InfoNu.nl > Hobby en Overige > Spellen > Het padvinderspel

Het padvinderspel

Het padvinderspel Het padvinderspel is een nostalgisch kaartspel geschikt om een gezellig moment met vrienden, kinderen of familie door te brengen. Of om je schoonmoeder beter te leren kennen. Breng je padvinderspatrouille snel naar het eindpunt van de route. Speel je kaarten uit en zet je tegenstander op een dwaalspoor.

Uitrusting

Elke patrouille heeft een eigen naam en kleur. Elke patrouille bestaat uit tien kaarten: één leider en negen scouts.
Om in termen te blijven van de padvinderij bestaat de ´uitrusting´ van het spel uit 50 kaarten, verdeeld in vijf patrouilles:
  • Wolvenpatrouille (zwart)
  • Leeuwenpatrouille (oranje)
  • Uilenpatrouille (blauw)
  • Kemphaanpatrouille (groen)
  • Stierenpatrouille (rood)

Spelers

Het spel is geschikt voor 2-5 spelers vanaf zes jaar. Een spelronde duurt ongeveer twintig minuten. Het spel kan in totaal ongeveer een uur duren.

Spelverloop

Aan het begin van het spel trekt elke speler een kaart. De speler wie de kaart met het laagste getal trekt is de Hopman van de eerste ronde. De Hopman deelt de kaarten uit en geeft aan met welke patrouille het spel moet beginnen. De patrouille mag niet met een 1 of een 10 beginnen. De eerste speler legt de kaart open op tafel. De volgende speler kan een kaart van dezelfde patrouille aanleggen. Ook kan een speler een nieuwe patrouille ‘op pad’ sturen door een kaart neer te leggen met hetzelfde cijfer waarmee de eerste kaart is neergelegd. Dus als het spel is begonnen met de 5e schout van de Kemphaanpatrouille, dan moet ook een andere patrouille met de 5e schout starten enz.

Winnaar

Als een speler geen kaart kan spelen dan zegt hij ‘rust’ of hij pakt een kaart uit de eventuele pot. Als een speler zijn beurt voorbij laat gaan terwijl hij wel kan spelen dan krijgt hij vijf strafpunten. Wanneer een speler alle kaarten heeft gespeeld dan zegt hij ‘halt’. De andere spelers tellen de punten op van de kaarten die zij nog in handen hebben en de punten gaan naar de speler die gewonnen heeft. De winnaar is de Hopman van de volgende speelronde. De speler die als eerste 250 punten heeft is de winnaar van het spel.

Tactiek

De speler die Hopman is zal een patrouille kiezen waarvan hij de meeste kaarten heeft. Op die manier kan hij zijn kaarten het snelst uitspelen. De Hopman kan de andere spelers overigens op een dwaalspoor zetten door een patrouille te kiezen waarvan hij geen kaarten heeft.

Een nuttig spel voor een luttige prijs

Het spel is in de betere speelgoedwinkels of op internet verkrijgbaar en kost tussen de tien en veertien euro. Omdat het spel erg eenvoudig te spelen is vraagt het weinig voorbereiding. Hierdoor is de motivatie groter om eens wat vaker een spelletje met de kinderen te gaan doen. Op die manier kun je tussen alle drukte van de dagelijkse beslommeringen op een ontspannen manier met elkaar omgaan. Eigenlijk moet het doosje standaard in het midden van de keukentafel staan. Kaarten schudden, uitdelen en spelen maar. Veel plezier!
© 2010 - 2017 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…
Het kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet merendeel van de Nederlanders heeft wel eens een potje 'pesten' gespeeld. En nee, we hebben het hier niet over treit…
Een leuk kaartspel: pestenEen leuk kaartspel: pestenBij het woord pesten trekken we verontrust de wenkbrauwen omhoog. Pesten is maatschappelijk en menselijk gezien sterk af…
Variant op het razendsnelle hilarische kaartspel MeppenVariant op het razendsnelle hilarische kaartspel MeppenDit kaartspel draait om reactievermogen en is een variant op het kaartspel Meppen. Het spel is simpel, werkt op de lachs…
Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Het padvinderspel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Hessel
Laatste update: 27-06-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!