Linoleumsnede één kleur, de techniek

Linoleumsnede één kleur, de techniek Een linoleumsnede is een hoogdruktechniek. Dat betekent dat je een vlakke plaat gebruikt met een verhoging erop. Je smeert inkt of verf op die verhoging en je drukt het af op papier of stof. Alleen de verhoging wordt afgedrukt. Hier ga ik uitleggen hoe je een linoleumsnede maakt in één kleur. Je kunt 'm natuurlijk wel afdrukken op gekleurd papier, waardoor je toch meer kleuren krijgt.

Materiaal

  • kurklinoleum (kun je kopen in een hobbywinkel, maar soms ook bij een tapijtzaak en dan is het vaak veel goedkoper)
  • inkt op waterbasis (bijv. blockprint, kun je kopen in een hobbywinkel)
  • papier voor je ontwerp (niet dikker dan 80 grams, dat is hetzelfde papier dat je gebruikt voor een printer)
  • papier voor je afdruk, mag hetzelfde papier zijn, maar het mag ook dikker zijn
  • carbonpapier (kun je krijgen bij de kantoorboekhandel)

Gereedschap

  • potlood
  • balpen
  • linoleumgutsjes (kun je per setje kopen in een hobbywinkel)
  • linorollertje of een behangnadenaandrukrollertje (mooi woord voor scrabble, zo'n rollertje voldoet net zo goed maar is veel goedkoper dan een linorollertje)
  • tegel of een oud bordje
  • lepel

Ontwerp

Je moet eerst met je potlood en het papier een ontwerp maken. Dat doe je door een tekening te maken. Je kunt ook een foto of een plaatje natekenen, maar zorg ervoor dat er niet teveel details in zitten, want dan wordt het veel te moeilijk. Als je je tekening net zo wilt afdrukken als dat je 'm getekend hebt, moet je 'm spiegelen. Je kunt dat doen door je tekening (bij daglicht) tegen het raam te houden. Je kunt de lijnen dan door het papier heen zien. Trek de lijnen met je potlood over. (Je hebt dan meteen een leuke afdruk op het raam:)

Het linoleum

Daarna moet je de tekening over brengen op het linoleum. Als het een kleine tekening is, kun je overwegen het linoleum eerst in twee stukken of in vier stukken te snijden (met een breekmesje), die andere stukken kun je dan een andere keer gebruiken. Je legt een carbonpapiertje op het linoleum met daarop je tekening met de aan de achterkant overgetrokken lijnen boven. Je gaat nu nog een keer over de lijnen, maar nu met je balpen, een beetje drukken met je pen, want anders komen de lijnen niet goed op het linoleum. Je hebt nu je gespiegelde tekening op het linoleum. Als de lijnen niet erg duidelijk zijn, kun je ze met je pen rechtstreeks op het linoleum dikker maken.

Snijden

Met je linoleumgutjes ga nu alles wegsnijden dat je niet wilt afdrukken. Dit moet je erg voorzichtig doen, je moet er rekening mee houden dat je gutsje kan uitschieten. Dat betekent dat je nooit in de richting van je hand mag snijden!!!

Afdrukken

Als je alles hebt weggesneden wat je niet wilt afdrukken, ga je afdrukken. Kies een kleur verf en doe die verf op je tegel of op het oude bordje. Rol met je rollertje door de verf en daarna over je ontwerp. Leg daarna het vel papier waarop je wilt afdrukken op je linoleum. Maak vervolgens met de bolle kant van een lepel kleine cirkels over het papier, zodat je het papier overal goed aandrukt. Dan kun je het papier van de linoleumplaatje afhalen en laten drogen.

Passe-partout en een lijstje erom en klaar is je kunstwerk.

Lees verder

© 2007 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Linoleum vloeren: voordelen, onderhoud en plaatsingIedereen heeft weleens een linoleum vloer gezien in een ziekenhuis of een gymzaal. Een linoleum vloer is tegenwoordig ni…
Stempelen een eenvoudige hoogdruktechniekStempelen een eenvoudige hoogdruktechniekStempelen is een vorm van hoogdruk. Je kunt het gewoon thuis doen, je hebt er geen ingewikkelde gereedschappen voor nodi…
Navullen lege HP cartridges, welke inkt?De goedkoopste manier om te printen is om lege cartridges zelf na te vullen. Hoe weet je welke inkt je nodig hebt om jou…
Lichtkleuren versus inktkleurenLichtkleuren versus inktkleurenLichtkleuren kunnen worden beschreven met de RGB-kleurencode. Elke lichtkleur kan immers worden samengesteld door rood,…

Spatten: een eenvoudige zeefdruktechniekSpatten: een eenvoudige zeefdruktechniekSpatten is een eenvoudige zeefdruktechniek. Je hebt er geen bijzondere gereedschappen voor nodig, daarom kun je eenvoudi…
Poppenkastpoppen van papier maché of een grote spinPoppenkastpoppen van papier maché of een grote spinKnutselen met papier maché is iets dat je gewoon thuis kunt doen. Er zijn geen speciale gereedschappen voor nodig. We ga…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • Stichting Kreatieve Educatie
  • Foto van de uil: Achim Prill
Reactie

Meert Linda, 31-01-2008
Leuk om eindelijk een artikel te vinden, dat mij informeert over het onderwerp en de techniek, waar ik naar op zoek ben. De meeste andere sites, hebben enkel tot doel, zo veel mogelijk te verkopen. Reactie infoteur, 31-01-2008
Dank je wel.
Ik ben activiteitenbegeleidster en schrijf dit omdat ik het leuk vind.

Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.