De heteluchtballon in een lichtshow

De heteluchtballon in een lichtshow Ballonnen kunnen op nóg een manier voor spektakel zorgen en dat terwijl ze niet eens de lucht in gaan. Je ziet het niet vaak maar als U ontdekt dat ergens een zogenaamde “nightglow” plaats vindt dan moet u beslist gaan kijken. Het wordt ook wel eens "nachtgloeien" genoemd maar welke naam ze er ook aan geven, u gaat een lichtshow op de maat van de muziek zien.

Ballonvaart en ballonfestival

Het is wel eens druk in de lucht met ballonnen maar in principe voert een ballonvaarder slechts met één ballon een vaart uit. Andere ballonvaarders vertrekken weliswaar dezelfde avond maar vanaf een geheel andere plek. Het komt ook vaker voor dat vanaf dezelfde plek gestart wordt met soms wel twintig ballonnen tegelijk. Elk jaar worden er op diverse plaatsen in het land zogenaamde ballonfestivals gehouden. Op zo’n ballonfestival komen vele ballonvaarders bij elkaar en zij starten dan gemeenschappelijk. Uiteraard vergt dat enige voorbereiding en extra vergunningen maar voor het publiek is het heel bijzonder om dit mee te maken. Je ziet de bedrijvigheid op het terrein en je kan elke stap van het opbouwen van een ballon volgen van het moment dat alles uit een karretje wordt geladen tot het moment dat de ballon opstijgt. Niet één maar vele ballonnen kiezen om beurten het luchtruim en de camera’s ratelen door om al die kleurtjes op de gevoelige plaat vast te leggen. Nog interessanter wordt het als je een ticket hebt kunnen bemachtigen om juist op dan een ballonvaart te maken. Je staat midden tussen de kleurige ballonnen en eenmaal in de lucht zie je onder je hoe het publiek rondom het veld staat waarop de diverse ballonnen liggen, pas half bol of al rechtop, klaar voor vertrek. Om je heen varen andere ballonnen hetgeen spectaculaire foto’s oplevert.

De lichtshow op de maat van muziek

Als extraatje wordt door de ballonvaarders op zo’n festival vaak een “nightglow” verzorgd. Wat kan je verwachten. Als alle piloten weer terug zijn van hun vaart is het uiteraard donker en dat is belangrijk want ze gaan voor jou een lichtshow organiseren. Op het veld waar zo’n ballonfestival wordt gehouden, zetten de piloten voor een tweede keer hun ballon op, echter niet met de bedoeling nogmaals het luchtruim te kiezen. Dat zou ook niet kunnen omdat ballonvaren na zonsondergang in principe verboden is. Nee, de ballonnen blijven aan de grond, alle verlichting gaat uit, het is donker en stil. Dan klinkt plotseling muziek uit de luidsprekers.

Dan begint de show en je ziet hoe diverse ballonnen als lampionnen oplichten. Op de maat van de muziek lijkt het alsof de ballonnen als discolampen aan en uit flitsen. Dan is het weer even donker en ineens branden alle "lampjes" weer tegelijk. De kleuren van de ballon komen goed uit en de lichten flitsen van links naar rechts. De kleuren rood, geel en blauw volgen elkaar op doordat de piloot van die kleur ballon zijn vlam op het juiste moment ontsteekt. Je krijgt een lichtshow te zien, waarvan je echt zult genieten.

Hoe doen ze het

Achter de schermen is het zo dat iedere piloot in de mand van zijn ballon staat terwijl één persoon bij een muziekinstallatie staat en een door hem uitgezocht muziekstuk speelt. Hij staat middels een zender in verbinding met de diverse piloten in de mand en geeft eenvoudige commando’s: “geel, rood, blauw, allemaal, alles uit”. Als jouw ballon als hoofdkleur de genoemde kleur heeft dan ontsteek je op dat moment de brander en is de “lampion” zichtbaar. Hij geeft ook de tijd aan hoe lang er gebrand moet worden, er uiteraard rekening mee houdend dat dit niet te lang kan zijn omdat de temperatuur in de ballon dan zodanig hoog wordt dat hij wil opstijgen. Uiteraard is dat te regelen met het systeem in de ballon om hete lucht te laten ontsnappen. Ook al vaart de piloot niet, hij moet toch zeer alert zijn. Van de show zelf krijg je als piloot niet veel mee omdat het effect alleen zichtbaar is van enige afstand. Omdat het opbouwen en inpakken van zo’n gevaarte veel tijd en kracht vergt, zijn de piloten eerlijk als ze zeggen liever geen “nightglow” te geven. Het applaus doet echter wonderen en motiveert hen je dit plezier te gunnen.
© 2007 - 2024 Peter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sint Maarten, zelf lampionnen makenSint Maarten, zelf lampionnen makenOp 11 november vieren we in Nederland Sint Maarten. Kinderen gaan langs de deuren met een lampion in hun hand, om liedje…
Wanneer kan ik ballonvarenWanneer kan ik ballonvarenEen ballonvaart kan niet onder alle omstandigheden plaats vinden en het doorgaan van een vaart is afhankelijk van meerde…
De luchtballon en de ballonvaartDe luchtballon en de ballonvaartAan de hemel zie je mooie luchtballonnen, en je zou best wel eens mee willen? Alles over de luchtballon, van uitvinden t…

Loesje - Posters, Geschiedenis en KaraktersLoesje - Posters, Geschiedenis en KaraktersLoesje is al sinds 1983 een wereldverbeteraar, haar doel is om mensen te laten realiseren dat ze hun idealen werkelijkhe…
Papier, zelf makenVroeger was het heel normaal dat iedereen, die het zich kon permitteren en die kon schrijven, zijn eigen papier maakte.…
Peter (50 artikelen)
Laatste update: 28-09-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.