Collage maken, knutselen met papier

Collage maken, knutselen met papier Een collage kun je zelf thuis maken. Het is een eenvoudige techniek waar je schitterende resultaten mee kunt bereiken. En je materiaal kost je nauwelijks iets. In dit artikel kun je een werkwijze vinden voor een collage voor volwassenen. Daarnaast staan er ook drie werkwijzen beschreven voor het maken van collages met kinderen.

Voor volwassenen

Als je geen ervaring met deze techniek hebt, kun je het beste beginnen met een zwart-wit collage.

Materiaal

 • zwart fotokarton
 • zwart-wit plaatjes uit tijdschriften
 • eventueel vernis

Gereedschap

 • handen
 • schaar
 • lijm
 • schoon doekje

Uitvoering

Het is aan te raden eerst een titel voor je werkstuk te bedenken, zodat je zoektocht naar de juiste plaatjes richting krijgt. En gebruik in het begin een niet te groot stuk karton om op te werken.

En dan zoeken....

Plaatjes, ook zwart-wit plaatjes, hebben verschillende kleuren. Voor een mooie collage moet je proberen plaatjes te vinden waarvan de kleuren zo dicht bij elkaar liggen, dat je als je ze tegen elkaar plakt, je geen kleurverschil ziet.
Het is zaak je plaatjes zo te kiezen, dat ze in elkaar over lopen. Dit is de reden waarom je als je geen ervaring hebt, het gemakkelijkst met zwart-wit plaatjes kunt beginnen.

Repoussoir

Je kunt diepte in je werkstuk brengen door op de voorgrond donkere plaatjes te gebruiken. Dat heet het repoussoir effect.

Scheuren of knippen

Of je wilt scheuren of knippen hangt af van het effect dat je wilt bereiken. Door te scheuren kunt vloeiende overgangen krijgen, knippen geeft scherpere afscheidingen in je werkstuk.

Vernis

Als het klaar is kun je je werkstuk afwerken met vernis. Dat hoeft echter niet. Er is wel een verschil te zien als je vernis gebruikt, maar het is niet mooier of lelijker. Het hangt er dus gewoon vanaf of het past bij het effect dat je wilt bereiken.

Collage maken met kinderen

Een collage maken betekent knippen en plakken. Als je een collage met kleuren maakt, is het belangrijk dat de structuur van het papier dat je gebruikt en de kleuren op dat papier bij elkaar passen. We gaan daarom eerst zorgen voor papier met kleuren die bij elkaar passen. We gaan hier drie soorten kleurige collages bespreken. Eentje met ecoline, eentje met plakkaatverf en eentje met een ansichtkaart. Je kunt ze allemaal maken, of je kiest er eentje uit. Dat mag je helemaal zelf bepalen.

Materiaal

 • wit tekenpapier
 • zwart tekenpapier
 • veel kleuren ecoline
 • oude kranten om de tafel te beschermen
 • lijm

Gereedschap

 • lyonse kwast(en)
 • schaar
 • waterpot

Werkwijze collage met ecoline

Het witte papier ga je helemaal vol met kleuren schilderen zodat je geen wit meer zit. Niet teveel kleuren door elkaar verven. Als het papier helemaal vol geschilderd is laat je het drogen.

Knippen en plakken

Als je papier droog is, ga je er vormen uit knippen. Als je het hele papier verknipt hebt, ga je met die vormen puzzelen. Je legt een aantal van je vormen telkens op verschillende manieren op het zwarte papier. Net zo lang tot het zo leuk is dat je het behouden wilt. Dan plak je die vormen vast. Je hoeft niet alle vormen te gebruiken.

Werkwijze collage met plakkaatverf

Het kan ook nog op een andere manier. Daar heb je geen ecoline, maar plakkaatverf bij nodig. Met de verschillende kleuren plakkaatverf ga je rijen stippen op het witte papier zetten. Telkens een hele rij stippen van dezelfde kleur. Daarnaast een rij stippen van een andere kleur. En dan nog een rij stippen van weer een andere kleur. Net zo lang tot je papier vol is met rijen stippen. Dan laat je het drogen en dan knip je er ook vormen uit, je kunt dit allemaal teruglezen onder het kopje 'knippen en plakken'.

Werkwijze collage met ansichtkaart

Je kunt ook nog een heel ander soort collage maken. Hiervoor heb je een mooie ansichtkaart nodig. Op de achterkant van die ansichtkaart teken je golflijntjes met ongeveer twee centimer tussen de golfjes. Met de schaar knip je de ansichtkaart over de golflijntjes die je getekend hebt in stroken.

Dan leg je de ansichtkaart op je zwarte papier als een puzzel weer in elkaar, maar met een stukje ruimte tussen de verschillende stukken. Vastplakken.

Dat zijn drie moderne kunstwerken.
© 2007 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer doen met collageEen tekening of illustratie die gemaakt is in collage ziet er zeer plastisch uit. Bij het zien ervan, krijg je meestal m…
Online fotocollages maken: populair dankzij Oprah WinfreyOnline fotocollages maken: populair dankzij Oprah WinfreyFoto's. Ooit van die dingen die je ophaalde bij de fotowinkel en in een album plakte met van die hoekjes. Anno nu zijn f…
Fotocollages makenHoe maak je een fotocollage? Leer het stap voor stap, want er bestaan leuke creatieve manieren om foto's te presenteren…
Een moodboard maken, dat doet u zo!Een moodboard maken, dat doet u zo!Hebt u al wel eens van een moodboard gehoord? In deze tijd komen moodboards steeds meer voor. Hele lappen tekst lezen is…

Houtskooltekening, de techniekHoutskooltekening, de techniekHoutskool biedt een mogelijkheid waardoor het gemakkelijker is een tekening met een mooi resultaat te krijgen, dan met b…
Droge naald ets, een introductieDroge naald ets, een introductieEtsen is een diepdruktechniek. Je kunt de voorbereidingen thuis doen, maar het afdrukken niet, want hebt er een drukpers…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
 • Basisopleiding Stichting Kreatieve Educatie
 • Opleiding ontwerpen en vormgeven, Stichting Kreatieve Edukatie.
Reactie

Jacqueline, 05-02-2012
Ik heb een “smoelenmuur” gemaakt, allemaal knipsels van mensen uit kranten en tijdschriften, printjes van internet, opgeplakt met behangplak, maar ook delen van echte foto’s opgeplakt met hobbylijm of fotolijm. is heel mooi geworden. ik wil dat graag op een of andere manier fixeren. ik ben bang dat de inkt uitloopt als ik vernis oid gebruikt. wat is uw ervaring? mijn muur beslaat nl zo’n 6 vierkante meter.
ik hoop dat u me kunt helpen met informatie.
groeten
jacqueline Reactie infoteur, 07-02-2012
Behalve vernis, kun je voor voor een collage ook haarlak gebruiken. Ik heb daar goede ervaringen mee, maar ik kan je natuurlijk garanderen dat het goed gaat. Ik heb nog nooit een collage gemaakt van 6 vierkante meter. Fantastisch!

Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.