recensie

Boekrecensie: Boze Tongen - Tom Lanoye

Boze Tongen is het vervolg op Zwarte Tranen en Het Goddelijke Monster. Het is het derde en laatste deel van de Monstertrilogie van Tom Lanoye.

Het boek

Gegevens

ISBN: 978-90-446-0124-4
Uitgever: Prometheus

Inhoud

Het verval van de familie Deschryver zet door in dit laatste deel van de Monstertrilogie. De helft van de familie sterft, door eigen toedoen of door toedoen van een ander familielid, de andere helft trekt naar het buitenland. Katrien verminkt zichzelf met spiegelscherven totdat ze eruit ziet zoals ze zich altijd al heeft gevoeld: een monster. Vader Herman besluit eindelijk terug te keren maar is schromelijk te laat. Of Willy Dedecker zijn gehoopte einde krijgt, wordt aan de verbeelding van de lezer overgelaten.

Beoordeling

Helaas gaf dit boek me niet de antwoorden waar ik op zat te wachten. Het broertje dat Katrien gedood heeft, komt meermaals ter sprake maar er wordt geen duidelijkheid gegeven over wat er nu exact met hem gebeurd is. De verhaallijn van Alessandra en Steven wordt niet helemaal uitgewerkt, net als die van Gudrun. De betekenis van de garnalenvisser, de Gille de Binche en de dwergvrouw op de hond blijven voor mij vaag. De verhaallijnen van dit deel vind ik minder interessant dan de vorige boeken.

De verhaalvolgorde spreekt mij wel aan: Tom Lanoye plaatst je midden in een verhaallijn en vertelt daarna hoe zijn personages op dat punt zijn aangekomen. Dit zorgt ervoor dat je nieuwsgierigheid gewekt is en dat je zo snel mogelijk wil doorlezen. Zijn sarcasme en droge humor maken het lezen aangenaam. Het jammere is dat de schrijver veel gebruikt maakt van herhalingen, zaken die al zijn beschreven in de vorige boeken worden soms te uitgebreid herhaald in dit boek. Ook in dit deel van de Monstertrilogie zijn de verwijzingen naar de Belgische politiek in grote getalen aanwezig.

De Monstertrilogie is taalkundig een pareltje waarop menig schrijver jaloers kan zijn, de verhaalstijl en verhaallijnen doen aan een soap denken. In dit deel mist echter de dynamiek van de twee voorgaande boeken.

De schrijver: Tom Lanoye

Tom Lanoye werd geboren op 27 augustus 1958 en woont in Antwerpen en Kaapstad. Hij heeft verschillende literaire genres onder de knie, gaande van poëzie over column tot toneel. In 1985 kwam zijn prozadebuut Een slagerszoon met een brilletje. Daarna volgden Kartonnen dozen, Het goddelijke monster en zijn vervolgen, Zwarte tranen en Boze tongen, Het derde huwelijk en Sprakeloos, over de dood van zijn moeder. De Monstertrilogie heeft de openbare omroep één in een tiendelige televisiereeks verfilmd en veel werken zijn in twaalf talen vertaald. In 2007 won Tom Lanoye de Gouden Ganzenveer voor zijn volledige oeuvre.
© 2012 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie: Zwarte Tranen - Tom LanoyeZwarte Tranen is het vervolg op 'Het Goddelijke Monster' en het tweede boek van de Monstertrilogie van Tom Lanoye.
recensieBoekrecensie: Het goddelijke monster - Tom LanoyeHet goddelijke monster is het eerste boek van De monstertrilogie van Tom Lanoye waarin we kennis maken met de familie De…
Wie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenrecensieWie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…
Recensie: Vrouwen met een iq - Herman BrusselmansrecensieRecensie: Vrouwen met een iq - Herman BrusselmansIn 1995 publiceerde Herman Brusselmans de roman ‘Vrouwen met een iq’. Dit boek behoort tot de bekendste en beste romans…

Doodgaan is geen feest: over doodgaan, cremeren en rouwenrecensieDoodgaan is geen feest: over doodgaan, cremeren en rouwenEr zijn meer prentenboeken met als onderwerp de dood, maar in bijna al deze boeken is sprake van een begrafenis. Anno 20…
Recensie: Kernpunten van het Israëlische-Palestijns conflictrecensieRecensie: Kernpunten van het Israëlische-Palestijns conflictBoekrecensie: Kernpunten van het Israëlisch-Palestijns conflict – Hadassa Hirschfeld. Dit boek dateert uit 2011 en behoo…

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Boze Tongen - Tom Lanoye"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 02-04-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!