Maak je eigen slijm! Tips en variaties

Maak je eigen slijm! Tips en variaties Kinderen vinden het leuk om met slijm te spelen. Je kunt het dan ook in veel winkels kopen. Het speelslijm dat hier bedoeld is, is een slijmerige, elastische substantie die je met je handen kunt bewerken. Je kunt er in knijpen, je kunt er aan trekken en je kunt het kneden. Velen vinden dit een leuk tijdverdrijf. Er is echter in de winkels niet veel variatie van speelslijm (vaak neon-kleurig slijm) te verkrijgen. Je kunt speelslijm ook zelf gaan maken met makkelijk te verkrijgen producten. Daarnaast kun je op zelfgemaakt speelslijm ook allerlei variaties toepassen om zo gekleurd slijm of glitterslijm te krijgen.

Wat is goed speelslijm?

Het zelf maken van speelslijm is op zich niet moeilijk, maar je moet wel de goede verhoudingen hebben van de ingrediënten die je gaat gebruiken. Doe je dit niet dan kan je slijm veel te vochtig worden (er blijft dan slijm achter op je handen, waardoor je handen vies worden of het blijft vastkleven aan een oppervlak). Het slijm kan ook te hard worden, waardoor het niet elastisch meer is, maar eerder gaat afbrokkelen. Speelslijm met een goede consistentie:
  • Blijft niet aan handen plakken maar is makkelijk te verwijderen zonder dat je handen vies worden
  • Blijft niet plakken aan oppervlakken en is makkelijk te verwijderen zonder dat er restjes achterblijven
  • Heeft een elastische consistentie waardoor deze uitrekbaar is
  • Veert terug wanneer je er met je vinger in duwt
  • Blijft lang zijn consistentie houden, waardoor je er vaker en langer mee kunt spelen

Veiligheidswaarschuwing

Houd er rekening mee dat veel ingrediënten van speelslijm giftig kunnen zijn bij het (per ongeluk) inslikken, gelieve deze dus niet aan kleine kinderen te geven en gelieve kinderen ook goed te informeren dat het speelslijm niet eetbaar is! Daarom wordt het ook aangeraden om handschoenen te dragen tijdens het maken van speelslijm, totdat de speelslijm gereed is om mee te spelen.

Recepten voor slijm

Lijmsoorten

Qua lijm dat bij het maken van speelslijm gebruikt wordt, maakt het niet uit of deze doorzichtig of wit is, het geeft alleen uiteindelijk een andere kleur aan het slijm en aan eventuele slijmvariaties. Wat wel belangrijk is om goed speelslijm te maken, is dat je de juiste lijm hebt. De lijm moet PVA als ingrediënt bevatten (Polyvinil Acetate), en dit zit in veel soorten lijm, maar niet in alle. Het is vaak een kwestie van uitproberen. Houtlijm of andere witte lijmsoorten die transparant opdrogen zijn met name geschikt omdat hier altijd PVA in zit, maar misschien tref je het ook aan bij simpele knutsellijm.

Recept 1 - transparante speelslijm

Benodigdheden:
  • Een schaaltje (glas/plastic, geen papier!)
  • 50 cc transparante lijm
  • Halve theelepel zuiveringszout/baking soda
  • Ongeveer 8 theelepels oogdruppels (druppels die gebruikt worden voor droge ogen, bevatten vaak zoutoplossing) of Contactlensvloeistof
  • Evt. kleurvloeistof/glitter, etc.

Werkwijze
  • Meng de 50 cc lijm met een halve theelepel zuiveringszout in een bakje en roer langzaam om bubbelvorming te voorkomen. Eventueel kun je nu een kleurvloeistof per druppel meeroeren.
  • Roer nu beetje bij beetje (druppel per druppel) de oogdruppels of contactlensvloeistof mee. Doe dit langzaam totdat je een goede consistentie hebt bereikt. Je zult ongeveer 8 theelepels nodig hebben, maar dit is afhankelijk van het soort lijm dat je gebruikt.
  • Wanneer het speelslijm elastisch genoeg is om op te pakken, doe je dit en kneed je het speelslijm goed.

Recept 2 - witte speelslijm

Benodigdheden:
  • Een schaaltje (glas/plastic, geen papier!)
  • 50 cc witte lijm
  • Halve theelepel zuiveringszout/baking soda
  • Ongeveer 4 theelepels contactlensvloeistof of oogdruppels
  • 10 ml water
  • Evt. kleurvloeistof/glitter, etc.

Werkwijze
  • Meng de 50 cc lijm met een halve theelepel zuiveringszout in een bakje en roer langzaam om bubbelvorming te voorkomen. Eventueel kun je nu een kleurvloeistof per druppel meeroeren.
  • Voeg ongeveer 10 ml water toe en roer het mengsel goed door.
  • Roer nu beetje bij beetje (druppel per druppel) de oogdruppels of contactlensvloeistof mee. Doe dit langzaam totdat je een goede consistentie hebt bereikt. Je zult ongeveer 4 theelepels nodig hebben, maar dit is afhankelijk van het soort lijm dat je gebruikt.
  • Wanneer het slijm elastisch genoeg is om op te pakken, doe je dit en kneed je het speelslijm goed.

Recept 3 - speelslijm met Borax

Voor dit recept wordt het goedje Borax gebruikt. Dit wordt veelal in de VS gebruikt om slijm mee te maken. Dit goedje is giftig, en daarnaast in Nederland niet makkelijk verkrijgbaar, maar geeft wel goede resultaten met slijm.
Benodigdheden:
  • Twee schaaltjes (glas/plastic, geen papier!)
  • Borax in poeder vorm
  • Ongeveer 30 mililiter warm water
  • Lijm (doorzichtig of wit)
  • Eventuele toevoeging zoals kleurstof/glitter, etc.

