste verhaal schrijven.

Ik heb al wel een paar ideeën voor mijn verhaal, maar 1 ding beangstigd of eerder gezegd houd mij nog tegen om te beginnen schrijven
en dit is dat ik heel grote spelling fouten maak en mijn zinsbouw ook niet helemaal correct is. hoe hard ik ook daarop oefen ik zie mijn fouten zo goed als nooit.
Vormt dit een zeer groot probleem? want ik veronderstel dat je zelf u boek moet schrijven zonder fouten dat niemand die verbeterd of een kleine aanpassing maakt.
kan iemand mij raad geven of ik moet doorgaan of niet.

vriendelijke groeten
en alvast bedankt voor een reactie te geven. Reactie infoteur, 13-09-2010
Ik denk dat het dan heel goed is om je verhalen gewoon te laten lezen door iemand die de meeste foutjes eruit kan halen, dus gewoon een vriend of familielid die dat zou willen doen. Blijf vooral doorgaan met schrijven! Als je echt niemand kan vinden die dit zou kunnen nakijken, dan kan ik je daar ook wel mee helpen.

Met vriendelijke groet,
Kimberley

W. R. P., 13-04-2010
Ik ben al heel vaak opnieuw begonnen met een verhaal, steeds als ik denk: "Dit word het!" dan gaat het weer mis. Het komt omdat, als ik met een verhaal begin en ik ga later weer verder dan lees ik even terug waar ik ook alweer was en dan vind ik het verhaal opeens heel saai en wil ik iets nieuws, en zo begin ik dus steeds opnieuw. wat moet ik doen!? Reactie infoteur, 14-04-2010
Gewoon door schrijven met hetzelfde verhaal of er later weer opnieuw mee beginnen. Niet te vaak teruglezen, maar gewoon schrijven en later schrappen.

Danielle, 26-02-2010
Ik loop ook al een tijdje met het idee om een verhaal te schrijven. Ik ben er nu mee begonnen. Wel moet ik eerst van alles bedenken, wat er allemaal gebeurt enz. ik heb dan ook al een hoop ideen. Alleen hoe kies ik titel, is dat makkelijker als je heel het verhaal af hebt? Reactie infoteur, 14-04-2010
De titel kan altijd nog komen als het verhaal af is. Dus geen haast daarmee.

Niels, 19-01-2010
Ik loop al een tijdje met het plan om eens wat te schrijven.
inhoud is geen enkel probleem, ik heb veel fantasie en ik heb al een paar vlotte onderwerpen in mijn hoofd.
ik vind het altijd moeilijk om een goede titel te bedenken. Dan wil ik altijd iets dat ook meteen iets zegt over het onderwerp, maar ook figuurlijk bijpassend is.

Daarnaast vraag ik me af, waar het verhaal zich af moet spelen.
In mijn directe omgeving? want die ken ik het beste, bijvoorbeeld, "hij sloeg een straat om en bevond zich nu in de… straat."
maar daar denk ik dan dat het fout gaat als het verhaal klaar is.
met directe contactpersonen die ik ken, en die ook daar wonen, geen idee waarom:$. Reactie infoteur, 14-04-2010
Misschien is een vakantieplaats ook een idee. Of een stad in de buurt. Dat is waarschijnlijk ook al een beetje bekend en is toch niet zo dichtbij.

Wilhelmina, 12-12-2009
Ik heb de laatste 10 jaar heel veel meegemaakt en om het makkelijker te kunnen verwerken wil ik het allemaal van mij afschrijven en bundelen in een boek maar wel met de intensie om het met de medemens te delen want ik weet zeker wat mij de laatste jaren is overkomen kampen heel veel mensen/gezinnen mee.
Maar hoe begin ik met zo'n project? Reactie infoteur, 14-04-2010
Sorry voor de late reactie. Op deze site staat veel nuttige informatie over een levensverhaal schrijven: http://www.burnoutherstel.nl/biografie.htm.

Lorenz, 05-12-2009
Hallo,

Ik ben nu met een boek bezig. Meer correct: ik ben net met een boek begonnen. Als begin heb ik gewoon eerst ieder personnage, de situatie ( hoe het verloop van de wereld is waar het personnage in leeft) en al de gebeurtenissen in puntjes uitgewerkt. Is dit een goede start of kan ik beter ineens het vehaal beginnen te schrijven?

Mvg, Lorenz Reactie infoteur, 09-12-2009
Als je hierdoor genoeg verhaal kan schrijven, kan dit best een goede start zijn.

Stefan Link, 08-10-2009
"Ik zie het voor me, maar probeer het dan maar op papier te zetten." Dat is mijn probleem. Meteen al de inleiding was al een bende. Daarin wil ik namelijk:
- Duidelijk maken dat er een oorlog is en hoe die is ontstaan
- Vertellen dat er acht Forten (Waarvan ik een naam moet verzinnen) meedoen aan die oorlog
Vooral dat gegoochel met die namen maken het een rommeltje. Ik heb veel moeite met het plaatsen van komma's. Iemand tips hiervoor? Reactie infoteur, 01-11-2009
Je zou het kunnen beginnen middenin het verhaal. Bijvoorbeeld dat de hoofdpersoon wakker wordt door een harde knal of zo. En dat hij daardoor gaat nadenken over de oorlag, van het duurde nu al zo lang. En wat hij van de andere Forten vindt enzo.

Veel succes!

Charlotte, 20-07-2009
Ik zou ook heel graag met een boek beginnen.
het basisidee heb ik al, alleen weet ik niet welk verhaal ik er rond moet werken.
ik heb al verschillende gedichten geschreven, maar die heb ik nooit aan iemand laten zien.
ze zijn voor mezelf bedoeld, ik druk er mijn gevoelens mee uit.
Ik schrijf meestal één of twee pagina's en dan weet ik niet meer waar ik moet beginnen.
grtjs,
Charlotte Reactie infoteur, 21-07-2009
Misschien zou je eens moeten proberen om het een tijdje weg te leggen. Dan kun je het later nalezen en proberen er een verhaal aan vast te maken.

