recensie

Doping – Jean Nelissen

In 2000 publiceerde Jean Nelissen het boek 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid'. Hierin vertelt hij over de geschiedenis van doping.

Doop en dope

Nelissen vertelt onder meer waar de term 'dope' vandaan komt. In de 17e eeuw probeerden veel Nederlandse kolonisten een nieuw leven op te bouwen in Noord-Amerika. Dat was een zwaar bestaan. De Nederlanders aten daarom een mysterieuze saus, die ervoor moest zorgen dat ze minder last van vermoeidheid hadden. Het recept van die saus hadden ze van de Indianen gekregen. Dit geheimzinnige mengsel noemden de Nederlandse kolonisten 'doop' (dat was de West-Friese term voor saus). De Engelse kolonisten in Noord Amerika hoorden over dit mysterieuze wondermiddel. Zij noemden het 'dope'. Sindsdien is die verbastering van het West-Friese woord 'doop' uitgegroeid tot de internationale term voor stimulerende middelen.

Doping en de dood

De ondertitel van dit boek is niet voor niets 'het duivelse spel met leven en gezondheid'. Jean Nelissen besteedt veel aandacht aan de negatieve gevolgen die dopinggebruik kunnen hebben. Veelzeggend zijn een aantal titels van hoofdstukken in dit boek: 'Verkorte levens', 'De dodenploeg', 'De slachtoffers', en 'De tijdbom'.

Epo

Zoals gezegd verscheen het boek in 2000. De belangrijkste aanleiding om dit boek te schrijven was de 'Tour Dopage' van 1998. Jean Nelissen besteedt in 'Doping - het duivelse spel met leven en gezondheid' daarom ook veel aandacht aan de Festina-affaire en aan het fenomeen Epo.

Oordeel

Het boek wekt de indruk dat het enigszins haastig in elkaar is gezet. De opzet is tamelijk warrig. Soms gaat Nelissen slordig met de feiten om. Dat neemt niet weg dat dit boek, dankzij de boeiende wijze waarop Jean Nelissen al die historische verhalen vertelt, toch mooi leesvoer is voor elke sportliefhebber die meer wil weten over de geschiedenis van doping.

Schrijver

Jean Nelissen (1936-2010) was één van de prominentste Nederlandse wielerjournalisten. Hij maakte met name furore als tv-commentator bij de NOS. Daarnaast was hij ondermeer actief als journalist bij het dagblad De Limburger en schreef hij tientallen boeken.

Ervaringsdeskundige

Behalve dit boek uit 2000, heeft Nelissen nog veel meer over doping gepubliceerd. Beroemd is een artikel dat hij in 1967 publiceerde. Als journalistiek experiment hadden Nelissen en een collega-journalist indertijd besloten om uit te proberen of men van doping werkelijk beter gaat presteren. Beide journalisten legden op hun racefiets in eerste instantie een parcours af, zonder doping te gebruiken. Vervolgens reden ze die route nog een keer, maar nu onder invloed van doping. Hun conclusie was eensluidend: ja, je gaat van doping veel beter presteren.

Gegevens

  • Boektitel: Doping. Het duivelse spel met leven en gezondheid
  • Auteur: Jean Nelissen
  • Uitgeverij: L.J. Veen
  • Pagina’s: 111

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieDe 100 beste wielrenners van de wereld, Jean NelissenIn 2000 verscheen het boek ‘De 100 beste wielrenners van de wereld’ van Jean Nelissen bij Uitgeverij L.J. Veen.
recensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'.
Uiteenzetting: DopinggebruikUiteenzetting: DopinggebruikDeze uiteenzetting heeft als onderwerp dopinggebruik. In dit voorbeeld worden argumenten, tegenargumenten en weerlegging…
Bekende gestrafte wielrenners voor dopinggebruikBekende gestrafte wielrenners voor dopinggebruikDoping en wielrennen lijken helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Hieronder staat een lijst met enkele beke…

recensieWie is Herman Brusselmans en waarom? – Ed van EedenIn oktober 1997 werd Herman Brusselmans veertig jaar. Ter ere van die verjaardag verscheen het boek 'Wie is Herman Bruss…
recensieRecensie: Vrouwen met een iq - Herman BrusselmansIn 1995 publiceerde Herman Brusselmans de roman ‘Vrouwen met een iq’. Dit is één van de beste boeken van Brusselmans.
Bronnen en referenties
  • Doping. Het duivelse spel met leven en gezondheid - Jean Nelissen - Uitgeverij L.J. Veen

Reageer op het artikel "Doping – Jean Nelissen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 15-10-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Jean Nelissen
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!