Werkwijze
  • Meng een halve theelepel Borax poeder tezamen met 30 mililiter warm (niet heet) water. Roer goed door.
  • Meng vervolgens in een tweede bakje de lijm met het water. Het kan doorzichtige lijm of witte lijm zijn, maar de menghoeveelheid is over het algemeen dat er 60 procent lijm tegenover 40 procent water in moet. De hoeveelheid lijm is dus hoger dan de hoeveelheid water.
  • Meng de lijm en water goed.
  • Wil je kleuren of andere toevoegingen bij het speelslijm doen, doe dit dan in het lijmmengsel en roer goed door.
  • Meng nu het Borax mengsel met het lijm mengsel en roer goed door.
  • Je ziet dat het snel tot slijm zal omvormen.
  • Laat het mengsel 30 seconden rusten en ga dan met je handen het speelslijm goed mengen, dit zorgt ervoor dat het Boraxmengsel goed aan de lijm gaat hechten en de consistentie van het speelslijm dus elastischer wordt.

Slijmvariaties

Allereerst is er natuurlijk al een verschil in speelslijm dat te maken heeft met welke lijm je gebruikt. Doorzichtige lijm geeft een transparant speelslijm en witte lijm zorgt voor wit slijm. Vervolgens kun je allerlei materialen gebruiken om je speelslijm wat specialer te maken, zoals:

Kleurvloeistoffen

je kunt de vloeibare kleurstoffen gebruiken die veel in bakproducten worden gebruikt, vaak is 1 of 2 druppels voldoende. Gebruik je deze met transparant speelslijm dan zal je slijm nog steeds transparant blijven, maar met een kleurtje. Meng je de vloeistof met witte lijm, dan zul je eerder een pastelkleurig effect krijgen.

Glitters- en of glitterpoeder

Voeg de glitters toe aan het slijm als dit klaar is. Voeg je deze toe tijdens het mengen/maken dan kan dit de consistentie van het uiteindelijke speelslijm beïnvloeden.

Oogschaduwpoeder

Je kunt oogschaduw gebruiken om je slijm een leuk kleurtje te geven. Voeg dit toe aan het mengsel, maar in een kleine hoeveelheid. Meng je transparant speelslijm met oogschaduwpoeder, dan zal deze niet langer transparant blijven, omdat oogschaduw andere pigmenten heeft dan bijvoorbeeld kleurvloeistof. Wel leuk is dat oogschaduw vaak een glanzend effect geeft aan je slijm.

Kleine foamballetjes

Voeg de foamballetjes toe aan het slijm wanneer het speelslijm klaar is. De foamballetjes geven je slijm hetzelfde effect als foamklei, je slijm wordt steviger en voelt grappig aan. De foamballetjes kun je kopen in hobbywinkels.

Experimenteren

In principe kun je allerlei dingen aan je slijm toevoegen en het is leuk om verschillende dingen uit te proberen. Houd er wel rekening mee dat je geen scherpe objecten gebruikt of producten die niet lang houdbaar zijn, zoals voedsel. Hierdoor zal je speelslijm maar kort bruikbaar zijn.

Bubbels!

Je kunt ook bubbels blazen in het slijm. Dit doe je door een rietje in het mengsel te plaatsen en te blazen. Plaats het rietje in het speelslijm, maar niet te diep. Je ziet nu bubbels verschijnen. Heb je een goede elastische speelslijm, dan kun je een stukje van het speelslijm afbreken en dit onderaan het rietje plaatsen. Blaas in het rietje en je hebt een bubbel die je kunt oppakken!

Hoe moet je speelslijm bewaren?

Speelslijm kan het best bewaard worden in in kleinere, goed afsluitbare plastic bakjes. Gebruik het liefst kleine bakjes waar het speelslijm precies in past. Als er te veel lucht of vocht bij het speelslijm komt kan de speelslijm uitdrogen of kan er schimmel op komen. Bewaar bakjes speelslijm het liefst in de koelkast of in een koele omgeving. Als je speelslijm op een goede manier bewaart zal het langer goed en elastisch blijven waardoor je er ook langer plezier van zult hebben.
© 2017 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden en vruchtbaar slijmZwanger worden en vruchtbaar slijmJe wilt zwanger worden. Maar wanneer weet je nou wanneer je op je meest vruchtbaar bent en dus ook de meeste kans hebt o…
Snot en slijm: erg belangrijk voor de mensSnot en slijm: erg belangrijk voor de mensWe vinden het irritant: iemand die de hele tijd zijn neus zit op te halen omdat hij een overmaat aan snot heeft. Of iema…
Last van taai slijm? Flutter is alternatief voor FluimucilLast van taai slijm? Flutter is alternatief voor FluimucilBijna iedereen moet af en toe wel eens slijm ophoesten, dat uit de longen afkomstig is. Zeker mensen met COPD hebben daa…
Hoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: slijm ophoesten, droge hoest, baby's die hoesten. Het hoesten is een verdedigingsreflex van het lichaam en tree…

Diamond dotting: een schitterende hobbyDiamond dotting: een schitterende hobbyDiamond dotting, ook wel diamond painting genaamd, was een jaar geleden nog volledig onbekend. Sinds 2017 is het een gek…
Paard kopen: de valkuilen en hoe die te vermijdenPaard kopen: de valkuilen en hoe die te vermijdenWat leuk, jullie gaan voor het eerst een paard kopen. Een goede stalling is al gevonden en begeleiding bij het rijden is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chetraruc, Pixabay
  • https://www.banggood.com/DIY-Slime-Kit-Fluffy-Crystal-Borax-Gliter-Powder-Glue-Play-Game-Kids-Toy-Adults-Stress-Reliever-Gift-p-1205725.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 24-11-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.