InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Boekrecensie: Les Soupirs du Vents van M.-B. Dupuy
recensie

Boekrecensie: Les Soupirs du Vents van M.-B. Dupuy

Boekrecensie: Les Soupirs du Vents van M.-B. Dupuy Inderdaad, na L'enfant des neiges en Le Rossignol de Val-Jalbert kon Marie-Bernadette Dupuy het niet laten en er kwam dus een derde deel aan het meeslepende verhaal: Les Soupirs du Vent. In dit deel komen we heel wat meer te weten over het verleden van Tala en gebeuren er heel wat ongelukken in het anders zo rustige Val-Jalbert.

Het boek

 • Titel: Les Soupirs du Vent
 • Auteur: Marie-Bernadette Dupuy
 • Uitgeverij: Editions France Loisirs, met toestemming van de Editions JCL (Chicoutimi, Quebec, Canada)
 • Datum uitgave: 2010
 • Wettelijk depot: maart 2011
 • ISBN: 978-2-298-04241-2
 • Taal: Frans
 • Aantal bladzijden: 836

Het verhaal

Het verhaal van het fictieve personage Marie-Hermine gaat verder en wel van december 1939 tot oktober 1940. De oorlog woedt reeds in Europa en ook in Canada worden militairen gerekruteerd. Toshan, de mooie Indiaanse man van Hermine, lijft zichzelf ook in. Daardoor moet Hermine haar veilige thuishaven aan de oevers van de Peribonka verlaten en gaat ze terug bij haar ouders wonen in Val-Jalbert. Daar kan ze het verlies verwerken van haar vierde kindje, Victor. Maar een rustig jaar zal het niet worden en van zingen komt er niet veel in huis! Voor ze vertrekken wordt het huisje van haar schoonmoeder Tala in brand gestoken door iemand die op wraak zint. Tala besluit dan maar met haar dochtertje Kiona in Robertval, aan het meer van Saint-Jean te gaan wonen. Het valt niet mee voor de Indiaanse vrouw, die gewoon is om in de natuur te leven en die nu eigenlijk berooft is van haar vrijheid. Ze moet zich immers verborgen houden voor haar belagers. Ook Marie-Hermine krijgt met hen te maken. Beetje bij beetje komen we meer te weten over het verleden van Tala en het waarom van deze laffe aanvallen. Dochtertje Kiona blijkt ook nog eens over een speciale gave te beschikken. Wanneer het zoontje van Hermine's moeder wordt ontvoerd, is ook voor Toshan de maat vol. Hij vraagt verlof aan zijn overste en gaat op zoek naar de misdadigers die zijn familie kwaad willen. Of hij de kleine Louis op tijd kan redden en of hij de ontvoerders kan stoppen, kan u lezen in het spannende en meeslepende derde boek van Marie-Bernadette Dupuy over de saga van het zingende weesmeisje. Maar ook de buren blijven niet gespaard. Bij de familie Marois loopt ook niet alles van een leien dakje. Hun oudste zoon Simon, die verloofd is met Charlotte, de hartsvriendin van Hermine, draagt een zwaar geheim met zich mee. Wanneer u de laatste bladzijde omslaat, zullen alle puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen. Toch is er nog stof genoeg voor een vierde boek!

De schrijfster

Ondanks de prachtige beschrijvingen van de Canadese steden en dorpen, is Marie-Bernadette Dupuy helemaal niet afkomstig uit Val-Jalbert en zelfs helemaal niet uit Canada. Zij is geboren in Angoulême, in Frankrijk. Marie-Bernadette Dupuy is auteur van een groot aantal historische romans en crimi's. Haar specialiteit zijn Franse streekromans. Zij is ook hoofdredactrice van het magazine "Promenades", een Frans reismagazine over het Zuid-Westen van Frankrijk. Andere romans van de schrijfster zijn: L'Orpheline du bois des Loups, Le Chant de l'océan, Le Refuge aux roses, Le Val de l'espoir, Le Moulin du loup, Le Chemin des falaises en La Vallée des Eaux-Claires, La Grotte aux fées, Les fiancés du Rhin.

