recensie

Boekrecensie: A history of Israel – Howard M. Sachar

Boekrecensie: A history of Israel – Howard M. Sachar 'A history of Israel – from the rise of Zionisme to our time' is het standaardwerk over de geschiedenis van Israël geschreven door Howard M. Sachar. Deze enorme pil van bijna 1300 bladzijden geeft een zeer gedetailleerde beschrijving van (het ontstaan van) Israël. In 41 hoofdstukken wordt de hele geschiedenis van het land beschreven vanaf de komst van de eerste Zionisten. Dit boek is objectief en schuwt ook niet kritiek te leveren op Israël. In 2007 kwam de derde herziene en uitgebreide editie van het boek op de markt. Over deze editie gaat de recensie.

Gegevens

  • titel: A history of Israel – from the rise of Zionism to our time
  • auteur: Howard M. Sachar
  • jaar: 2007 – 3de editie
  • uitgeverij: Alfred A. Knopf (New York)
  • ISBN: 978-0-375-71132-9

Inhoud van 'A history of Israel'

Om de zoveel tijd komt historicus Howard M. Sachar met een nieuwe versie uit van zijn alom geprezen boek 'A history of Israel'. In 1976 kwam de eerste editie uit. In 1996 volgde nummer twee. En in 2007 volgde de tot nu toe derde en laatste editie. Er gebeurt ook zoveel in Israël dat geregeld een nieuwe editie noodzakelijk is. Sachar heeft gekozen voor een chronologische aanpak. Sommige historici kiezen voor een thematische aanpak maar dat leidt tot veel overlap en is ook lastig voor leken om de rode draad te volgen. Er zijn 41 hoofdstukken die zorgen voor enig overzicht in de chronologie. Uiteraard staat het conflict tussen Israël en de Arabische landen/de Palestijnen centraal. Maar ook zaken als immigratie, de vorming van de Joodse staat, de economie, etc. komen aan de orde. Er staan 37 kaarten wat voor een pil van 1300 bladzijden weinig is. Het Israëlisch-Arabisch conflict kan het beste uitgebeeld worden via kaarten.

Het boek is bedoeld voor universiteitsstudenten (zelf ook gebruikt) en geïnteresseerde lezers. Verder hoopt Sachar dat historici van de moderne geschiedenis er gebruik van zullen maken. Er is een enorme bibliografie gebruikt die gerangschikt is per hoofdstuk. Enorm handig om verder studie te doen (veel literatuur is in het Engels, hoewel er ook Hebreeuws materiaal is gebruikt). Tot slot kent het boek een uitgebreide index met verwijzing naar de pagina's.

Mijn mening

Dit boek is zeker niet geschikt voor beginners. Zoals Sachar al meldt is het vooral voor universiteitsstudenten bestemd. Er zijn gedetailleerde beschrijvingen en het lezen vereist een behoorlijk mate van concentratie. Maar wie echt meer over de geschiedenis van Israël wil weten is dit boek uitermate geschikt. Het is compleet en gedetailleerd. Daarom heb ik dit boek, waar ik zelf ook onderwijs in heb genoten aan de universiteit (een eerdere editie), speciaal gekozen als bron voor mijn artikelen over de geschiedenis van Israël die ik voor InfoNu schrijf. In feite vormen mijn artikelen een uittreksel van dit boek. Ik gebruik dit boek niet alleen omdat het zo compleet is, maar ook omdat het mijns inziens erg objectief en betrouwbaar is. Tegenwoordig (sinds komst van de nieuwe historici in Israël -Baruch Kimmerling (tevens socioloog en politicoloog), Ilan Pappé, Benny Morris, etc.) beschouwen veel mensen een boek over Israël pas objectief wanneer het anti-Israël is. Maar dat is natuurlijk onzinnig. Kritiek op Israël is geoorloofd mits het gebeurt op basis van goede gronden. In geen enkel land ter wereld is er zoveel zelfkritiek als in Israël. Dat is een goede houding t.o.v. het leven. Immers van fouten moet je leren.

In het boek hadden wat mij betreft wat meer kaarten mogen staan. Juist in Israël draait het conflict om gebied wat het beste uitgebeeld kan worden via kaarten. Wie echter naast dit boek nog kaarten bij de hand wil hebben doet er verstandig aan gebruik te maken van de atlas van Martin Gilbert 'Atlas of the Arab-Israeli Conflict'. Wie deze twee boeken samen gebruikt zal het plaatje van de geschiedenis van Israël compleet voor ogen zien.

Conclusie: Dit is een uitgebreid boek over Israëls geschiedenis tot 2007. Het is vooral geschikt voor lezers die al wat meer van Israël af weten maar nog niet alle details kennen. En juist deze zijn belangrijk om het land Israël en haar geschiedenis goed te kunnen begrijpen.
© 2012 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positieve feiten over IsraëlPositieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Israëlisch-Arabisch conflict: Vrede en terreur niet samenIsraëlisch-Arabisch conflict: Vrede en terreur niet samenVanwege de diepe haat die Arabieren tegen Israël koesteren, zijn veel Arabieren bereid om terroristische activiteiten te…
Israëlisch-Arabische oorlogen: Operatie Litani 1978Israëlisch-Arabische oorlogen: Operatie Litani 1978Operatie Litani was een Israëlische invasie in Libanon in 1978 tot aan de rivier de Litani. Doel was om de PLO ten noord…
Israëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeIsraëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeHet voorstel om land te ruilen voor vrede is ongehoord in de annalen van de geschiedenis. Wanneer heeft een natie gebied…

Boekrecensie: Healing met Engelen van Doreen VirtuerecensieBoekrecensie: Healing met Engelen van Doreen VirtueIn dit boek van Doreen Virtue wordt uitgelegd hoe iedereen de hulp van engelen kan inschakelen. De schrijftaal is duidel…
Boekrecensie: Het grote tandenwisselboekrecensieBoekrecensie: Het grote tandenwisselboekIeder kind krijgt te maken met tanden wisselen. In dit boek vind je antwoorden op typische kindervragen zoals: Waarom ga…
Bronnen en referenties
  • A history of Israel – from the rise of Zionism to our time - Howard M. Sachar
Jehoeda (1.595 artikelen)
Laatste update: 30-05-2021
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.