InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > 'Liefde heeft geen hersens': mensen zoals jij en ik
recensie

'Liefde heeft geen hersens': mensen zoals jij en ik

Mensje van Keulen weet met 'Liefde heeft geen hersenen' wederom op unieke wijze de alledaagse werkelijkheid neer te zetten van mensen zoals jij en ik, maar dan net een tikje anders. De personages reageren op elkaar op een manier die in eerste instantie heel gewoon is, maar waar meer achter schuilt dan met het blote oog zichtbaar is.

Breken met dagelijkse routine

Dagelijkse routine maakt soms dat je dingen volautomatisch doet en niet in de gaten hebt dat er dingen in de dagelijkse gang van zaken zijn veranderd. Soms negeer je de veranderingen, omdat je wilt dat alles bij het oude blijft of omdat je niet van veranderingen houdt. In de nieuwste roman van Mensje van Keulen, 'Liefde heeft geen hersens' , doorloopt Romy haar dagelijkse routine. Voordat ze naar haar werk bij een begrafenisonderneming gaat, bezoekt ze haar buurvrouw, de oude balletdanseres Irma en maakt er schoon. Ze komt binnen en gaat haar lijstje van schoonmaakwerkzaamheden af, terwijl ze praat tegen Irma die de hele tijd slaapt. Romy blijft praten, maar dan accepteert ze de situatie en onderneemt de laatste handelingen bij de dode, net zoals zij dat op haar werk doet. Tijdens deze handelingen kijkt Romy naar het gezicht van Irma en vermoedt dat er sprake is van een misdrijf gepleegd door haar eigen zoon Christian. Voordat ze huismeester Harro raadpleegt, doet ze er alles aan om iedere mogelijke verdenking op haar zoon weg te nemen.

Als liefde hersens had

Wanneer Romy Harro vertelt over de dood van Irma, reageert Harro koel. De dood doet hem weinig, maar hij ziet het als een gelegenheid om in contact te komen met Romy, waar hij tot over zijn oren verliefd op is. Romy's vreemde gedrag en haar vragen over de dode vallen Harro op, waardoor hij haar gaat verdenken van moord:

"Terwijl ze opnieuw wegkeek naar de beeldjes, stelde ik me voor hoe ze het oude mens de keel dichtkneep. Ze wist het goed te verhullen. Ze hoeft niet bang te zijn dat ik haar doorheb. Het stil te houden bewijst wat ze voor me betekent. Tegelijkertijd geeft het me een gevoel van macht."(1)

Eenzame buitenstaanders

Zowel Romy als Harro zijn buitenstaanders. Romy is net weduwe en moeder van twee kinderen. Beide kinderen leiden een leven dat Romy afkeurt. Het doet haar daarnaast pijn dat haar kinderen zo min mogelijk contact met haar willen. Haar kinderen lijken het maken van verkeerde keuzes echter niet van een vreemde te hebben, want Romy zelf heeft ook gekozen voor een slechte man en slechte vader. Harro woont nog bij zijn moeder, iets wat hem eigenlijk tegenstaat. Zijn relatie met zijn moeder kenmerkt zich als een zeer menselijke haat- liefde verhouding. Hij verzorgt haar, maar wil haar eigenlijk kwijt. Zowel Romy en Harro zijn op zoek naar contact, naar een gevoel van medeleven. Voor Harro is Romy de ultieme partner, hij zal zijn liefde voor haar nooit opbiechten, maar blijft van een afstand van haar houden, zelfs als zij de verkeerde keuzes maakt. Romy is totaal overstuur door de dood van Irma en zoekt contact met haar kinderen, met Harro, met vriendinnen en met een andere man om zo de dood van Irma,maar meer nog de dood van haar man, naast zich neer te leggen.

Huis- tuin- en keukenroman

Van Keulen is een meester in het schetsen van de raadselachtige gedachtegang en acties die een mens kan ondernemen. Haar inspiratie komt niet van verre, exotische streken, maar beschrijft het alledaagse leven. 'Liefde heeft geen hersens' is, net als meer van haar oeuvre een verhaal dat bij je om de hoek kan plaatsvinden. De personages zijn bijna van vlees en bloed, ze leiden een normaal, herkenbaar leven, dat door Van Keulen wordt aangevuld met net dat tikje extra, waardoor de personages toch excentrieke eigenschappen krijgen. Het is deze mix en de verrukkelijke vertelstijl waardoor je als lezer wordt meegevoerd in die fictieve wereld die zo echt lijkt.
© 2012 - 2018 Primaverita, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kabbala: de aartsvaders als archetypenGenesis is eigenlijk een buitenbeentje in de Tora. Het bevat nauwelijks wetten en handelt voornamelijk over de aartsvade…
Prinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en DodiPrinses Diana, haar liefdes: Charles, Hasnat Khan en Dodi31 augustus 1997 verongelukte prinses Diana in Parijs. Het hoofdstuk rond de dood van de people’s princess, zoals ex-pre…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…
Extreme pogingen om je ex terug te krijgenExtreme pogingen om je ex terug te krijgenSommige mensen kunnen niet accepteren dat hun relatie voorbij is en doen de gekste dingen om hun ex weer terug te krijge…
Bronnen en referenties
  • Mensje van Keulen, 'Liefde heeft geen hersens'. Amsterdam/ Antwerpen: Uitgeverij Atlas,2012: blz. 114-115.

Reageer op het artikel "'Liefde heeft geen hersens': mensen zoals jij en ik"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Primaverita
Gepubliceerd: 23-03-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!