Veel succes!

Payam, 05-06-2009
Ik ben een 38jarige vrouw en kom uit Iran, ik heb heel veel meegemaakt en wil graag mijn leven op papier te zetten, maar ik weet niet hoe moet ik beginen? Moet ik alles wat er gebeurt schrijven of soms iets verzinnen? Ik zoek iemand die wilt mij hiervoor helpen. Alvast bedankt en groeten Payam Reactie infoteur, 09-06-2009
Ik zou vooral het echte verhaal vertellen en alleen als het niet anders kan, dingen verzinnen. Zo wordt het niet een totaal verzonnen verhaal, maar meer gebaseerd op de werkelijkheid.

Janita Verkuil, 29-03-2009
Ik wil dus met een boek beginnen, een zogenaamde horror boek 'Dead End' een soort vervolg van een film Dood Eind, Maar ik weet niet wat er bij moet, en wat wat inhoud. Bijvoorbeeld een proloog, epiloog, inhoud enz. Wat houden die dingen in en moet dat in een verhaal? Reactie infoteur, 30-03-2009
Een epiloog is een slotwoord, een proloog is een voorwoord en de inhoud zou gewoon het verhaal zelf zijn. Je hoeft niet echt een epi- en proloog in het boek te zetten, maar het zou wel een goede aanvulling kunnen zijn.

Ari, 19-01-2009
Ik ben op dit moment ook een boek aan het schrijven, maar op een gegeven moment kom ik niet meer verder… :-( Ik ben hiervoor ook al met heel veel boeken begonnen, maar allemaal zijn ze niet af… Heeft iemand hier mischien een oplossing voor? Reactie infoteur, 21-01-2009
Misschien kan je de verhalen door iemand anders laten lezen. Dan kunnen zij je misschien de goede richting opwijzen. Je kunt ook een open einde maken.

Femke (infoteur), 14-09-2008 #24
Het boek: schrijf & publiceer een boek van uitgeverij Boekenbent.com bevat ook veel tips. Reactie infoteur, 17-09-2008
Bedankt!

Liza, 20-07-2008
Haloo,

ik ben en meisje van 12 jaar ik praat best wel met moeilijke woorden en mensen staan er soms verbaasd van te kijken!maar af en toe doe ik het expres. Alleen als ik mijn boek aan het schrijven ben vind ik het te langdradig heeft iemand hierb een oplossing voor?

Groetjes,
Liza :-) Reactie infoteur, 22-07-2008
Misschien zou je als oefening een kort verhaal kunnen schrijven voor kinderen. Dan moet je wel makkelijk taalgebruik en korte zinnen gebruiken. Iemand nog meer ideeën?

Nomi, 08-07-2008
Het is niet zo simpel om een verhaal - boek - te schrijven… ik zit er ook elke dag mee vast! Mijn papa heeft een website gevonden waar je wel voor moet betalen, maar je moet gewoon je verhaal typen, een mooie 'cover' invoegen en voila! Een week of 2 later krijg je je boek helemaal mooi gekaft met alle illustraties + je 'cover' + je verhaal!
Ik weet wel niet precies hoe die website noemt, maar zoek es op google, daar vind je vast iets :-p! Reactie infoteur, 09-07-2008
Volgens mij bedoel je www.mijneigenboek.nl. "Mijneigenboek.nl wil het u zo makkelijk mogelijk maken uw manuscript in eigen beheer uit te geven, zodat u uw gedachtegoed kunt delen met anderen. Bij Mijneigenboek.nl zit u aan de knoppen: u bepaalt de inhoud en de vorm, wij realiseren uw eigen boek." (bron: www.mijneigenboek.nl)

Moonyfan Lotte, 01-07-2008
Ik kan nooit een kort opstel schrijven. Iedere keer dat ik denk nu is het genoeg komt er weer een idee bij. Mijn jufrouw zegt dat ik journalist moet worden of een boek moet schrijven. Maar eigenlijk wil ik iets met paarden doen. Zelf lees ik ook enorm veel strips maar ook boeken van 600 bladzijden :-) Reactie infoteur, 02-07-2008
Schrijven is de kunst van het schrappen;)

Marc de Bel, 25-06-2008
Ik heb al 103 boeken geschreven en ben bezig aan mijn 104de. Om een boek te schrijven heb je eigenlijk geen "info" nodig. Je begint gewoon te schrijven en het eerste waar je aan denkt schrijf je meteen op. Zo begin ik toch altijd. Ik wens jullie véél succes met boeken schrijven! :-) Veel groetjes van Marc! Reactie infoteur, 26-06-2008
Goede tip!

Janel, 29-01-2008
Het is misschien raar maar ik begin me verhaal altijd maar met er was eens en dan de rest van het verhaal. Ik heb wel eens verhalen geschreven maar weet niet hoe ik het moet publiceren, ik hoop dat een van jullie mij daarmee kan helpen. Reactie infoteur, 30-01-2008
Hallo,
Je kunt naar een uitgever gaan en die alles laten regelen (en een groot deel van de opbrengsten weggeven), maar je kunt ook zelf naar een durkkerij gaan, bijvoorbeeld op www.deuitgeverij.nl. Daar kan je zelf het aantal boeken bepalen, het aantal kleuren en ze hebben zelfs een stappenplan om jou het boek goed te laten publiceren.
Groetjes, Judogirl

Judogirl (64 artikelen)
Laatste update: 09-02-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.