InfoNu.nl > Hobby en Overige > Spellen > Review: Dominion van 999games
recensie

Review: Dominion van 999games

Er zijn honderden gezelschapsspellen en dit genre van vermaak is de laatste jaren weer in de lift. Mensen zitten weer vaker in gezelschap aan tafel met een leuk spel. In plaats van de oude klassiekers als Monopoly en Risk zijn modernere, met name uit Duitsland afkomstige spellen populair. Het in 1990 opgerichte 999games is het Nederlandse bedrijf die veel spellen vertaalt en in Nederland op de markt brengt. In deze review het kaartspel Dominion.

De basis

Het concept van Dominion is prachtig simpel. Spelers spelen om de beurt kaarten om uiteindelijk de meeste overwinningspunten te verzamelen. De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft, heeft gewonnen. Dit klinkt heerlijk eenvoudig, uiteraard zijn er genoeg andere zaken om het spel gevarieerd en spannend te maken. Dominion is sinds 2008 te krijgen en is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Rio Grande Games.

Hoe werkt het?

Bij het spel zijn er drie verschillende soorten kaarten: Geldkaarten, Actiekaarten en Overwinningskaarten. Geldkaarten hebben een bepaalde waarde en door deze te spelen kan een speler nieuwe kaarten kopen. Actiekaarten hebben een bijbehorende actie die bij het spelen van de kaart uitgevoerd wordt. Dit verschilt per kaart en per spel. In het basisspel van Dominion zitten namelijk vijfentwintig verschillende actiekaarten, waarvan er in elk spel tien gebruikt worden. Overwinningskaarten hebben tijdens het spel geen functie, maar leveren aan het eind van het spel overwinningspunten op.

De beurt

Tijdens een beurt kan een speler verschillende dingen doen. Aan het begin van een beurt heeft een speler een actie en een aanschaf. De actie kan gebruikt worden om een actiekaart uit de hand van vijf kaarten te spelen. Het kan bij een enkele actie beperkt blijven, maar als er op de actie bijvoorbeeld "+1 kaart, +1 actie" staat, mag de speler een kaart van zijn trekstapel pakken en nog een actie spelen. Als de speler geen acties meer kan/wil spelen kan de speler geldkaarten spelen. Deze hebben allemaal een bepaalde waarde en voor deze totale waarde kan de speler nieuwe kaarten kopen. Het kan zijn dat actiekaarten extra waarde of extra aanschaffen geven. Met een extra aanschaf kan een speler meerdere kaarten in een beurt kopen.

Einde van het spel

De nog niet aangeschafte geld/actie/overwinningskaarten liggen open op tafel, voor iedereen te koop. Het spel is afgelopen als er van drie verschillende kaarten op tafel niets meer te koop is of alle "Provincie" kaarten (de duurste kaart van het spel, die ook de meeste overwinningspunten geeft) gekocht zijn. Zodra dit gebeurd is het spel klaar en gaat elke speler zijn punten tellen. Naast de gewone overwinningskaarten kunnen spelers ook extra punten verzamelen door bepaalde actiekaarten te hebben of zelfs minpunten te hebben als de speler zogenaamde "Vloek"kaarten van een andere speler heeft gekregen.

Alle punten worden opgeteld en zo de winnaar bepaalt.

Oordeel

Dominion is een erg leuk spel wat met twee tot zes spelers allemaal leuk te spelen is. Het geeft genoeg interactie door het inschatten en plannen welke combinatie van kaarten goed werkt en het rekening houden met mogelijke "Aanval" kaarten van je tegenstander, waarmee deze jouw plannen kan verzieken. Doordat er elk spel tien andere actiekaarten in het spel zitten, van de mogelijke vijfentwintig in het basisspel, is geen potje hetzelfde en blijft Dominion leuk om te spelen.

Conclusie

Het is snel uit te leggen, iedereen snapt en kan het en een potje duurt ongeveer een half uurtje, waardoor het ook makkelijk tussendoor kan. Er zijn meerdere uitbreidingen voor Dominion beschikbaar, met extra actiekaarten, extra mogelijkheden en extra geldkaarten, wat het spel nóg langer leuk houdt. Kortom een erg leuk spel voor iedereen.
© 2014 - 2017 Rhyeder, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gezelschapsspel  Kolonisten van CatanGezelschapsspel Kolonisten van CatanKolonisten van Catan is een spel over de tijd van de ontdekkingsreizen, over schepen die na lange tochten vol ontberinge…
Het kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet merendeel van de Nederlanders heeft wel eens een potje 'pesten' gespeeld. En nee, we hebben het hier niet over treit…
De Tarot (het Rider Waite kaartspel)Al eeuwenlang spreekt het kaartspel met de Tarotkaarten tot de verbeelding. De verschillende kaartensets (dit artikel he…
Dominion: kaartspel met vele, vele mogelijkhedenBouw je eigen koninkrijk met overwinningspunten, acties en geldkaarten. De uitdaging is de juiste balans te vinden tusse…
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…

Reageer op het artikel "Review: Dominion van 999games"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rhyeder
Laatste update: 18-02-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!