recensie

Recensie: Atlas of the Arab-Israeli Conflict –Martin Gilbert

Recensie: Atlas of the Arab-Israeli Conflict –Martin Gilbert Geografie Israël – Boekrecensie: Atlas of the Arab-Israeli Conflict door Martin Gilbert. Het Arabisch-Israëlisch conflict kan eigenlijk het beste uitgebeeld worden via kaarten. Steeds weer veranderen de bestandslijnen. Soms door oorlogen en dan weer door vredesonderhandelingen. Martin Gilbert, de beroemde Joodse historicus, heeft dit conflict beschreven door middel van een atlas met 205 kaarten. In deze boekrecensie bespreken we alweer de negende editie van de atlas die in 2008 uitkwam. Dit boek is een must voor iedereen die het conflict (nauwgezet) volgt.

Gegevens

 • titel: Atlas of the Arab-Israeli Conflict
 • auteur: Martin Gilbert
 • jaar: 2008 (9de editie)
 • uitgeverij: Routledge
 • ISBN: 978-0-415-46029-3

Inhoud van het boek 'Atlas of the Arab-Israeli Conflict'

De meerderheid van de kaarten gaan over oorlogen, conflict en geweld die veel ellende hebben gebracht bij zowel Joden als Arabieren. Soldaten, burgers en kinderen zijn slachtoffers geworden. Wie de cijfers bij de kaarten leest zal toch wel schrikken van de vele slachtoffers die zijn gevallen. Maar er zijn ook kaarten die aangeven hoe getracht wordt een einde aan het langdurig conflict te maken. Er wordt niet getoond hoe er vrede zal komen, maar wel hoe noodzakelijk het is.

In totaal staan 205 kaarten in de atlas. Het boek is in zeven onderdelen verdeeld:
 1. Prelude tot conflict
 2. The Jewish National Home
 3. The conflict intensifies
 4. The State of Israel
 5. After the Six Day War
 6. The Yom Kippur War
 7. Camp David and after

Er is een chronologische volgorde gehanteerd. In de beginperiode is er veel aandacht voor de Joodse nederzettingen in Palestina. In hoofdstuk zeven aandacht voor de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria en de Gaza-strook. Het Arabisch-Joods conflict begint vanaf 1920 serieuze vormen aan te nemen. Er zijn maar liefst vier kaarten van het Arabisch geweld in 1936. Ook zien we in de begin periode een aantal voorstellen om Palestina in een Joods en Arabisch gedeelte te verdelen. Deze worden in aparte kaarten behandeld. Na de oprichting van de Staat Israël komt de Onafhankelijkheidsoorlog aan de orde. Op het kaartje wordt duidelijk aangegeven welk deel de Joden kregen toegewezen, en welke delen ze in 1948 en in 1949 wisten te veroveren. In deze oorlog zijn 4000 Joodse soldaten en 2000 Joodse burgers gedood, terwijl de bevolking 650.000 bedroeg. Hoeveel Arabieren er zijn gedood is niet duidelijk omdat de Arabische landen daar geen cijfers over willen geven. Op een volgend kaartje wordt het aantal Palestijnse vluchtelingen weergegeven. De meesten zijn naar Gaza en de West Bank gegaan. Libanon, Syrië en Trans-Jordanië vingen de meeste overige Palestijnen op. In totaal gaat het om 750.000 Palestijnse vluchtelingen. Overigens zijn ze vooral gevlucht op advies van hun eigen politieke leiders. Ondertussen vluchtten er ook Joden uit Arabische landen waar ze werden verjaagd. Zij kozen massaal voor Israël. Tussen mei 1948 en mei 1972 zijn 580.000 Arabische Joden naar Israël gevlucht en nog eens 260.000 Arabische Joden naar Europa en de VS. Daarnaast kwamen tussen mei 1948 en december 1970 bijna 600.000 Joden vanuit Europa naar Israël. Martin Gilbert heeft deze gegevens allemaal netjes aangegeven in kaarten met precieze cijfers van de landen waar de vluchtelingen vandaan kwamen.

Zo wordt dus de hele geschiedenis van het conflict in kaarten weergegeven. De kaarten zijn voorzien van titels en begeleidende teksten.

Mijn mening

Martin Gilbert is historicus en heeft vele geschiedenisboeken op zijn naam staan. Toch zijn er ook een aantal geografische boeken (atlassen) van zijn hand. Blijkbaar ziet hij als historicus in dat het soms veel handiger is om via kaarten iets uit te beelden dan alleen maar via tekst. Met deze atlas is hij daar zeer wel in geslaagd. Natuurlijk is de informatie veel minder uitgebreid dan in geschiedenisboeken, maar kaarten kunnen zonder al te veel tekst er omheen al heel veel vertellen over de situatie. De atlas is vooral handig om als naslag te gebruiken om snel iets op te zoeken over het conflict. Ideaal dus voor o.a. journalisten en studenten die achtergrond verhalen schrijven. Maar ook voor de geïnteresseerde leek die wat extra achtergrondinformatie wil hebben over wat hij/zij op televisie, internet of in de krant leest.

Het conflict in het Midden-Oosten is doorspekt met veel anti-Israëlische propaganda. Voor veel mensen is het lastig om te bepalen wat nu wel of niet waar is. Met een degelijk naslagwerk bij de hand is het makkelijk om onduidelijkheden c.q. onjuistheden te achterhalen. Even een blik in deze atlas werpen en je weet hoe de situatie is ondanks dat de informatie al weer wat ouder is. Maar nieuwe berichten borduren natuurlijk altijd weer voort op wat eerder is gebeurd. Het is onmogelijk de hedendaagse situatie te begrijpen zonder het verleden te kennen.

Het enige minpuntje aan dit boek is het ontbreken van een topografische kaart van heel Israël (inclusief Judea en Samaria) en Gaza zodat duidelijk wordt welke plaatsen waar liggen. Nu is dat beperkt tot het onderwerp van de kaarten.
© 2012 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: A history of Israel – Howard M. SacharrecensieBoekrecensie: A history of Israel – Howard M. Sachar'A history of Israel – from the rise of Zionisme to our time' is het standaardwerk over de geschiedenis van Israël gesch…
Israëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodIsraëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodOf de Joden het willen of niet, maar iedere Jood is betrokken bij het Land Israël. Elke Jood is met elkaar verbonden. Al…
Israëlisch-Arabisch conflict: Focus op het behoud levensIsraëlisch-Arabisch conflict: Focus op het behoud levensHet Israëlisch-Palestijns conflict bezien vanuit een Joods religieus perspectief. Het betreft de visie van de inmiddels…

recensiePjotr door Jan Terlouw, Vrijwillig Verbannen naar SiberiëPjotr is het eerste boek van Jan Terlouw en zijn politieke mening is duidelijk in het boek te lezen. Dat doet niets af a…
recensieHet Vuur van de Herfst door Diana GabaldonDit is alweer het vierde deel van de Reizigers-serie van Diana Gabaldon. Opnieuw staan Claire en Jamie Fraser centraal,…
Bronnen en referenties
 • Atlas of the Arab-Israeli Conflict - Martin Gilbert
Jehoeda (1.576 artikelen)
Laatste update: 30-09-2021
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.