Perspectief tekenen op papier en met Paint

Het wordt lichter en bijna lente en de bloembollen staan al in bloei. De velden met bloembollen zijn zo mooi, dat het een toeristische attractie is. Die velden met bloeiende bloembollen kun je op een eenvoudige manier tekenen. Terwijl je deze velden met bloembollen aan het tekenen bent, leer je spelenderwijs iets over tekenen in perspectief.
afbeelding 1 / Bron: Eigen afbeeldingafbeelding 1 / Bron: Eigen afbeelding

Materiaal

 • oude kranten om de tafel te beschermen
 • een half vel onbedrukt krantenpapier of wit tekenpapier
 • acrylverf
 • potlood

afbeelding 2 / Bron: Eigen afbeeldingafbeelding 2 / Bron: Eigen afbeelding

Gereedschap

 • lyonse kwasten
 • penselen
 • verfschoteltjes
 • waterpotje
 • lineaal
 • gummetje

Perspectief tekenen

Je neemt je tekenpapier in de breedte en je tekent een horizontale lijn iets boven het midden van je vel. Die lijn is de horizon. Kijk maar op de tekening die je in afbeelding 1 kunt zien. Verder dan de horizon kun je niet kijken. Ietsje boven de horizon teken je een stip, ergens in het midden helemaal bovenaan je vel. Die stip heet het verdwijnpunt.

Verdwijnpunt

Een verdwijnpunt is een denkbeeldig punt waarin evenwijdige lijnen samenkomen. Een verdwijnpunt kan een punt in je tekening zijn, maar het kan ook een punt zijn dat ver buiten je tekening ligt. In de twee tekeningen die op deze pagina staan, ligt het verdwijnpunt precies op de bovenrand van de tekening. Plaats de stip dus helemaal bovenaan je tekening.

Lijnen

Je gaat nu met behulp van je liniaal en je potlood lijnen trekken. Die lijnen beginnen onderaan je vel en liggen ongeveer 10 centimeter uit elkaar. Ze lopen naar het verdwijnpunt bovenaan je tekening. Teken deze lijnen dun, want als je ze allemaal getekend hebt, gum je alle lijnen boven de horizon weg. Onder de horizon laat je de lijnen staan.

Bollen

In de ruimte tussen de lijnen staan eigenlijk bloemen. Je gaat de ruimte tussen de lijnen daarom inkleuren.
Je gaat de velden met bollen verven. Hier kun je felle kleuren voor kiezen, want bloeiende bollen hebben felle kleuren. Tussen twee lijnen gebruik je dezelfde kleur, in het baantje daarnaast neem je een andere kleur en zo verder tot je in alle banen een andere kleur bloemen getekend hebt.

Horizon

Boven de horizon zie je de lucht, dus daar kun je lucht gaan verven, zodat het hele vel vol geverfd is en je helemaal geen wit papier meer ziet. Of je verandert eerst de horizon. Je kunt bijvoorbeeld een bos tekenen op de lijn van de horizon.

Afwerking

Als je de lucht en de bollenvelden klaar hebt, kun je je tekening even laten drogen en dan afwerken. Als je dat leuk vindt kun je er van alles bij tekenen: mensen, of een molen of iets anders dat je leuk vindt.

Verdwijnpunt buiten je tekening

Onthoud dat een verdwijnpunt
 • een denkbeeldig punt is waar evenwijdige lijnen in samenkomen
 • buiten je tekening kan liggen

Verlengen

Als een verdwijnpunt buiten je tekening ligt, moet je er toch alle evenwijdige lijnen in laten samenkomen. Je moet je tekenpapier dan verlengen, bijvoorbeeld met een rol behang die over is of met een oude krant. En dan moet je je tekening vastzetten zodat hij niet verschuift. Dat kun je bijvoorbeeld doen door 'm op de hoekjes aan de ondergrond vast te plakken met een klein stukje plakband. Als je tekening klaar is voorzichtig weer los maken.

Paint

Deze tekening kun je ook maken met Paint.

Maak een vlak in Paint, plaatst er een horizontale lijn in en zet een verdwijnpunt bovenaan je vak. Trek daarna rechte lijnen vanuit je verdwijnpunt naar de onderkant van je vak. Gum alle lijnen boven de horizon weg, let erop dat je heel voorzichtig langs de lijn van de horizon moet gaan. En daarna kun je de vlakken tussen de lijnen inkleuren met behulp van het vul-emmertje.

In de tekening in afbeelding 1 heb ik met behulp van een cirkel een zon boven de horizon gezet. Als je dat wilt moet plaats je eerst de lijn van de horizon en direct daarna zet je de zon erboven. Gum het gedeelte van de cirkel dat onder de horizon ligt weg. Plaats daarna je evenwijdige lijnen vanuit het verdwijnpunt en vul de vlakken en de zon in met een kleur.

Lees verder

© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rond etiket tekenen op papier en met PaintRond etiket tekenen op papier en met PaintOp een etiket kun je allerlei belangrijke informatie vinden, maar een etiket moet er ook aantrekkelijk uitzien. Het kan…
Linkshandig tekenenLinkshandige mensen worden vaak bestempeld als creatieve mensen. Naar mijn mening klopt dat wel, aangezien ik zelf links…
Wiskunde: geodriehoekWiskunde: geodriehoekEen geodriehoek is meer dan alleen een liniaal. Iedere scholier heeft er eentje in zijn etui zitten voor de wiskunde les…
Google SketchUp, 3D tekenen is een uitdagingGoogle SketchUp, 3D tekenen is een uitdagingGoogle SketchUp is een krachtig en intuïtief 3D tekenprogramma, relatief makkelijk te leren en te gebruiken, en gratis.…

Irisvouwen, knutselen met papierIrisvouwen is een leuke, niet dure hobby, wat ook makkelijk met kinderen is te doen. Irisvouwmateriaal is makkelijk te k…
Creatief met textiel: appliqueren en batikkenCreatief met textiel: appliqueren en batikkenAppliqueren is uit stof geknipte vormen op een ondergrond naaien. Dit kan zowel met de hand als met de naaimachine gedaa…
Bronnen en referenties
 • Opleiding Ontwerpen en Vormgeven. Stichting Kreatieve Edukatie.
 • Opleiding Perspectief tekenen. Dick Visscher.
 • Foto: www.morguefile.com
 • Afbeelding bron 1: Eigen afbeelding
 • Afbeelding bron 2: Eigen afbeelding
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.