InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Boekrecensie; Levenslang in Thailand - Pedro Ruijzing
recensie

Boekrecensie; Levenslang in Thailand - Pedro Ruijzing

‘Levenslang in Thailand’ is het waar gebeurde verhaal van Pedro Ruijzing over zijn tijd in Bang Kwang Central Prison in Nonthaburi, Thailand 253 pagina's

Gegevens

  • Titel: Levenslang in Thailand, het verhaal van Pedro Ruijzing
  • Auteur: Pedro Ruijzing & Henk de Kleine
  • Jaar: 2004
  • Uitgeverij: De Fontein bv
  • ISBN: 90 261 2215 2

Onderwerp

‘Levenslang in Thailand’ is het waar gebeurde verhaal van Pedro Ruijzing over zijn tijd in Bang Kwang Central Prison in Nonthaburi, Thailand.

Pedro Ruijzing

Pedro is een Nederlandse man. Getrouwd met een Nigeriaanse vrouw, zodat zij een verblijfsvergunning kan krijgen. Hij is taxichauffeur, een baan waar je niet bepaalt rijk van wordt. Een van zijn vaste klanten is een man met standaard dikke pakken geld. Als Pedro daar een opmerking over maakt, worden hem dezelfde gouden bergen beloofd. Natuurlijk weet Pedro dat het om drugssmokkel gaat, maar hij heeft het idee dat het een gemakkelijke manier is om geld te verdienen. Hij denkt dat het allemaal veilig is en neemt de opdracht aan.

Drugssmokkel

Aanvankelijk lijkt alles goed te gaan in Thailand. Hij bezoekt de nodige ‘plezierhuizen’ en wacht tot de tas met drugs aankomt. Na de overdracht van de drugs krijgt hij een ticket waarmee hij weer naar Nederland zal reizen. Op het vliegveld echter wordt de drugssmokkel al gauw ontdekt. Hij wordt in een kleine, smerige cel gezet met veel meer mannen dan er in passen. Na een tijdje ontdekt hij wat de straf is die er op drugssmokkel staat: de doodstraf.

Bang Kwang Central Prison

Omdat Pedro goed meewerkt met de politiemensen wordt de doodstraf omgezet in levenslang. Deze straf moet hij uitzitten in Bang Kwang Central Prison, Nonthaburi. Al gauw komt hij er achter dat niets in deze gevangenis is hoe het lijkt. Er zitten veel meer mannen in de gevangenis dan er eigenlijk in passen. Officieel is er geen geld in de gevangenis, maar alles wat je wilt hebben is te verkrijgen via de bewakers met, jawel, geld. Alles valt of staat met corruptie in deze gevangenis. Niemand is te vertrouwen en toch heb je iedereen nodig. De verhalen die Pedro beschrijft zijn voor mensen met de Nederlandse gevangenissen in het achterhoofd bijna niet te geloven.

Gratie

Voorjaar 2004 krijgt Pedro onverwacht gratie. Het inwilligen van het gratieverzoek door de leiders van Thailand is vooral te danken aan de bemiddeling die gedaan is rond het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Thailand. Na negen jaar gruwelijke gevangenisstraf komt Pedro terug naar Nederland.

Moraal

Pedro maakt in dit boek goed duidelijk hoe gevaarlijk drugssmokkel is of kan zijn. Zijn waarschuwing om je hier dan ook nooit mee in te laten wilde ik jullie niet onthouden.

Mijn mening

Het boek is heel luchtig geschreven, alsof het een verslag is van zomaar een fijne lentedag. Hierdoor leest het boek ook heel snel, maar kun je ook over de essentie van het boek heen lezen. Het onrecht wat de mensen in de gevangenis aangedaan wordt, maakt me zowel boos als verdrietig. Natuurlijk zijn er ook mensen in zulke gevangenissen die er vanwege de meest gruwelijke misdaden zitten, maar de situatie in deze gevangenissen zijn zo onmenselijk dat het verboden zou moeten worden.

Om terug te komen op het boek, de tekst is af en toe wel wat te oversekst naar mijn smaak, maar door de luchtige en humoristische manier van schrijven lees je daar ook heel gemakkelijk doorheen. Het is een puur en echt boek, (mede) geschreven door diegene die er alles van weet. Het is een makkelijk te volgen boek, waarbij humoristische en serieuze passages elkaar goed afwisselen.

Naar mijn mening is het een aanrader voor iedereen die zich afvraagt hoe de gevangenissen er in andere landen uit (kunnen) zien. Door dit boek ben ik extra blij dat ik Nederland woon, waar corruptie nog niet zo wijd verbreid is als in sommige andere landen.
© 2011 - 2018 Anjetta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Amerikaanse gevangenissenIn Amerika gaat het er in de gevangenissen heel anders aan toe dan in Nederland. De bewakers zijn daar vele malen streng…
Top 3 gevaarlijkste gevangenissen van de wereldElke gevangenis is een verschrikking, binnen de muren van een gevangenis houdt criminaliteit bijna altijd stand. Met nam…
recensieBoekrecensie: Bangkok Hilton - Sandra GregoryBangkok Hilton is het waargebeurde verhaal van Sandra Gregory die begin jaren '90 89gr heroïne uit Thailand wilde smokke…
Thailand als vakantielandThailand als vakantielandEen vakantiebestemming welke de laatste jaren in populariteit is toegenomen, is ongetwijfeld Thailand. Het aantal reizen…
Thailand reizen: paspoort en visa voor Thailand vakantiesThailand reizen: paspoort en visa voor Thailand vakantiesThailand is een van de meest populaire vakantiebestemmingen bij Nederlanders en Belgen. Als toeristische bestemming bied…
Bronnen en referenties
  • Levenslang in Thailand, geschreven door Pedro Ruijzing & Henk de Kleine

Reageer op het artikel "Boekrecensie; Levenslang in Thailand - Pedro Ruijzing"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Anjetta
Gepubliceerd: 16-03-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!