Het stripsucces Garfield

Het stripsucces Garfield Je kunt geen krant ter wereld openslaan of je vindt de bekendste kat aller tijden: Garfield. Met een lezerspubliek van maar liefst 263 miljoen mensen heeft Garfield met zijn cynisme, luiheid en vraatzucht zijn naam voorgoed gevestigd. De scherpzinnige en humoristische stripjes hebben in de afgelopen decennia een merchandising op gang gebracht die niet te stuiten lijkt. Boeken van Garfield vliegen de winkels uit en Garfield vindt het prima als hij maar zijn lasagne krijgt.

Ontwerper Jim Davis

De maker van de legendarische Garfieldstrips is Jim Davis, geboren op 28 juli 1945 in Marion te Indiana. Zijn jeugd bracht hij door op de boerderij van zijn ouders. Het gezin had 25 katten! Omdat Jim aan astma leed moest hij veel tijd binnenshuis doorbrengen. Op een dag kreeg hij van zijn moeder potlood en papier en zou hij zijn eerste tekening maken, een koe. Snel daarna ontdekte hij dat tekst bij de tekeningen nog leuker was en hij begon overal te tekenen, ook op muren en tafels en zelfs op de koeien op de boerderij. In 1963 studeerde hij af op de high school en ging naar de universiteit om kunst en business te studeren. Zijn talent voor tekenen werd opgemerkt door een reclamemaatschappij en huurde Jim in. Hij werd de assistent van Tom Ryan, een cartoonist.

Hoe Garfield werd geboren

Jim ging zijn eigen stijl ontwikkelen en zijn eerste poging was Gnorm Gnat, een insect. Dit was een matig succesje omdat niemand zich echt kon identificeren met het diertje en Jim eindigde de strip met een enorme voet die Gnorm vertrapte.
Hij begon zich meer en meer te concentreren op strips over dieren en ontdekte dat er nog geen strip bestond over een kat. Jim ontwikkelde naast diverse andere katten uiteindelijk de Garfield die we allemaal kennen. Hij is vernoemd naar Jim's grootvader, James Garfield Davis.
Eerst was Garfield enkel nog de sidekick van Jon Arbuckle, de eigenlijke ster van de strip. Maar Jim realiseerde zich dat de grappigste regeltjes steeds door Garfield werden uitgesproken, en Garfield werd als vanzelfsprekend het hoofdkarakter in de strip. Twee jaar na de eerste schets werd Garfield ontdekt door een krant die de strip vanaf 19 juni 1978 distribueerde. Snel hierna verscheen de strip in 41 dagbladen, waaronder belangrijke kranten in Chicago, Dallas en Boston. Nog altijd wordt deze begindatum gezien als Garfield's geboortedag.

Eten is alles dat telt / Bron: Suzi54241, Flickr (CC BY-ND-2.0)Eten is alles dat telt / Bron: Suzi54241, Flickr (CC BY-ND-2.0)

263 Miljoen lezers

Enkele maanden na aanvang van Garfield's carrière in de krant van Chicago besloot de redactie de strip te stoppen waarna er een storm van protesten volgde en de strip zijn herintrede deed. Dit werd het begin van een mega succes. In 1982 verscheen de strip in 1000 kranten en in 1987 al in 2000 kranten over de hele wereld. Tegenwoordig is de strip te vinden in 2600 kranten, dat zijn bijna alle dagbladen wereldwijd. In Nederland staat Garfield in de Telegraaf, in België in de Standaard en Het Nieuwsblad. Maar liefst 263 miljoen mensen in 111 landen lezen elke dag de strip die uit slechts drie plaatjes bestaat. Vanaf 1999 is de strip ook in kleur te vinden in vele kranten. Volgens het Guinness Book of Records is het de meest verspreide strip ter wereld.

Stripboeken, awards en personeel

Een gigantische merchandising kwam op gang, waaronder ontelbare stripboeken, knuffels, kalenders, dekbedhoezen, posters, stickers, boxershorts, wenskaarten, sleutelhangers en nog veel meer. Jim Davis kreeg in 1981 en 1985 de National Cartoonist Society Humor Strip Award en in 1989 de Reuben Award. In 2004 verscheen de eerste bioscoopfilm met Garfield in de hoofdrol, Garfield the Movie. In 2006 kwam het vervolg uit, A tail of two kitties. Er verscheen een eigen tv-serie en een serie videospellen. En in 2007 volgde Garfield gets real, een computeranimatiefilm.
Zoals met vele strips zit er een heel bedrijf achter Garfield en wordt de kat niet alleen getekend en geschreven door Jim Davis. Jim Davis'' bedrijf, Paws Inc., heeft een aantal striptekenaars en schrijvers in dienst die het meeste werk voor hun rekening nemen terwijl Jim Davis zelf de eindversie keurt en ondertekent.

Garfield met Odie / Bron: JD Hancock, Flickr (CC BY-2.0)Garfield met Odie / Bron: JD Hancock, Flickr (CC BY-2.0)

Wie is Garfield?

