InfoNu.nl > Hobby en Overige > Speelgoed > LEGO-steentjes scheppen bij Bart Smit (BLOX)

LEGO-steentjes scheppen bij Bart Smit (BLOX)

LEGO-steentjes scheppen bij Bart Smit (BLOX) In augustus 2015 introduceert Bart Smit iets nieuws in zijn winkels: steentjes scheppen. Iedereen kan voor een vast bedrag speelgoedsteentjes kiezen uit een speciale display met bakken. Het gaat om steentjes die sterk lijken op LEGO, maar dat niet zijn. Deze steentjes heten BLOX, en zijn veel goedkoper dan echte LEGO. Maar hoe zit het met de kwaliteit? Passen BLOX echt op LEGO? En wat zijn de voordelen van steentjes scheppen?

LEGO, BLOX en ander bouwspeelgoed bij Bart Smit

Bart Smit is één van de grootste en bekendste speelgoedwinkels van Nederland. Zij verkopen verschillende merken speelgoedbouwstenen, zoals LEGO, Banbao, Mega Bloks en KRE-O. Sinds augustus 2015 komen daar losse BLOX bij. Het merk BLOX is ook wel bij andere winkels (online) te koop in verpakkingen van 40, 65, 95 en 500 stuks. Maar bij Bart Smit kun je vanaf de zomer van 2015 dus ook terecht voor losse steentjes.

Bron: © Foto gemaakt door FeirefizBron: © Foto gemaakt door Feirefiz

Steentjes Scheppen: hoe werkt het?

Het concept van steentjes scheppen is op zich niet nieuw. LEGO maakt dit al jaren mogelijk via haar speciale brand stores. Deze winkels heb je in Nederland echter niet. Er zijn in Nederland wel winkels die in LEGO gespecialiseerd zijn, waar je ook losse LEGO steentjes kunt scheppen. Voorbeelden hiervan zijn Playtoday in Gouda en BrickFever in Oisterwijk.

Het principe is eigenlijk heel simpel: de betreffende winkel heeft speciale plastic bekers met deksel, waar je zoveel mogelijk steentjes in mag doen zolang het deksel nog dicht kan. Voor zo’n beker betaal je een vast bedrag. De steentjes zelf kun je kiezen uit een muur of van een display.

Deze manier van steentjes kopen biedt een opvallend voordeel: je kunt precies de steentjes en de kleuren kiezen die jij nodig hebt voor je bouwwerk. Zo koop je dus geen steentjes te veel, en ook geen ‘onbruikbare’ steentjes, wat voordeliger kan zijn. Een nadeel kan zijn dat je dus wel zelf moet verzinnen wat je wilt bouwen: als je dat niet wilt, kun je beter voor een bestaande set van één van de merken kiezen. Daarnaast zijn niet altijd de soort steentjes die je wilt hebben beschikbaar, of niet in de juiste kleur.

Dat laatste argument is natuurlijk vooral van belang voor fervente en precieze bouwers. Als cadeau voor een kind doet een doosje gekleurde steentjes het snel goed. Het is ook leuk voor kinderen om zelf de steentjes te kunnen scheppen!

Vergelijking tussen BLOX en LEGO

BLOX is het tweede merk in Nederland waarvan je op deze manier losse steentjes naar keuze kunt scheppen. Daarom is het interessant om te weten: past BLOX op LEGO? En zijn BLOX-steentjes van goede kwaliteit?

Bron: © Foto gemaakt door FeirefizBron: © Foto gemaakt door Feirefiz
Hoe zien BLOX eruit?
BLOX zijn bijna niet van echte LEGO te onderscheiden. Beide steentjes (van dezelfde soort) zijn even zwaar (ca. 2 gram) en op het oog alleen uit elkaar te halen doordat er respectievelijk LEGO en BLOX op de nopjes staat. Verder is alleen het nopje waar de mal gegoten wordt net iets anders. LEGO-steentjes bestaan in allerlei soorten en maten. BLOX heeft een eenvoudiger assortiment: ze hebben alleen steentjes van 2x4 noppen in de kleuren rood, geel, blauw, wit en zwart.

