Barbie, al jaren een begrip in speelgoedland

Barbie, al jaren een begrip in speelgoedland Wie kent Barbie niet? Ieder meisje heeft in haar jeugd wel een Barbie gehad en inmiddels behoort Barbie tot de verzamelobjecten. Wat is de geschiedenis van Barbie?

Het ontstaan van Barbie

Barbie werd op 9 maart 1959 gelanceerd door het merk Mattel. Mattel is de grootste speelgoedfabrikant ter wereld.

Een van de oprichters van Mattel, Ruth Handler, merkte op dat haar dochter Barbara speelde met kartonnen poppen die ze kleren aan deed. Ze zocht al snel naar een betere oplossing en dat zou een echte pop moet worden. In Zwitserland kocht ze de rechten van Lilli, wat later de huidige van Barbie zou worden.
De bijnaam van Handler’s dochter werd aan de pop gegeven en modeontwerpster Charlotte Johnson bedacht kleertjes voor de nieuwe pop.

De zoon van Handler stond voor de naam van de mannelijke evenknie Kenneth werd in de speelgoedwinkel Ken en deze pop kwam 2 jaar later uit. Het duurde tot 1968 voor er een vrouwelijke zwarte versie in de reeks verscheen.

Marketing

De marketingmachine van Mattel ging en gaat vol voor Barbie en inmiddels wordt Barbie in 150 landen verkocht en er worden iedere seconde 3 Barbiepoppen verkocht.
Barbie speelde en speelt nu nog in op situaties in de wereld en zo werden er dure kledingsetjes gemaakt voor de pop, maar ook luxe huizen, auto’s en paarden. Inmiddels is er ook een invalide Barbie op de markt.
Bekende couturiers hebben kleding ontworpen voor Barbie en Andie Warhol maakt een schilderij van haar.

Biografie

Barbie heeft ook een officiële biografie, t.w.
  • Haar officiële naam Barbara Millicent Roberts
  • Haar ouders zijn George and Margaret Roberts
  • Haar woonplaats is Willows in de staat Wisconsin
  • Haar opleiding heeft ze gevolgd op de Willows High School en Manhattan International High School in New York
  • Ze heeft een officieuze relatie met Ken Carson, in 2004 even uit en in 2006 weer aan
  • Barbie heeft een berg huisdieren (> 40) varierend van katten en honden tot paarden een zebra een panda en last but nog least een heuse leeuw.
  • Ze heeft meerdere auto’s en heeft een licentie om te mogen vliegen.

Animatiefilms

Er zijn inmiddels ook animatiefilms verschenen en Kelly Sheridan is de officiële stem. In Nederland is zangeres Laura Vlasblom de officiële stem.

Tot slot

Voor alle duidelijkheid… Barbie is een door Mattel bedacht pop, maar wel een met een enorme levensgeschiedenis. Heerlijk voor de verzamelaars die alles van deze mooie dame op leeftijd willen hebben.
© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelgoed LEGO: ook in computertijdperk nog veel liefhebbersLEGO is al lang niet meer alleen de naam van een fabriek maar is ook de soortnaam geworden van het speelgoed dat de firm…
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…
Cadeautjes onder de 10 euro, voor meisjesCadeautjes onder de 10 euro, voor meisjesWat is een leuk cadeau voor een meisje? Als er iets te vieren is, bijvoorbeeld Sinterklaas, Kerstmis of een verjaardag k…
Teddyberen, poppen & Co.: Hoe gevaarlijk is speelgoed?Of plastic figuren of knuffelbeesten: Kinderspeelgoed kan tot verwondingen, vergiftingen of zelfs tot de dood leiden. Zo…

De vulpen, hoe populair is hij nog?De vulpen, hoe populair is hij nog?De vulpen is een pen met vloeibare inkt. Een belangrijk verschil met de balpen is dat de vulpen rechtstreeks te vullen i…
Zelf een origineel evenement of feest organiserenZelf een origineel evenement of feest organiserenOf het nu een buurtfeest, verjaardag, huwelijk of grootschalig zakelijk congres is. Een evenement of feest heeft iederee…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Barbie, al jaren een begrip in speelgoedland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 10-08-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!