Garfield is de dikke, luie, oranje, arrogante, sarcastische, gulzige, egocentrische en zelfingenomen kat van Jon. Hij is beroemd om zijn cynisme. Hij voelt zich superieur aan mensen en honden. Garfield is geboren in een Italiaans restaurant. Vandaar zijn voorliefde voor lasagne, met gemak slaat hij in één keer een schaal lasagne achterover. Het verhaal gaat dat de eigenaar van het restaurant een keus moest maken omdat Garfield zoveel at. Of het bedrijf failliet laten gaan of de kat wegdoen. Hij verkocht de kat aan een dierenwinkel waar Jon hem kocht. Garfield lust ook graag goudvissen, vogels en varens. Garfield's uiterlijk en gedrag zijn nu niet meer zoals in het begin. Oorspronkelijk was hij zeer dik met blubberige wangen en smalle ronde ogen, later werd hij dunner en zijn ogen juist groter. In 1981 begon Garfield rechtop te lopen maar zijn achterpoten bleven nog klein. In 1983 verscheen Garfield voor het eerst met grote ovale ogen en grote achterpoten.

Garfield, Jon en Odie

De strip maakt vooral grappen over katten en honden en hun eigenaren. Garfield heeft ook menselijke trekjes, hij worstelt met zijn omvang en zijn diëten, haat de maandag, heeft een hekel aan opstaan, aan rozijnen, spinnen en aan verveling. Hij heeft echter niets tegen muizen, hij is zelfs bevriend met sommige. In bomen klimmen doet hij ook graag, hoewel de kans dat hij eruit komt gering is. Zijn baasje Jon is een wat sullige man die vrijgezel is en er maar niet in slaagt om een vrouw te vinden. Elk afspraakje loopt mis en Garfield maakt daar vele grappen over.

Garfield kan zelf niet praten maar begrijpt alles wat er gezegd wordt. Zijn teksten staan in denkballonnetjes in de strips maar Jon lijkt Garfield toch dikwijls te begrijpen. Het andere huisdier van Jon, de hond Odie kan enkel terug blaffen. In de strip komt kat Garfield altijd veel intelligenter over dan de 'domme' hond Odie, die Garfield duidelijk niet de baas is. Er zijn overigens ook nog andere dieren in de strip, bijv. Nermal en Arlene. Odie wordt afgeschilderd als een hond met grote oren en een enorme kwijlende tong en Garfield heeft er geen moeite mee om Odie af en toe een schop te verkopen.

Garfield's leventje

Garfield gaat mee als Jon boodschappen gaat doen of naar het park of het eetcafé gaat en gaat zelfs mee op vakantie, eerst als verstekeling maar nu mag hij echt mee. Hij raakt verstrikt in het rolgordijn en tegenwoordig luxaflex als hij op de vensterbank wil liggen, geeft tapdans optredens op de schutting waarna hij wordt bekogeld met fruit en groenten, ligt languit te ronken in zijn bed alias slaapbak inclusief dekentje en zit graag in de fauteuil voor de tv. Hij terroriseert de postbode en hij heeft ook een eigen teddybeer genaamd Pooky.

Bestsellers

De bekendste Garfield boeken zijn de vele stripcompilaties die meestal twee maal per jaar worden uitgebracht door Ballantine Books. Ze bevatten herdrukken van de strips die al eerder in de krant stonden. De boeken zijn nu meestal in kleur in plaats van zwart wit. Elk boek wordt ook nog eens heruitgebracht in de Garfield Classics serie, deze zijn alleen als paperback te verkrijgen. In Europa worden de Garfield strips vooral uitgegeven in pocketformaat. Alle boeken zijn bestsellers.

"All I do is eat and sleep. Eat and sleep. Eat and sleep. There must be more to a cat's life than that. But I hope not." ~ Garfield
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, James Abram Garfield 1881President van Amerika, James Abram Garfield 1881Zijn voornemen was de corruptie uit zijn regering te bannen. Helaas heeft James Garfield dit niet kunnen realiseren, wan…
Katten stripverhalen en katten cartoonsHoudt u van katten en meer in het bijzonder katten stripverhalen en katten cartoons? Dan hebben wij voor u een overzicht…
Leuke films voor op een slaapfeestje, sleepover of een dateLeuke films voor op een slaapfeestje, sleepover of een dateEen slaapfeestje of sleepover is leuk! Gezellig met je vrienden en vriendinnen logeren omdat je jarig bent geweest of ge…
Risicoberoepen: President van de VSRisicoberoepen: President van de VSHet presidentschap van de Verenigde Staten is één van de meest prestigieuze en belangrijke ambten in de wereld. Ambitieu…

De waarde van een stripalbumU zou ervan kunnen schrikken wat een zeldzaam stripalbum waard is. We staan even stil bij enkele zaken die de waarde van…
Asterix, de buitengewone personages uit de stripDe avonturen van Asterix zijn niet enkel boeiend om de avonturen zelf, maar evenzeer om de goed uitgewerkte, kleurrijke…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Strips
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.