De omgeving waarin het boek zich afspeelt

Het boek speelt zich grotendeels af in en rond het kleine dorpje Val-Jalbert, in de provincie Quebec. Dit kleine dorpje was ooit een modelstad, met keurige huisjes voorzien van heel wat comfort voor die tijd. De pulpfabriek verschafte werk aan de mensen van de streek. Na de sluiting van de pulpfabriek trokken heel wat mensen weg en bleven er slechts twee à drie families over. De mensen leven er een beetje geïsoleerd, gaan slechts zelden naar de grotere steden in de buurt. De omgeving is prachtig, wild, met heel veel bossen. Wil je meer weten over deze toeristische spookstad? Dat kan: Quebec, het historische stadje Val-Jalbert.. In dit boek worden ook verschillende dorpjes rond het Lac Saint-Jean besproken, zoals Desbiens en de stad Robertval.

Eigen mening

Een schitterend boek, heel goed geschreven. De omgeving is prachtig beschreven. De schrijfster heeft zich erg goed gedocumenteerd en is er zelf ook al meerdere malen geweest. De personages zijn levensecht, je hebt het gevoel dat je mee in het dorp rondloopt en met de mensen meeleeft. Aangezien dit derde boek meer dan een jaar na deel één en twee uitkwam, was het in het begin een beetje zoeken en terug in het verhaal geraken. Maar eens je de draad terug hebt opgepikt, wil je weten hoe het met iedereen afloopt, wat de personages nog allemaal gaan meemaken. De intriges verplichten je om steeds maar verder te willen lezen. En wanneer je het boek dichtklapt, wil je weten hoe het leven van al deze personen verder gaat evolueren. Gelukkig heeft de schrijfster Marie-Bernadette Dupuy hetzelfde probleem. Ook zij kan haar personages niet loslaten en dus is er reeds een vierde boek op komst. In dit boek zal Toshan naar Europa gaan. Ook Hermine zal de oversteek naar Parijs maken, waar ze haar zangcarrière terug zal opnemen. De boeken worden steeds dikker en dikker. Met 836 bladzijden is Les Soupirs du Vent een turf maar voor iemand die het Frans een beetje machtig is, is het goed te doen. De mysterieuze titel van het boek krijgt een verklaring in de laatste bladzijden van het boek: het gaat om een Indiaanse wijsheid.

Veel leesplezier en op naar het vierde deel!

Lees verder

© 2011 - 2019 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Le rossignol de Val-Jalbert van M.-B. DupuyrecensieBoekrecensie: Le rossignol de Val-Jalbert van M.-B. DupuyLe Rossignol de Val-Jalbert van Marie-Bernadette Dupuy is het vervolg op L'Enfant des neiges. Hierin worden de verdere b…
Boekrecensie: Les portes du passé van Marie-Bernadette DupuyrecensieBoekrecensie: Les portes du passé van Marie-Bernadette DupuyDe jaren na WO II. Het leven van de mooie zangeres Hermine Delbeau loopt niet altijd over rozen. Ook in dit vijfde deel…
Boekrecensie: L'ange du Lac door Marie-Bernadette DupuyrecensieBoekrecensie: L'ange du Lac door Marie-Bernadette DupuyL'ange du Lac van Marie-Bernadette Dupuy is het laatste boek van een zesdelige saga over de leden van de families Delbea…
Boekrecensie: L'enfant des neiges van Marie-Bernadette DupuyrecensieBoekrecensie: L'enfant des neiges van Marie-Bernadette DupuyIn januari 1916 wordt het kalme stadje Val-Jalbert opgeschrikt. Er is een kindje te vondeling gelegd op de trappen van h…
Quebec, het historisch stadje Val-JalbertQuebec, het historisch stadje Val-JalbertJe stapt het historisch stadje Val-Jalbert binnen en je waant je twee eeuwen terug. Een straat met arbeiderswoningen, ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Patrice Audet, Pixabay
 • Het boek
 • Reis naar Quebec

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Les Soupirs du Vents van M.-B. Dupuy"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Franse boeken
Bronnen en referenties: 3
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!