InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > 'Tien verdwenen dagen': macht met maten
recensie

'Tien verdwenen dagen': macht met maten

'Tien verdwenen dagen' van Michiel van Straten is een boek dat het licht laat schijnen op alledaagse dingen als tijd, ruimte, maten en gewichten. Van de wereldbol tot aan het concept nul, van de meter tot aan de duur van een week, Van Straten laat zien dat al deze alledaagse dingen ontstaan zijn uit het machtsvertoon van de mens. Na lezing van 'Tien verdwenen dagen' is de wereld nooit meer hetzelfde.

Eerbetoon aan de ontdekkers van ruimte en tijd

'Tien verdwenen dagen. Over de menselijke maat achter ons wereldbeeld' is een combinatie van reisbeschrijvingen, anekdotes, uitleg over empirisch onderzoek en dagboekaantekeningen van historische figuren die de meest waardevolle ontdekkingen en onderzoeken deden, maar vaak genoeg in vergetelheid zijn geraakt. Dit boek is daarom ook een eerbetoon aan hen die de wereld hebben vormgegeven. Want, zo oppert Van Straten in 'Tien verdwenen dagen', de mens heeft de wereld naar zijn hand gezet. Zo heeft de mens het natuurlijke verloop van de tijd en de seizoenen genegeerd om deze aan te duiden in tijdsduur en schema's die hem economisch en politiek gezien meer winst zouden opleveren. Zo toont Van Straten aan dat iedereen letterlijk in een andere tijd leeft en dat wij dat vrij normaal vinden, terwijl het eeuwen heeft gekost voor wij kwamen bij ons huidige tijdsbegrip. Wellicht dat dit ook in de toekomst weer zal worden aangepast ten behoeve van de economie of politiek.

De balans opstellen

'Tien verdwenen dagen' is een bundel van verhalen over ons wereldbeeld. Als fervent zeiler gaat Van Straten ten eerste in op zaken en instrumenten die de zeevaart aangaan, zoals het ontstaan en de evolutie van land- en zeekaarten, het bepalen van de tijd en de creatie van het horloge. Deze hoofdstukken gaan vergezeld met afbeeldingen en meetkundige beschrijvingen die bij eerste lezing niet direct duidelijk zijn. De volgende hoofdstukken gaan over respectievelijk de meter, de verschillende standaarden van maten en gewichten die doorheen de wereld werden gebruikt, cijfers en de evolutie van het rekenen, het cijfer nul en geld, van het werkelijke geld dat wij dagelijks in onze handen hebben tot de cijfertjes op onze bankrekening. Deze hoofdstukken zijn veel prettiger te lezen, Van Straten laat ingewikkelde termen achterwege en verwerkt de wetenschappelijke feiten in verhalen. 'Tien verdwenen dagen' is daarmee een prachtig werkje waarin feit en fictie totaal in balans zijn.

Menselijke maten en andere tijden

In Ieder hoofdstuk wordt een historisch persoon die belangrijk geweest is in de bepaling van standaardtijd, - gewicht, of -maten in de schijnwerpers gezet. In het hoofdstuk over tijd en de behoefte aan het kennen van de juiste tijd zien we Ruth Belville, alias The Greenwich Time Lady, die iedere dag haar horloge gelijkzette met de enige exacte klok van Londen, heel de stad doorkruisen om de juiste tijd te brengen:

"Zittend in de trein of ondergrondse werd ze ingehaald door concurrerende pulsen die de post- en telegraafkantoren bedienden, op weg naar enkele openbare klokken in het centrum van Londen. Toch wist zij zich te handhaven, want hoewel de pulsen volautomatisch door Londen snelden liet hun betrouwbaarheid nog wel eens te wensen over. Niet die van Ruth: haar klok, haar certificaat en haar toewijding waren altijd op tijd."(1)

Een waarde die niet in geld is uit te drukken

De verhalen blijven bij. Op ieder moment van de dag, bij het nemen van de bus, het overmaken van geld, een reis naar Engeland of gewoon tijdens een gesprek, komen deze verhalen ineens boven. Van Straten heeft duidelijk veel onderzoek gedaan naar de door hem gekozen onderwerpen en dit heeft vruchten afgeworpen. 'Tien verdwenen dagen' is een boek met unieke waarde, waaruit een passie van de schrijver blijkt voor het vertellen en het delen van kennis over onderwerpen die ons dagelijks bestaan raken. Een uitermate aangenaam boek om te lezen.
© 2012 - 2017 Primaverita, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Maten en gewichten (omzetting tabellen)Maten en gewichten (omzetting tabellen)Maten en gewichten worden veelal (wereldwijd) volgens het metrieke stelsel gehanteerd. In Nederland gebruiken we SI -Int…
Keuken - Maten en gewichten bij koken en bakkenKeuken - Maten en gewichten bij koken en bakkenBij het bakken en koken kunnen de maten en gewichten in kookboeken een hele puzzel zijn. In het ene kookboek staat als m…
Het mens en wereldbeeld van de romantiekEen korte toelichting op de romantiek en het mens- en wereldbeeld uit deze periode, en de veranderingen die daardoor pla…
Van het geocentrisme naar het heliocentrismeHet geocentrische wereldbeeld was in de Klassieke Oudheid in Griekenland ontstaan door Aristoteles (ca. 384 322 v. Chr…
Maattabel schoenen: Europese, Engelse en Amerikaanse matenMaattabel schoenen: Europese, Engelse en Amerikaanse matenWanneer je schoenen wilt aanschaffen via internet, maar deze hebben andere maten, is het handig om te weten welke schoen…
Bronnen en referenties
  • 1. Michiel van Straten. 'Tien verdwenen dagen. Over de menselijke maat achter ons wereldbeeld.' Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam/ Antwerpen: 2012, blz. 81.

Reageer op het artikel "'Tien verdwenen dagen': macht met maten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Primaverita
Gepubliceerd: 29-06-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!