recensie

Boekrecensie: Oorlog op afstand Aaldert van Soest

Boekrecensie: Oorlog op afstand  Aaldert van Soest 'Oorlog op afstand' (2007) is een boek (scriptie voor de studie Internationale Betrekkingen) van Aaldert van Soest over de banden die Iran onderhoudt met terreurorganisaties zoals de Islamitische Jihad, Hamas en vooral Hezbollah. Er wordt gekeken naar de lijnen tussen Iran en deze terreurorganisaties, zowel materieel als immaterieel. Ook de ideologie van Iran komt aan de orde. Via deze zogenaamde proxy-oorlog wordt Israël het vuur aan de schenen gelegd.

Gegevens

  • titel: Oorlog op afstand De betrokkenheid van Iran bij de terreurbewegingen Hezbollah, Hamas en Islamitische Jihad
  • auteur: Aaldert van Soest
  • jaar: 2007
  • uitgeverij: Aspekt (CIDI-informatiereeks)
  • ISBN: 978-90-5911-583-5

Inhoud van het boek 'Oorlog op afstand'

Sinds 1979, toen de Islamitische Revolutie in Iran plaatsvond, is Iran een vijand van Israël (en de VS). Ayatollah Khomeini vond niet dat Israël een bestaansrecht had. Ook wilde Khomeini de Islamitische Revolutie verspreidden. Maar dit lukte niet, met uitzondering van enkele radicale bewegingen. Er werd wel een bondgenootschap gesloten met het seculiere Baath-regime in Syrië. Iran had een bondgenoot nodig in de Arabische wereld. Zo was er sprake van een tweespalt tussen ideologie en zakelijke belangen.

Via Syrië oefent Iran invloed uit op de door haar opgerichte Hezbollah in Libanon. Deze organisatie is evenals Iran sjiitisch. Maar Iran steunt ook twee soenietische bewegingen, de Islamitische Jihad en Hamas. Deze zijn belangrijk in de strijd tegen Israël. Mogelijk worden de zelfmoordaanslagen van de Palestijnen geïnspireerd door het Khomeinisme.

De beste contacten onderhoudt Iran met Hezbollah en de Islamitische Jihad. Wat betreft Hamas is er vooral financiële steun. Hezbollah en de Islamitische Jihad laten zich meer politiek en militair beïnvloeden door Iran. De Iraanse Revolutionaire Garde is actief in Libanon.

Voert Iran een proxy-oorlog tegen Israël? Vermoedelijk wel maar de proxy-oorlog is per definitie schemerig en dus moeilijk aan te tonen. Duidelijk is wel dat Iran via de proxy's het vredesproces wil ondermijnen. Maar het is niet aan te tonen of Iran 100% invloed heeft. Bij Hamas is de invloed in ieder geval minder groot dan bij de andere twee terreurorganisaties. Volgens Van Soest moet in ieder geval Iran bij onderhandelingen betrokken worden wil er sprake zijn van een stabiel vredesproces. Of Iran daar oren naar heeft is twijfelachtig. Dat hangt er vanaf of er meer gematigde krachten aan de macht komen.

Mening van Etsel

De eerste indruk van het boek is positief. De lijnen tussen Iran en de drie terreurorganisaties worden helder beschreven. Het boek is in 2006 geschreven en 2007 gepubliceerd. In 2007 kwam Hamas aan de macht in Gaza en ging Iran de terreurorganisatie flink bewapenen via de smokkelroute Iran-Soedan-Egypte-Gaza. In dat opzicht lijkt de informatie in het boek van Aaldert van Soest alweer te zijn achterhaald. Hij ging er toen nog vanuit dat de Hamas voornamelijk financieel gesteund werd en niet militair.

Een ander punt van kritiek is het ontbreken van informatie over wat Israël doet tegen de proxy-oorlog van Iran. Weliswaar wordt de Tweede Libanonoorlog 2006 genoemd, maar deze wordt verder niet uitgewerkt. Nu lijkt het alsof Israël een passieve speler is die de proxy-oorlog min of meer gelaten over zich heen laat komen, terwijl in werkelijkheid Israël veel tegenactie onderneemt. Door de oorlog van 2006 uitgebreid te beschrijven had hier meer duidelijkheid over kunnen komen. Ook heeft Israël regelmatig schepen met wapens onderschept die uit Iran afkomstig waren en bestemd waren voor Hezbollah en/of Syrië.

De algemene conclusie luidt dat het boek een goed inzicht geeft inzake de invloed van Iran in het Midden-Oosten. We zullen inderdaad moeten hopen op meer gematigde leiders in Iran en eigenlijk het hele Midden-Oosten. Hopelijk brengt de Arabische lente van 2011 hier verandering in. Alhoewel we ons niet rijk moeten rekenen omdat de haat jegens Israël er bij veel moslims (ook de zogenaamde gematigde krachten) diep in zit.

Lees verder

© 2011 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Iran en de Islamitische Revolutie - J. KingrecensieBoekrecensie: Iran en de Islamitische Revolutie - J. KingIn de reeks Het Midden-Oosten is in 2006 het boekje 'Iran en de Islamitische revolutie' uitgebracht. De auteur is John K…
Boekrecensie: Iran achter de schermen - Carolien RoelantsrecensieBoekrecensie: Iran achter de schermen - Carolien Roelants'Iran achter de schermen (mullahs en meisjes)' uit 2001 (derde druk- 2008) van Carolien Roelants laat een beeld van Iran…
Hemingway, A Farewell to Arms: Het antioorlogsverhaalrecensieHemingway, A Farewell to Arms: Het antioorlogsverhaalIn 1929 schreef Hemingway zijn boek A Farewell to Arms een semi-autobiografisch boek over zijn belevenissen als Ambulanc…
Boekrecensie: Zoon van Hamas  Mosab Hassan YousefrecensieBoekrecensie: Zoon van Hamas Mosab Hassan Yousef'Zoon van Hamas' (2010) is een autobiografisch verhaal van de voormalige Palestijnse terrorist Mosab Hassan Yousef, zoon…

Boekrecensie: Israël en ik  Bert de BruinrecensieBoekrecensie: Israël en ik Bert de BruinN.a.v. het 60-jarig bestaan van Israël in 2008 heeft Bert de Bruin (historicus en publicist) in samenwerking met het CID…
Boekrecensie: Om het Joodse kind - Elma VerheyrecensieBoekrecensie: Om het Joodse kind - Elma Verhey'Om het Joodse kind' (1991) is een verslag van de strijd om voogdij na de Tweede Wereldoorlog over Joodse oorlogspleegki…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Oorlog op afstand Aaldert van Soest"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: Juli 2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!