recensie

Het Grote Filosofie Boek, Stuart Clark

Het Grote Filosofie Boek, Stuart Clark De mens is altijd op zoek geweest naar kennis en wijsheid en antwoorden op levensvragen. In Het Grote Filosofie Boek (Nederlandse uitgave VeenMagazines, 2011) komen alle grote denkers aan bod vanaf de Oudheid tot heden. Hun ideeën worden belicht aan de hand van citaten en illustraties en zo in een bredere context geplaatst. Het Grote Filosofie Boek biedt veel om over na te denken en is in duidelijke taal geschreven, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Compleet, degelijk en luchtig!

Wat is filosofie

In academische zin is filosofie of wijsbegeerte de oudste theoretische discipline die het verlangen en het streven uitdrukt naar kennis en wijsheid. Filosofie betekent eigenlijk "Liefde voor wijsheid". Filosofie gaat niet zozeer om het geven van antwoorden op fundamentele vragen als wel om het proces van het vinden van de antwoorden. Dat proces bestaat uit redeneren en het in twijfel trekken van de geaccepteerde inzichten en het traditionele gezag. Nieuwe ideeën ontstaan door discussie en door het onderzoeken, analyseren en bekritiseren van de ideeën van anderen. Filosofie is dus altijd in beweging.

Filosofie is ook op te splitsen in een aantal (hoofd)takken:
 • metafysica - verklaring van natuurlijke fenomenen. Onderdeel daarvan is de ontologie, die vragen over het bestaan onderzoekt en een brede basis vormt van de westerse filosofie
 • epistomologie of kentheorie - de bestudering van de aard en de beperkingen van kennis; m.a.w. de vraag "Hoe kunnen we weten?"
 • logica - het onderzoeken of argumenten deugen
 • taalfilosfie - onderzoek naar termen en hun betekenis.
 • ethiek of moraalfilosofie - onderzoek naar hoe je je moet gedragen en hoe je een goed leven kunt leiden.
 • politieke filosofie - onderzoek naar modellen van ideale samenleving

Voor ons leken - zeg maar de huis- , tuin- en keukenfilosofen, ligt hier een enorm terrein braak. Iedereen houdt er wel een soort levensfilosofie (in niet-academische zin) op na, een duidelijke, maar vaak onberedeneerde keuze voor één bepaalde richting of een hap-snap van opgedane bevindingen. Tijd om te kijken waar jouw ideeën op gestoeld zijn, ze te vergelijken met andere denkrichtingen en wellicht een nieuw idee aandragen (al was het maar voor jezelf) zoals het een waardig filosoof betaamt. Want: "Twijfel is geen aangename toestand, maar zekerheid is absurd!" (Voltaire).

Het Grote Filosofie Boek

Het Grote Filosofie Boek stelt je in staat om een overzicht te krijgen van de westerse en oosterse filosofie vanaf de oudheid tot heden in chronologische volgorde. Dat laatste is ook prettig omdat filosofie nu eenmaal altijd voortborduurt op reeds ontstane ideeën. Met andere woorden je kunt de draad oppakken, waar deze begint.

De oorspronkelijke titel van het boek is "The Philosophy Book" uitgegeven in 2011 door Dorling Kindersley Limited te Londen en is geschreven door een aantal vooraanstaande hedendaagse filosofen onder supervisie van Stuart Clark. De Nederlandse versie, een hardcover uitgave van Veen Magazines, 2011, telt maar liefst 352 pagina's (actieprijs t/m 24 november 2011 € 39,95; daarna € 49,95).

Het boek is als volgt ingedeeld:
 • Inleiding - behandelt de diverse takken van filosofie
 • De Oudheid 700 v.Chr. - 250 n. Chr
 • De Middeleeuwse Wereld 250 - 1500
 • Renaissance en Rationalisme 1500 - 1750
 • Tijd van Revoluties 1750 - 1900
 • De Moderne Wereld 1900-19540
 • Hedendaagse filosofie 1950 - heden
 • Andere filosofen - in alfabetische volgorde een overzicht van alle in de overige hoofdstukken niet genoemde filosofen, die echter ook hun bijdrage aan de filosofie hebben geleverd.

Wie echt een beeld wil krijgen van de filosofische ontwikkelingen, doet er goed aan het boek van voren naar achteren door te lezen. Dat is geen opgave, want het boek is zeer helder en prettig geschreven. Er is geen bladzijde waar geen foto's, illustraties of vermaarde citaten prijken. Het krijgt dus nergens de kans om saai te worden. Je leest je rijk (aan kennis). Het is bijna in contradictie met elkaar: maar het werk is compleet en degelijk en luchtig tegelijk.

Daarnaast is het ook een prachtig boekwerk om als naslagwerk op de schappen te hebben. Of sla het willekeurig open; lees een prikkelend citaat en laat je inspireren om verder te lezen. Socrates zei: "Ik weet niets, behalve dat ik niets weet". Als hij dit boek had kunnen lezen, zou hij misschien in de verleiding gekomen zijn om te zeggen: "Ik weet nu iets, behalve dat ik verder niets weet".

Filosofen op strijkplanken

Geïnspireerd door de afbeeldingen van de grote denkers in Het Grote Filosofie Boek? De kunstenares Eveline van Duyl maakte met behulp van allerlei materialen bustes van een aantal filosofen, die als het ware karikaturen geworden zijn van de "echte" filosofen. Voor wie op deze ludieke manier wil kennismaken met een paar belangrijke filosofen kan nog tot en met 18 september 2011 terecht in het museum Beelden aan Zee. Eveline creëerde zogenaamd "Denkeilanden". De levensgrote bustes van filosofen als bijvoorbeeld Nietzsche, Schopenhauer, Sartre, Socrates etc. zijn geplaatst op oude strijkplanken. De strijkplank staat symbool voor herhaling: steeds weer dezelfde handeling, dezelfde gedachte en hetzelfde verkondigen. In de beelden komt niet alleen de kracht van het denken tot uiting, maar ook worden zwakke plekken blootgelegd. De geestige opstelling telt in totaal 14 filosofen. Wie niet in de gelegenheid is om naar Beelden aan Zee te gaan kan de bustes ook bekijken op de website van de kunstenares: www.evelinevanduyl.nl.
© 2011 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Invalshoeken binnen marketingInvalshoeken binnen marketingMarketeers houden er ieder hun eigen filosofie op na. De idee dat één gezichtspunt voldoende is blijkt de facto niet alt…
Geschiedenis Jodendom: Joodse filosofie - Philo & SaädjaGeschiedenis Jodendom: Joodse filosofie - Philo & SaädjaDe oorsprong van de Joodse filosofie dateert al vanuit de tijd van de Bijbel. Er zijn veel argumenten in de Bijbel terug…
Westerse filosofie: de klassieke oudheidDe klassieke oudheid legt de basis voor de westerse filosofie. Ooit is het daar allemaal begonnen, in de Griekse steden.…

Paulo Coelho: AlephrecensiePaulo Coelho: AlephHet boek Aleph van Paulo Coelho is een roman die je uitnodigt om in actie te komen. Om op zoek te gaan naar de schatten…
Boekrecensie: New spring – Robert JordanrecensieBoekrecensie: New spring – Robert JordanHet boek ‘New spring’, Nederlandse titel: ‘Een nieuw begin’ is een verhaal dat vooraf gaat aan de ‘Wheel of Time’ serie…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia

Reageer op het artikel "Het Grote Filosofie Boek, Stuart Clark"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 29-08-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!