recensie

Boekrecensie: Follow Me! (elite eenheden IDF)–Samuel M. Katz

Boekrecensie: Follow Me! (elite eenheden IDF)–Samuel M. Katz De IDF behoort tot één van de beste en meest ervaren legers ter wereld. De wortels van Israëls leger liggen in onconventionele kleine eenheden die meehielpen de staat Israël op te richten. Deze zijn later uitgegroeid tot elite eenheden binnen de IDF die hun status alleen te danken hebben aan echte gevechtshandelingen. Het zijn speciale eenheden die zeer gewaagde acties uitvoeren. Over deze elite troepen gaat het boek 'Follow Me!' van Samuel M. Katz uit 1989.

Gegevens

  • titel: Follow Me! – A history of Israel's Military Elite
  • auteur: Samuel M. Katz
  • jaar: 1989
  • uitgeverij: Arm & Armour Press Ltd
  • ISBN: 0-85368-784-6

Inhoud van het boek 'Follow Me!'

In plaats van een thematische aanpak over de verschillende elite eenheden heeft Samuel Katz gekozen voor een chronologische volgorde. Dit is verstandig omdat anders niet echt duidelijk zou worden wanneer welke eenheden optraden en vooral hoe de eenheden zich ontwikkeld hebben. Er zijn acht hoofdstukken waarbij begonnen wordt vanaf 1936 (eigenlijk al vanaf 1907) tot en met de Eerste Libanonoorlog in 1982. Aan de orde komen de Fo'sh en Special Night Squads, de Palmach, Eenheid 101, de Paratroepen (Tzanhaniem), de Golani Brigade en Territoriale Verkenning Troepen. Er worden verschillende oorlogen besproken waarbij de nadruk ligt op de rol van de elite eenheden. Verder is een hoofdstuk gewijd aan vier speciale operaties die door verschillende eenheden zijn uitgevoerd en die niet direct in oorlogstijd plaatsvonden. Ook aandacht voor anti-terroristische acties. Katz beschrijft daarnaast de helden die de elite eenheden groot gemaakt hebben: Meir Har-Zion (wordt gezien als de grootste militair die Israël ooit gehad heeft), Ariel Sharon, Raful Eitan, Yoni Netanjahoe en Dan Shomron.

Mening van Etsel

Samuel M. Katz heeft vele boeken over het Israëlische leger geschreven. Hij heeft een prettige schrijfstijl en slaagt erin de lezer helemaal te betrekken bij het wel en wee van de elite eenheden. Wie de geschiedenis van Israël goed wil begrijpen ontkomt er eigenlijk niet aan om dit soort oorlogsboeken te lezen. In gewone geschiedenisboeken worden oorlogen weliswaar besproken maar deze geven weinig inzicht in hoe de IDF nu echt opereert, hoe beslissingen worden genomen, hoe moeilijk de gevechten zijn, etc. Bovendien zijn heel wat hooggeplaatste militairen (commando's) later regeringsleiders geworden. Denk hierbij aan Jitschak Rabin, Ariel Sharon, Ehud Barak en Benjamin Netanjahoe. Deze leiders kennen dus al een lange voorgeschiedenis. Om hun regeringsbeleid (en dus de geschiedenis van Israël) goed te begrijpen is achtergrondkennis van het leger onontbeerlijk.

Zoals eerder opgemerkt heeft Katz meerdere legerboeken geschreven. Dit boek is eigenlijk niet geschikt voor beginners omdat het puur gericht is op de elite eenheden. Beter is om zijn andere boek (Israel's army) eerst te lezen. Daarin wordt duidelijk uit de doeken gedaan hoe de IDF in elkaar steekt. Daarna kan met dit boek begonnen worden. Dan zal de lezer een veel beter plaatje hebben van hoe alles precies functioneert (hoewel beide boeken al weer wat gedateerd zijn).

Wat opvalt aan dit boek -ondanks dat geheimen uiteraard achterwege zijn gebleven- is de openheid waarmee over de IDF en in het bijzonder de elite eenheden wordt geschreven. Dit heeft enerzijds te maken met een zekere trots die er in Israël bestaat over de prestaties van de elite eenheden en die men graag aan de buitenwereld wil tonen. Anderzijds hecht Israël sowieso belang aan een goed beeld van de IDF naar buiten toe. Vijanden van Israël proberen de IDF maar al te graag af te schilderen als een meedogenloos leger die Palestijnen hardhandig onderdrukt. Met dit soort boeken wordt dat beeld rechtgezet. Het benadrukt ook het belang waarom oorlog voeren voor Israël zo noodzakelijk is. Zonder leger kan Israël simpelweg niet bestaan. En het moet ook een uitzonderlijk leger zijn die buitengewone prestaties levert tegen een enorme vijandelijke overmacht. Deze bijzondere prestaties worden meestal door elite eenheden uitgevoerd. Zij voeren spectaculaire acties uit die zelfs bewondering afdwingen bij andere befaamde elite troepen uit andere landen zoals de VS en Groot-Brittannië.

Naast prettig leesbare tekst wordt het boek opgesierd met veel foto's uit het archief van de IDF Spokesman. Deze foto's geven het verhaal nog meer cachet. Ook zijn er een aantal plattegronden in terug te vinden waar strijd is geleverd. Deze verduidelijken veel.

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .
Meer informatie Startpagina - Recensies boeken over het Midden-Oosten.

Lees verder

© 2012 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Israëlische elite eenheden: Ariël Sharon - elite eenheid 101In de jaren 1950 wordt de nieuwe staat Israël geplaagd door Palestijnse infiltraties. Israël begint elite eenheden te on…
Israëlische elite eenheden: de eerste eenheden (1936-1940)Al vóór de oprichting van de Staat israël in 1948 zijn joodse elite eenheden actief in de strijd tegen Arabieren. De eer…
Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945)Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945)Op 14 mei 1941 wordt de Palmach opgericht. Het is een mobiele elite eenheid die als een guerilla groep opereert tegen Ar…
Israëls leger (8): IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenIsraëls leger (8): IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenSayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando actie…

Het geheim van Montague van Santa MontefiorerecensieHet geheim van Montague van Santa MontefioreSanta Montefiore schrijft met de regelmaat van de klok schitterende romans. Ze hanteert een herkenbare stijl en zet lief…
Uit coma - Alison Korthals Altes - boekrecensierecensieUit coma - Alison Korthals Altes - boekrecensieAlison Korthals Altes beschrijft in haar boek Uit Coma hoe ze na een zwaar auto-ongeluk in een Frans ziekenhuis in coma…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Follow Me! (elite eenheden IDF)–Samuel M. Katz"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 15-07-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!