InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > De Verre Kust door Diana Gabaldon

De Verre Kust door Diana Gabaldon

De Verre Kust is het derde deel van de Reizigers-serie van Diana Gabaldon. In deel drie van de serie worden Jamie en Claire opnieuw verenigd en belanden na veel avonturen in Amerika. De Verre Kust is vooral een romantische avonturenroman.

Het Boek

Titel: De Verre Kust
Oorspronkelijke (Engelse) Titel: Voyager
Auteur: Diana Gabaldon
Uitgeverij: Arrow Books
Plaats en Jaar van Uitgave London: 2004
ISBN: 0099428512

De Verre Kust

Deel twee van de serie Terugkeer naar Inverness eindigt met het feit dat Jamie Fraser nog in leven blijkt te zijn. In deel drie De Verre Kust gaat Claire, met behulp van Roger Wakefield, een historicus en kennis van vroeger, op zoek naar wat er met Jamie gebeurd is na Culloden. Op deze manier wordt de lezer verteld wat er met hem gebeurd is in de twintig jaren na dat Claire hem moest verlaten.

Jamie na Culloden

Jamie Fraser zat aanvankelijk zeven jaar ondergedoken in een grot voor de Engelsen. Later werd hij gevangen genomen en opgesloten in de Ardsmuir gevangenis met andere Schotse ‘verraders’. De officier van de gevangenis, Lord John Grey, zorgt ervoor dat wanneer de Schotse gevangenen naar de Amerika’s worden gestuurd, Jamie te werk wordt gesteld bij een paardenfokkerij. Daar heeft hij het redelijk naar zijn zin, totdat de dochter des huizes besluit dat ze door hem ontmaagd wil worden. Dit heeft tot gevolg dat het meisje zwanger wordt, maar ze trouwt en overlijdt vlak na de bevalling. Ook de echtgenoot van het meisje overlijdt, waardoor de zoon van Jamie zelf niet weet dat hij diens zoon is. Jamie krijgt toestemming om terug te keren naar Schotland en daar begint hij een drukkerij.

Claire terug in de 20ste eeuw

Bij terugkomst in de twintigste eeuw is Frank Randal zwaar geschokt wanneer Claire zwanger blijkt te zijn. Toch voelt hij dat hij het haar niet kan aandoen om haar alleen en zwanger achter te laten en het stel besluit om naar Boston te vertrekken, waar Frank een baan kan krijgen. Na verloop van tijd gaat Claire medicijnen en studeren en wordt arts. Het huwelijk verloopt zeer moeizaam, hoewel Frank dol is op Brianna, de dochter van Claire en Jamie. Na diens dood gaat Claire op zoek naar wat er gebeurd is met Jamie en vertelt haar dochter over haar echte vader. Wanneer vervolgens blijkt dat Jamie nog leeft besluit ze terug te keren naar de achttiende eeuw en naar hem op zoek te gaan.

Opnieuw Samen

Claire vindt Jamie vrijwel onmiddellijk bij haar terugkeer. Jamie blijkt een gecompliceerd leven te lijden als drukker en smokkelaar. Wanneer er bij de smokkelpraktijken iets fout blijkt te gaan keert het echtpaar terug naar het landgoed waar Jamie is opgegroeid Lallybroch. Daar blijkt dat hij inmiddels opnieuw getrouwd is, hoewel dat huwelijk niet goed is en het echtpaar niet samenleeft. De nieuwe vrouw, een oude kennis van Claire, schiet Jamie neer en dit zorgt ervoor dat Claire, die weg wilde gaan, bij Jamie blijft. Ze verzorgt zijn wonden en hij legt haar uit wat er in al die jaren gebeurd is. Ze besluiten dat ze Lallybroch moeten verlaten, maar daar is geld voor nodig en omdat Jamie weet heeft van een schat op een eiland voor de Schotse kust gaan ze daar naar toe om juwelen te halen. Ian, een neefje van Jamie, zal naar het eiland zwemmen en de schat ophalen. Dit gaat echter mis, Ian wordt ontvoerd door een schip, dat ook de juwelen meeneemt.

Geilis Duncan

Claire en Jamie besluiten Ian achterna te gaan en daar het schip waarschijnlijk richting Jamaica vaart, gaan zij ook die kant op. Uiteindelijk vinden ze Ian daar terug. Hij is ontvoerd door Geilis Duncan, een tijdreiziger net als Claire en zij probeert de jongen te vermoorden. Claire en Jamie kunnen dit voorkomen maar moeten vervolgens op de vlucht voor de Engelse marine. Een storm zorgt ervoor dat hun schip uiteindelijk terecht komt in Noord-Amerika.

Avonturenroman

De Verre Kust is opnieuw een verhaal vol avontuur en romantiek. De vereniging van Claire en Jamie is met veel overtuiging geschreven en zeer inleefbaar. De gebeurtenissen in deel drie zijn minder gebaseerd op grote historische gebeurtenissen, zoals de eerste twee delen. In dit deel zijn het de gebeurtenissen rond Claire en Jamie die het verhaal vooral vorm geven. Daardoor misschien is dit deel minder beklemmend dat de twee voorafgaande delen, waar de doem der geschiedenis steeds boven de hoofden van de hoofdpersonen hing. Deel drie is vooral een historische avonturenroman, maar wie eenmaal de smaak van Claire en Jamie te pakken heeft zal dat niet weerhouden van veel leesplezier. Historisch zit het verhaal zoals altijd goed in elkaar en de tijdreizigers-elementen zorgen voor een pikant tintje.

Lees verder

© 2012 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De reiziger-serie van Diana GabaldonDe reiziger-serie van Diana GabaldonDe reiziger-serie is een boekenserie van Diana Gabaldon, die ontzettend veel fans heeft. De boekenserie gaat over Claire…
recensieTerugkeer naar Inverness door Diana GabaldonTerugkeer naar Inverness is het tweede deel van de Reizigers-serie van Diana Gabaldon, de historische fantasy saga die i…
recensieDe Reiziger door Diana GabaldonDe Reiziger is het eerste deel van de zogenaamde Reiziger-serie. Officieel betiteld als fantasy, maar ook boeiend voor m…
recensieHet Vuur van de Herfst door Diana GabaldonDit is alweer het vierde deel van de Reizigers-serie van Diana Gabaldon. Opnieuw staan Claire en Jamie Fraser centraal,…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…

Reageer op het artikel "De Verre Kust door Diana Gabaldon"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Anna, 03-11-2015 22:57 #1
Recensies lees je toch omdat je overweegt het boek aan te schaffen. M.a.w, dan heb je het nog niet gelezen. Beetje jammer dan, dat hier het hele verhaal inclusief alle plotten al uit de doeken worden gedaan. Voor een recensie knap waardeloos. Reactie infoteur, 27-12-2015
Beste Anna,

Persoonlijk lees ik recensies altijd pas wanneer ik het boek al gelezen heb. Ik ben benieuwd wat anderen van het boek vinden. Maar ik zal een spoileralert aanbrengen.

Met vriendelijke groet,
Sasati

Infoteur: Sasati
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Diana Gabaldon
Reacties: 1
Schrijf mee!