InfoNu.nl > Hobby en Overige > Fotografie > Gratis foto's delen op internet

Gratis foto's delen op internet

Gratis foto's met elkaar delen op internet is razend populair. Het kan verslavend werken. Dat is niet zo gek als je sommige foto's ziet want er zitten ware kunstwerkjes tussen. Je kunt gratis gebruikmaken van deze foto's om bijvoorbeeld een werkstuk tot de verbeelding te laten spreken of een artikel meer tot zijn recht te laten komen. Het is ook erg leuk om zelf foto's te uploaden en zo je hobby met anderen uit te wisselen. Het onderwerp kan van alles zijn, de mogelijkheden zijn onbeperkt.

Gratis foto's Flickr

Misschien is Flickr.com wel het grootste sociale fotonetwerk van dit moment. Deze website is vooral bedoeld om mensen door middel van foto's en video's samen te brengen. Als je eenmaal foto's hebt toegevoegd zul je merken dat deze hobby verslavend kan werken omdat je veel van elkaar kunt leren. Iedereen fotografeert anders en met zijn of haar passie. Je kunt foto's met iedereen of met een beperkte groep delen.

Bewerken

Flickr maakt gebruik van fotobewerker Picnik. Je kunt rode ogen verwijderen, formaten aanpassen, roteren, speciale effecten en teksten toevoegen en dat allemaal online. Je hoeft niets te downloaden. Verder kun je collecties aanmaken, foto's toevoegen aan plattegronden en kaarten, fotoboeken en kalenders ontwerpen en afdrukken.

Bron: Louise Docker, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Louise Docker, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

DeviantART

's Werelds grootste online netwerk voor kunstenaars en kunstliefhebbers, staat er in het logo. DeviantART is enigszins vergelijkbaar met Flickr maar met de nadruk op kunst. Behalve foto's kun je ook video's, animaties en illustraties toevoegen en delen.

Databank

DeviantART heeft in de databank miljoenen foto's en graphics opgeslagen die eenvoudig te ontsluiten zijn met een makkelijke navigatiestructuur. Je kunt ongelimiteerd uploaden en dat allemaal voor niets. Je moet je dan wel gratis inschrijven maar dan sluit je je aan bij een gemeenschap die uit 11 miljoen leden bestaat.

FreeImages

Hier zijn de mooiste foto's te vinden in de databank met ruim 400.000 foto's en graphics. De graphics zijn ook van uitstekende kwaliteit. FreeImages is net als Flickt.com en DeviantART.com een sociaal netwerk waar je foto's en graphics kunt downloaden, uploaden en delen met vele anderen.

Inspiratie
FreeImages, voorheen SXC, werd gelanceerd in februari 2001 als een alternatief voor de dure stockfotografie. Het idee was om een site op te richten waar creatieve mensen hun foto's kunnen uitwisselen voor inspiratie of werk. Er zijn meer dan 2.500.000 geregistreerde gebruikers.

Everystockphoto

Dit Canadese bedrijf exploiteert een zoekmachine die meer dan 4,4 miljoen gratis foto’s indexeert uit een groot aantal databanken. Op deze portal kun je een gratis account aanmaken. Het is mogelijk om je eigen fotocollecties op te slaan. Je bevindingen en ervaringen kun je op een forum uitwisselen.

Openphoto

De eerste gratis fotodatabank al in 1998 opgericht. Dit is een echte no-nonse foto-archief in duidelijke rubrieken ingedeeld. Inschrijven is verplicht. Er is een winkel aan verbonden waar je zo ongeveer alles op het gebied van fotografie kunt aanschaffen. Camera's, boeken, fotopapier, flash geheugenkaarten, enzovoort.

Tot slot

Deze lijst is natuurlijk niet compleet. Het gaat erom een beeld te schetsen wat er met foto's mogelijk is. Gratis downloaden en uploaden en soms het bewerken van foto's behoren tot de mogelijkheden. Hieronder volgt nog een korte opsomming van andere websites op het gebied van gratis foto's.
 • http://yophoto.co.uk/
 • http://www.brandsoftheworld.com/ (alle logo's van wereldmerken)
 • http://www.morguefile.com/ (zonder registratie, stockfoto's)
 • http://www.freephotosbank.com/ (gratis fotobank)
 • http://www.imageafter.com/ (collecties en veel textures, achtergronden)
 • http://www.amazingtextures.com/ (database met textures)
 • http://www.stockvault.net/
 • http://www.everystockphoto.com/ (yotophoto variant)
 • http://www.stockcache.com/
 • http://www.freephotostation.com/
 • http://www.graphicsarena.com/
 • http://www.lightmatterphotography.com/
© 2010 - 2019 Bertvdw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het downloaden van een TorrentHet downloaden van een TorrentMeer en meer hoor je op het Internet over het gebruik en het downloaden van een Torrent via het Bittorrent netwerk. Wie…
Gratis e-books downloaden door middel van torrentsGratis e-books downloaden door middel van torrentsNee, dit is geen opsomming van bekende sites met precies dezelfde selectie aan gratis boeken zoals je ze overal op het i…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Gratis foto's delen op internet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bertvdw
Laatste update: 15-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!