BLOX-steentjes passen heel goed op LEGO. Bart Smit maakt zelfs reclame met de tekst: “De steentjes passen perfect op alle A-merken.”

Kenmerken BLOX

 • Kwaliteit: De kwaliteit van BLOX is bijna even goed als die van LEGO. Ze passen goed op elkaar, alleen ze gaan hooguit een klein beetje moeilijker van elkaar. Maar dat is niet echt hinderlijk te noemen.
 • Prijs: De prijs van een los nieuw rood LEGO-steentje (afmeting 2x4) via de website van LEGO is 23 cent. De prijs van een los nieuw rood BLOX-steentje (afmeting 2x4) via Bart Smit is ca. 7,5 cent (53 steentjes voor € 3,99). Dat maakt BLOX een stuk goedkoper dan LEGO. Bij aankopen van BLOX die via een andere manier dan het steentjes scheppen worden gedaan, kan de prijs verschillen. Over het algemeen zijn BLOX zo’n 35-67% goedkoper dan LEGO.
 • Minifiguren: BLOX heeft geen minifiguren.
 • Instructies: Omdat BLOX alleen uit bouwstenen bestaat en niet uit complete sets, zijn er ook geen bouwinstructies bij.
 • Spelen of bouwen: Zowel voor spelers als bouwers kunnen de BLOX-steentjes leuk zijn, maar in eerste instantie natuurlijk voor de bouwfans. De blokjes zijn echter bijzonder stevig en als er iets mee gebouwd is, kan er net zoals met LEGO goed mee gespeeld worden.

Lees verder

© 2015 - 2017 Feirefiz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lego op je computer!Lego op je computer!Wie heeft er niet als kind met Lego gespeeld? Lego, gekleurde blokjes die je op alle mogelijke manieren kon combineren t…
Lego, maar dan goedkoperLego, het bekendste bouwsteentje en kinderspeelgoed ter wereld, krijgt (eindelijk) legale concurrentie. Sinds september…
De voor- en nadelen van imitatie-LegoLego-klonen verschijnen al langer op de Nederlandse markt, maar de afgelopen jaren wist Lego de concurrentie nog juridis…
Speelgoed LEGO: ook in computertijdperk nog veel liefhebbersLEGO is al lang niet meer alleen de naam van een fabriek maar is ook de soortnaam geworden van het speelgoed dat de firm…
Wat is een AFOL?Wat is een AFOL?In dit artikel wordt ingegaan op de betekenis van AFOL. Ook zijn er andere afkortingen hiervan afgeleid. In ieder geval…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: © Feirefiz (2015)
 • http://www.bartsmit.com/nl/bsnl (28-8-2015)
 • https://www.brickfever.nl/ (28-8-2015)
 • http://www.playtoday.nl/ (28-8-2015)
 • https://view.publitas.com/bart-smit-nl/folder-week-35-2015/page/1 (Folder Bart Smit, week 35 van 2015)
 • http://www.timtoys.nl/merken/blox-bouwstenen/ (28-8-2015)
 • http://www.vandegoorspeelgoed.nl/bouwen-en-spelen/blokken/blox-bouwstenen-500-stuks-geel.html (28-8-2015)
 • http://stores.lego.com/nl-nl/stores (28-8-2015)
 • http://shop.lego.com/en-NL/Pick-A-Brick-ByTheme?_requestid=1050846 (28-8-2015)
 • Afbeelding bron 1: © Foto gemaakt door Feirefiz
 • Afbeelding bron 2: © Foto gemaakt door Feirefiz

Reageer op het artikel "LEGO-steentjes scheppen bij Bart Smit (BLOX)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Feirefiz
Laatste update: 23-12-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Special: LEGO: Alternatieve merken
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!