recensie

Boekrecensie: Israël, land van verleden en toekomst-A. Gonen

Boekrecensie: Israël, land van verleden en toekomst-A. Gonen 'Israël, land van verleden en toekomst' (1997) is een beeldverslag van het veranderende cultuurlandschap van Israël. Oude en nieuwe foto's laten de veranderingen zien die hebben plaatsgevonden sinds de Joden hun eigen staat hebben opgericht. Emeritus professor geografie Amiram Gonen heeft er een boek over geschreven in het Hebreeuws waarvan in Nederland een vertaling is uitgekomen. Duby Tal zorgde voor de foto's.

Gegevens

  • titel: Israël, land van verleden en toekomst
  • auteur: Amiram Gonen
  • fotograaf: Duby Tal
  • jaar: 1997
  • uitgeverij: Strengholt, Naarden
  • ISBN: 90-6010-941-4

Inhoud van het boek 'Israël, land van verleden en toekomst'

Sinds de komst van de Zionisten naar Palestina is de ontwikkeling van het land in een stroomversnelling geraakt. Dat begon al tijdens het Britse Mandaat, maar vooral na de oprichting van de staat Israël in 1948. Deze ontwikkeling vond veelal plaats in het centrum van het land waar de meeste nieuwe immigranten zich vestigden. Maar dankzij het spreidingsbeleid van de Israëlische overheid werden ook de perifere gebieden, Galilea en de Negev, bewoond. Vooral het bewoonbaar maken van de Negev is een enorme uitdaging geweest vanwege het woestijnklimaat.

Emeritus professor Amiram Gonen is een geograaf verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit. Hij heeft de veranderingen in het cultuurlandschap beschreven door een geografische bril. Zo ontstaat een mooi beeld van de groei die het land heeft doorgemaakt en wordt ook verklaard waarom die groei voornamelijk in het centrum plaatsvond.

Aan de hand van de Hebreeuwse versie van het boek heb ik een aantal inhoudelijke artikelen geschreven. Ga hiervoor naar:

Opvallend is dat de geograaf geen verslag heeft gedaan van de Golan, Judea en Samaria. Dat kan om politieke redenen zijn gebeurd (Israëlische geografen zijn vaak links georiënteerd en vinden dat deze gebieden niet bij Israël horen). Het kan ook zijn dat de geograaf de toekomst van de gebieden zo onzeker acht, dat hij besloten heeft om ze maar niet te behandelen. Wat mij betreft in ieder geval jammer.

Tot slot nog een woord over de fotografie dat het boek uiteindelijk zo bijzonder maakt. Duby Tal heeft foto's genomen vanuit dezelfde positie als vanwaar de oude foto's zijn genomen. Zo kan goed het verschil worden waargenomen van de verandering in het landschap. Vaak zijn plaatsen helemaal niet meer herkenbaar. Sommige mensen die terug verlangen naar die goede oude tijd zullen dit jammer vinden. Misschien zien ze het zelfs wel een aantasting van het landschap (alhoewel die juist eeuwenlang was verwaarloosd). Hoe het ook zij over milieu aspecten wordt in de boek met geen woord gerept. Andere mensen zien het als een grote vooruitgang, een hele knappe prestatie van Israël dat het land ondanks alle tegenslagen en oorlogen die het gevoerd heeft toch zo wist op te bouwen.

Mening van Etsel

Dit is echt een fraai boek dat het veranderende cultuurlandschap van Israël beschrijft. Hoewel het een geografisch boek is, is het voor een leek goed leesbaar. Tevens bevat het boek vele foto's met korte beschrijvingen die veel duidelijkheid bieden.

Het is een neutraal boek waarbij niet overdreven veel over politiek wordt gesproken. Uiteraard wonen er ook Arabieren in Israël dus die komen ook aan bod. Joden en Arabieren wonen veelal gescheiden, hoewel zeker niet van Apartheid gesproken mag wonen; Arabieren en Joden trekken gewoon samen op in vele sectoren van de maatschappij. Maar het zijn vooral Arabieren die niet graag met Joden willen wonen waardoor Joden wel gedwongen zijn apart te wonen (zie bijvoorbeeld Nazareth en Nazareth Illit).

Het veranderende Israëlische landschap is op zich niet zo erg bijzonder. Van Nederland had eenzelfde soort boek gemaakt kunnen worden met even grote verschillen. Wat het echter toch bijzonder maakt is dat Israël deze prestatie heeft neergezet tegen de achtergrond van vele oorlogen die zijn gevoerd. Menig land zou niet in staat zijn geweest om onder zulke omstandigheden toch een relatief welvarend land op te bouwen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geografie Israël: Geografie als wetenschappelijke disciplineHoewel Israëlische geografen veel gepubliceerd hebben in de vorm van wetenschappelijke artikelen en boeken zijn er tusse…
Boekrecensie: Guide to the Golan Heights - Aviva Bar-AmrecensieBoekrecensie: Guide to the Golan Heights - Aviva Bar-AmGuide to the Golan Heights is een boek over natuurwandelingen op de Golan Hoogvlakten in Israël. De prettig leesbare rei…
Israël-steden en streken: de Negev – cultuurlandschapIsraël-steden en streken: de Negev – cultuurlandschapDe Negev is het grootste gebied van Israël. Vanwege het semi-aride en aride klimaat is het tevens het dunst bevolkte geb…
Gebiedsontwikkeling: typen gebiedenGebiedsontwikkeling: typen gebiedenGeen enkel project dat betrekking heeft op het ontwikkelen van vastgoed is hetzelfde. Men zal altijd te maken krijgen me…

De poorten van het paradijs, Khaled KhalifarecensieDe poorten van het paradijs, Khaled Khalifa"De poorten van het paradijs" is een roman van de Syrische schrijver Khaled Khalifa. Het is het verhaal van een meisje,…
Boekrecensie: De dierenartsrecensieBoekrecensie: De dierenartsEen leuk informatief boek over wat er allemaal bij komt kijken om een goede dierenarts te zijn. Wat doet een dierenarts,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dvarimtovim, Pixabay
  • Israël, land van verleden en toekomst - Amiram Gonen

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Israël, land van verleden en toekomst-A. Gonen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Geografie Israël
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!