recensie

Boekrecensie: Dochter van de Nomaden - Waris Dirie

In Dochter van de Nomaden beschrijft Waris Dirie haar reis door het leven en haar terugreis naar Somalië waar ze verenigd wordt met haar moeder, vader en broers.

Het boek

Gegevens

ISBN: 978-90-697-4895-5
Uitgever: Arena Amsterdam
Oorspronkelijke titel: Desert Dawn
Vertaald door: Jeannet Dekker en Marie-Christine Ruijs

Inhoud

Wonende in New York heeft Waris Dirie nog maar één wens: haar moeder terugzien. Het is al twintig jaar geleden dat ze nog in Somalië is geweest en met de hulp van haar broer Mohammed trekt ze naar het woestijngebied waar oorlog woedt. Onderweg vertelt ze over de verschillen tussen het Afrikaanse land en het Westen. Ze neemt van beide culturen de beste dingen en gebruikt deze om haar zoon op te voeden en haar leven te leiden. Op sommige punten botst ze dan ook met de vader van haar zoon en zijn familie.

Eenmaal in Somalië worden de verschillen tussen haar en haar familie weer pijnlijk duidelijk. Maar ook merkt haar moeder al snel dat Waris Dirie het nomadenleven niet helemaal vergeten is. Ze blijft altijd de rebel van de familie, maar ze merkt ook dat Somalië klaar is voor een verandering van gedachtegoed.

Beoordeling

Dochter van de nomaden is als een documentaire geschreven. Je leert veel over hoe de nomaden hun kinderen opvoeden en hoe ze in de woestijn leven, en hoe Waris Dirie deze opvoeding combineert met een Westerse opvoeding. Ze heeft de vrijheid om te kiezen welke zaken ze wel en niet toepast in haar dagelijks leven. Sommige dingen zitten er bij haar zo ingebakken dat ze ze niet op de Westerse manier kan uitvoeren.

Het boek is in de ik-vorm geschreven en is geen literair hoogstandje. Het taalgebruik is eenvoudig en het wordt in chronologische volgorde verteld, dat maakt dat je makkelijk kan volgen. Het boek leest als een dagboek en is intens omdat je weet dat het waargebeurd is. Waris Dirie geeft je een kijkje in haar innerlijk door openhartig te vertellen hoe zij het leven en de terugreis naar Somalië beleeft.

Je ontdekt in het boek dat het leven in Somalië voor ons bikkelhard mag lijken, maar eigenlijk een stuk eenvoudiger is en meer voldoening geeft dan ons luxeleven waarin we ons druk maken over onbenullige zaken. Dit boek zet je hardhandig met beide voeten op de grond.

De schrijver: Waris Dirie

Waris Dirie was topmodel in de jaren '90. Momenteel zet ze zich via Desert Flower Foundation (vroeger: Waris Dirie Foundation) in om vrouwenbesnijdenis uit te roeien. Ze is auteur van vier boeken over haar leven en vrouwenbesnijdenis, waaronder Mijn Woestijn en Dochter van de nomaden.
© 2012 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie: Mijn Woestijn - Waris DirieMijn Woestijn vertelt het levensverhaal van Waris Dirie, van nomade tot topmodel en speciaal VN-ambassadeur.
Waris Dirie: Vechten tegen vrouwenbesnijdenisDe Somalische Waris Dirie ontvluchtte op veertienjarige leeftijd haar geboorteland en kwam terecht in Londen, waar ze al…
Het nomadenleven in MongoliëWie Mongolië bezoekt, doet dit voornamelijk omwille van twee redenen: de ongerepte en adembenemende natuur en het eeuwen…
Australië Nationale Parken: Gibson DesertAustralië Nationale Parken: Gibson DesertGibson Desert nationaal park strekt zich uit over 155.000 vierkante kilometer. Gibson Desert is hierdoor een van de grot…

Hypotheekvrij! Je huis versneld aflossen- Gerhard HormannrecensieHypotheekvrij! Je huis versneld aflossen- Gerhard HormannIn juni 2012 kwam het boek 'Hypotheekvrij! Je huis aflossen in 10 simpele stappen' uit. Schrijver Gerhard Hormann beschr…
Hoe ik mijzelf halveerde en de anorexia weer te boven kwamrecensieHoe ik mijzelf halveerde en de anorexia weer te boven kwamIn dit boek vertelt Nine Pankras op indringende wijze over haar leven met en de strijd tegen anorexia. De details die ze…

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Dochter van de Nomaden - Waris Dirie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 05-07-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!