De avonturen van Kuifje: Ontstaan en voortbestaan

De avonturen van Kuifje: Ontstaan en voortbestaan "Duizend bommen en granaten!" Misschien wel de meest memorabele woorden uit de avonturen van Kuifje, van diens goede vriend kapitein Haddock. Samen met Asterix, Suske & Wiske en Donald Duck is Kuifje een van de meest iconische stripfiguren in Nederland. Met zijn trouwe hond Bobbie aan zijn zijde weet de Brusselse verslaggever Kuifje vele mysteries te ontrafelen.

Geschiedenis van Kuifje

Ontstaan

De eerste en enige schrijver van Kuifje is de Belg Georges Remi, beter bekend onder het pseudoniem Hergé. Hij is geboren in Etterbeek in 1907 en hij maakte in zijn jonge jeugd de Eerste Wereldoorlog mee. Al vroeg bleek dat Hergé een talent voor tekenen had, maar het zou niet voor 1929 dat hij serieus aan de slag ging met strips. In dat jaar ging hij echter aan de slag bij de jeugdbijlage van het dagblad Le Vingtième Siècle en maakte hij zijn eerste Kuifje-strip.

Studio Hergé

Vanaf 1943 nam Hergé Edgar P. Jacobs in dienst, die hem meehielp met het tekenen van de strips. Later, in 1950, richtte hij Studio Hergé op, waarin hij meerdere bekende tekenaars en schrijvers inhuurde die hem veel last ontnamen. Hiermee creëerde Hergé meer tijd voor het maken van andere strips, zoals Leo en Lea en Jo, Suus en Jokko.

Dood

Hergé stierf in 1983 aan myelofibrose, een zeldzame beenmergkanker. Hij had hiervoor al laten blijken dat hij niet wilde dat de reeks van Kuifje voortgezet zou worden onder een andere schrijver. Tussen het jaar 1930 en 1976 bracht Hergé maar liefst 23 Kuifje-albums uit. Na zijn dood is het onafgemaakte album Kuifje en de Alfa-kunst ook nog uitgebracht, maar deze bevat vooral ruwe schetsen en een onaf scenario.

Thematiek

De avonturen van Kuifje gaan over de in Brussel wonende reporter Kuifje. In zijn strips zou Hergé dikwijls naar de werkelijkheid verwijzen. Zo verwijst hij in De Blauwe Lotus naar het spoorwegongeluk bij Moekden, in China. Hij voorspelt zelfs de maanlanding in zijn album Mannen op de maan.

De avonturen spelen zich meestal af op exotische locaties en verre landen, zodat de lezer samen met Kuifje als het ware de wereld verkent. Dit zie je ook terug in de titels van de albums, vooral in de eerste drie:
 • Kuifje in het land van de Sovjets
 • Kuifje in Congo
 • Kuifje in Amerika

Dit lijkt dus ook de grondslag te zijn geweest van Hergé. Door als setting telkens een verschillend land te nemen, kom je steeds met andere culturen en geschiedenis in aanraking.

Personages

De strip Kuifje kent vele iconische personages. Wie zijn de bekendste en meest iconische? Let wel: dit is gebaseerd op de stripserie en laat personages uit animatie- en filmseries buiten beschouwing.
 • Kuifje: de hoofdpersoon van de gelijknamige strip. Hij is de slimme, ijverige en vindingrijke reporter die het verhaal altijd weer tot een goed einde weet te brengen.
 • Bobbie: de immer loyale viervoeter is altijd aan Kuifjes zijde en weet hem vaak te redden uit penibele situaties.
 • Kapitein Haddock: de kapitein in de koopvaardij is Kuifjes beste vriend, maar wordt vaak als Kuifjes tegenhanger neergezet. Hij is alcoholist, ietwat dommig en erg overmoedig. Hij is bekend om zijn vele vloeken, zoals: "Duizend bommen en granaten", of de uitgebreidere versie "Honderdduizend miljard bliksembommen en dondergranaten".
 • Jansen en Janssen: het olijke duo Jansen en Janssen zijn de twee stuntelige bijfiguren in Kuifje. De zogenaamde detectives zorgen voor humor in de serie, zoals wanneer ze zich weer eens verspreken, struikelen of zich op hilarische wijze vermommen.
 • Professor Zonnebloem: is een geniale wetenschapper, die soms wat verstrooit of slechthorend is. Hoewel hij soms plots in woede uitbarst, weet hij Kuifje en co. vaak te helpen met zijn uitvindingen. In zijn rol is hij grofweg te vergelijken met professor Barabas in ]Suske en Wiske of Panoramix in Asterix.

Verfilmingen van avonturen van Kuifje

In de jaren 60 besloot Hergé, in navolging van het succes van Asterix, om een animatiefilm te maken van Kuifje. Zo ontstond in 1957 de serie De avonturen van Kuifje, onder leiding van Ray Goossens. Met nieuwe technieken werd in 1991 nog een animatieserie gemaakt, aan de hand van Stéphane Bernasconi, die meer succes behaalde dan zijn voorganger.

Tot slot is in 2011 een verfilming van Kuifje uitgekomen onder leiding van filmregisseur Steven Spielberg. In 1983, na Herge's dood toonde Spielberg al zijn interesse voor de rechten voor een film, maar ruwweg drie decennia later pas kwam deze wens in vervulling. Spielbergs verfilming van Kuifje, The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, werd goed ontvangen en kreeg zelfs de Golden Globe award voor beste animatiefilm.
© 2017 - 2020 Urrim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eigen museum voor vader van KuifjeKuifje, Kapitein Haddock, professor Zonnebloem, de snoezige Bobbie. Alleen al bij het noemen van hun naam zien we de gez…
Kuifje en de vijf versies van het HaaienmeerKuifje en de vijf versies van het HaaienmeerIn de jaren zeventig verscheen in de bioscopen de tekenfilm Kuifje en het Haaienmeer. Naar aanleiding hiervan werden er…
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal Brussels StripmuseumBelgisch Centrum van het Beeldverhaal Brussels StripmuseumHet Belgisch Centrum van het Beeldverhaal is waarschijnlijk een van de meest populaire musea in Brussel, en terecht! Het…
Miniatuurmaanraketten uit de avonturen van KuifjeSinds de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben verschillende fabrikanten maanraketten uitgebracht. Hierbij betreft het…

Latijnse citaten in de strips van AsterixLatijnse citaten in de strips van AsterixWie kent niet de populaire stripreeks 'Asterix'? De kleine Galliër met de grote, gele snor neemt het in de door Albert U…
Asterix: anno 2017 nog steeds populairAsterix, de strip die al sinds 1959 bestaat, is populair onder jong en oud. Hoewel het na de dood van schrijver Goscinny…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Newtown Grafitti, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://nl.tintin.com
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Herg%C3%A9
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_avonturen_van_Kuifje
 • https://en.wikipedia.org/wiki/The_Adventures_of_Tintin
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Herg%C3%A9%27s_Adventures_of_Tintin
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_avonturen_van_Kuifje_(tekenfilmserie)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Adventures_of_Tintin:_The_Secret_of_the_Unicorn_(film)

Reageer op het artikel "De avonturen van Kuifje: Ontstaan en voortbestaan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Urrim
Laatste update: 29-06-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Strips
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!