Nijntje Pluis geschreven en bedacht door Dick Bruna

Wie is er niet groot gebracht met de boeken van Dick Bruna over Nijntje Pluis? Dit lieve kleine konijntje wat veel avonturen beleefd is bij vrijwel iedereen bekend. Nijntje Pluis is een lief, klein, wit konijntje dat allerlei avonturen beleeft. Bedacht en geschreven door Dick Bruna. Nijntje Pluis is bij vrijwel iedereen bekend. Het bijzondere van deze boeken is dat de avonturen die Nijntje Pluis beleefd uit het leven zijn gegrepen.

Dick Bruna

Dick Bruna is geboren in Utrecht op 23 augustus 1927. Zijn officiële naam is Hendrik Magdelanus Bruna. In 1940 begon Dick Bruna met tekenen en illustreerde boeken uit onder andere de Zwarte Beertjesserie. Dick Bruna is de bedenker en geestelijk vader van onder andere:
  • Eegje Egel;
  • Lotje;
  • Gobe;
  • Hondje Snuffie;
  • Betje Big;
  • Boris en Barbara beer;
  • Nijntje Pluis.

Dick Bruna heeft in 2009 zijn 114e prentenboek gepubliceerd. Daarbij ontwerpt hij ook boekomslagen, affiches, briefkaarten en prenten. Dick Bruna heeft al verscheidene prijzen in de wacht gesleept onder andere:
  • Zilveren griffel: Lieve oma Pluis in 1997.
  • Zilveren Penseel: Nijntje in de tent in 1996.
  • Gouden Penseel: Boris Beer in 1990.

Nijntje Pluis

Op 21 juni 1955 kwam het eerste boekje uit over Nijntje Pluis. Nijntje Pluis is simpel getekend met weinig poespas wat kinderen zeer aanspreekt. Een Nijntje Pluis boek bevat een tekening en klein verhaal in dichtvorm geschreven. De Nijntje Pluis verhalen zijn inmiddels door de jaren heen in heel veel verschillende talen vertaald. In bijna alle ander talen wordt Nijntje Miffy genoemd. Dick Bruna voert strenge controle uit over de vertaalde Nijntje Pluis boeken. Wordt een boekje in een andere taal uitgegeven dan vertaald iemand anders de tekst, zodat Dick Bruna de tekst kan controleren.

Nijntje Pluis jongen of meisje

In het begin was er veel verwarring of Nijntje Pluis nu een jongen of meisje is. Dick Bruna gaf in zijn biografie aan dat Nijntje Pluis een jongetje is. Op andere plaatsen vinden wij Nijntje Pluis terug als meisje. De knoop werd door gehakt toen het eerste boekje van Nijntje Pluis in 1955 uit kwam. Dick Bruna heeft Nijntje Pluis toen getekend als meisje en zo is het gebleven.

Televisieprogramma

Het blijft niet alleen bij boeken schrijven. Inmiddels is er ook een televisieserie over Nijntje Pluis. In de televisieserie zitten alle vrienden, vriendinnen, pappa Pluis, mamma Pluis, opa Pluis en oma Pluis. In deze televisieserie is Nijntje Pluis gemaakt van klei.

Museum

16 februari 2006 is het eerste Dick Bruna huis geopend. Het Dick Bruna huis is een museum waarin alle werken van Dick Bruna te vinden zijn. Het Dick Bruna huis vindt u in Utrecht en zult u daar zeker veel werken over Nijntje Pluis vinden. Op het Nijntje Pleintje in Utrecht vindt u een standbeeld van Nijntje Pluis.
© 2009 - 2020 Nannie78, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De mooiste prentenboeken voor baby's en kleine kinderen'Rupsje Nooitgenoeg', 'Kikker is Verliefd' en 'Gonnie en haar vriendjes'. Zomaar een aantal titels van boeken die geschi…
Nijntje versus Hello KittyEr lijkt een ware oorlog gaande tussen een konijntje en een poesje: het Nederlandse Nijntje van Dick Bruna tegen de Japa…
Boekrecensie: "Kerstmis" van Dick BrunarecensieBoekrecensie: "Kerstmis" van Dick BrunaIn de tijd voor kerst zijn veel ouders op zoek naar een boek over het Kerstverhaal. Speciaal voor peuters en kleuters he…
Speelgoed voor in de auto: baby, dreumes, peuter en kleuterSpeelgoed voor in de auto: baby, dreumes, peuter en kleuterTips speelgoed voor in de auto voor baby, dreumes, peuter en kleuter. Koffers gepakt en de auto ingeladen: lekker op vak…

Hoe overleef ik de brugklasAls je naar de brugklas gaat, wordt alles anders. Van de oudste van de school word je de jongste. Ineens heb je meer dan…
Pasen: Creatief met uitgeblazen eierenPasen: Creatief met uitgeblazen eierenPasen komt er weer aan. En bij Pasen horen ook eieren. Versierde eieren, wel te verstaan. En ja, voor bijna niets kun je…

Reageer op het artikel "Nijntje Pluis geschreven en bedacht door Dick Bruna"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nannie78
Gepubliceerd: Maart 2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!