recensie

Onderweg naar Santiago, Mireille Madou

Onderweg naar Santiago, Mireille Madou De Camino de Santiago voert naar het pelgrimsoord Santiago de Compostela, naar het graf van de apostel Jacobus. De camino is niet alleen aantrekkelijk voor pelgrims, wandelaars en fietsers, maar vooral ook voor "pelgrims van de kunst". Het boek "Onderweg naar Santiago" door Mireille Madou, brengt de kunst van de plaatsen langs de camino in beeld, aangevuld met legenden en mirakelverhalen.

Mireille Madou

Mireille Madou werd in 1931 te Brugge geboren en studeerde kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Zij was van 1976 tot 1992 docente in de kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Haar onderzoeksgebied beslaat de heiligeniconografie, in het bijzonder die van de heilige Jacobus de Meerdere, de geschiedenis van het middeleeuwse kostuum en de kunst langs de Camino de Santiago. Zij schreef het boek "Onderweg naar Santiago", uitgeverij Waanders te Zwolle 2010. "Onderweg naar Santiago" is een herziene uitgave van "De Weg naar Santiago de Compostela" uit 1999 - dat al geruime tijd uitverkocht is - en is aangevuld met legenden en mirakelverhalen.

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela is een stad in het Noord-Westen van Spanje, gelegen in de provincie La Coruña, Galicia. Santiago betekent Sint Jakobus. De legende is dat zich hier het graf van de apostel Jakobus bevindt. Hij werd in Palestina onthoofd en vervolgens zou zijn lichaam in een boot zijn gelegd, die vanzelf de Galicische kust bereikte. Een paar discipelen vergezelden hem op deze laatste reis. Op het graf is een indrukwekkende basiliek gebouwd. Menigeen pinkt een traantje weg, als hij eindelijk oog in oog staat met het kolossale gebouw. Dat zijn vaak wel de echte pelgrims, die na een zware tocht te voet of op de fiets, eindelijk hun doel hebben bereikt.

De stad heet Santiago, maar als bedevaartsoord staat de stad bekend als Santiago de Compostela. De populairste versie is dat deze bijnaam komt van Campus Stellae (Sterrenveld). Dit vanwege een ster die het gebeente van Jacobus op deze plaats zou hebben aangewezen. De stad Santiago pikt natuurlijk wel een behoorlijk graantje mee van deze trekpleister voor devoten. Menig ondernemer zal de heiliige Jacobus dagelijks in zijn gebeden gedenken.

Wie nu denkt dat de bedevaart ten einde is bij het bereiken van Santiago, heeft het mis. Er bestaat een versje:
Quen vai a Santiago
y non vai a Padrón
ou fe romaria ou non


"Wie naar Santiago gaat en niet naar Padrón, heeft niet de ware bedevaart volbracht". Padrón ligt nog 20 kilometer verderop. In dit stadje aaan de Sar is de apostel Jacobus tweemaal Galicië binnengevaren, éénmaal tijdens zijn leven en na zijn dood.

Onderweg naar Santiago

"Onderweg naar Santiago" is een boek over een camino van kunst, cultuur, legenden en verhalen. Het gaat over de route vanaf de Franse grens door Spanje naar Santiago de Compostela. De route is ruim 850 kilometer lang. Het boek beschrijft de Aragonese weg en de Navarese weg, die uiteindelijk bij elkaar komen in Puente la Reina. Bij de ingang van de stad Puente la Reina staat een ijzeren beeld van een pelgrim op een stenen voetstuk (daterend uit 1965). Op het voetstuk staat de tekst gebeiteld dat vanaf hier alle wegen naar Santiago zich verenigen tot één weg. Maar net zoals er vele wegen naar Rome leiden, leiden er vele wegen naar Santiago. Op de globale kaart die voorin in het boek staat afgedrukt zie je dat je ook zou kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een route langs de Golf van Biskaje, maar dat is wel een omweg. Helemaal achterin het boek is een kaart opgenomen van doorgangsroutes naar Santiago via Frankrijk met als startpunten Orléans en Vézelay, maar deze routes vallen verder buiten het bestek van dit boek. Het boek is qua formaat dan ook niet zozeer een boek om in je rugzak mee te nemen naar de eindbestemming en heeft ook niet een exacte bewegwijzering met uitgebreide kaarten ten doel. "Onderweg naar Santiago" is een boek vol kunst, cultuur, legenden en verhalen. Zeer informatief, alleszins de moeite van het lezen waard en een uitstekende voorbereiding voor de reis van de cultuurpelgrim.

Vanaf Puente la Reina voert de camino naar Viana, dan via de Rioja naar Burgos. Van Burgos naar Leon, van Virgen del Camino naar Villafranca del Bierzo om vervolgens in Galicië aan te komen. Uiteraard wordt in het laatste hoofdstuk van dit boek uitgebreid aandacht besteed aan Santiago de Compostela en de basiliek, alsmede aan enige plaatsen in de omgeving zoals Padrón, Muxia en Finisterre die ook wat met deze apostel hebben.

Mirakelverhalen

Wat het lezen van het boek zo afwisselend maakt, zijn de vele mirakelverhalen en legenden. Zoals het verhaaltje van het kleine vogeltje dat het Mariabeeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Le Puy telkens kwam afstoffen met zijn vleugeltjes en vervolgens het gelaat van Maria reinigde met wat druppels rivierwater die hij in zijn bekje had meegevoerd. De komst van het vogeltje werd door de bewoners gezien als een gunstig voorteken en telkens als het vogeltje kwam opdagen, vierden zij feest. Volgens de kronieken verscheen het vogeltje een aantal keren in de 19e eeuw.

Een ander verhaal gaat over een miraculeus Christusbeeld, waarvan paters in Burgos beweerden dat het van vlees en bloed was. Een kleermaker die in de 18e eeuw naar Santiago liep, vertelt dat de Spanjaarden om de twee weken de haren en de nagels van de handen en tenen van de Christusfiguur moeten knippen en dat dit beeld niet door een mens kan zijn gemaakt. Het is opgevist uit de zee en elke dag gebeuren er wonderen, aldus de kleermaker.
© 2011 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Via de la Plata: pelgrimsroute van Sevilla naar SantiagoVia de la Plata: pelgrimsroute van Sevilla naar SantiagoDe Via de la Plata (ook wel de Zilverroute genoemd) is een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Hij is min…
Santiago de Compostela met kathedraal bezoeken op één dagSantiago de Compostela met kathedraal bezoeken op één dagZoals zoveel mensen hadden ook wij de wens om ééns in ons leven een bezoek te brengen aan Santiago de Compostela. Welisw…
Santiago de Compostella: bedevaart met schelp als symboolSantiago de Compostella: bedevaart met schelp als symboolBedevaarten hebben van oudsher meestal een religieus karakter. Religieuze pelgrims hebben dikwijls als doel om relikwieë…
Pelgrimspad: start van route naar Santiago de CompostelaPelgrimspad: start van route naar Santiago de CompostelaBegin jaren negentig van de vorige eeuw startten de ANWB en de Stichting LAW met het uitstippelen van een totaal opgekna…

De Tuin van PuccinirecensieDe Tuin van PucciniDe beroemde componist Puccini vond inspiratie voor zijn opera's in affaires met talloze dames. In de documentaire roman…
Boekrecensie: Vorst ontdooit  Rabbijn Ies VorstrecensieBoekrecensie: Vorst ontdooit Rabbijn Ies VorstDe bruggenbouwende rabbijn Ies Vorst heeft in 2009 een boek uitgebracht met de titel 'Vorst ontdooit.' Het boek bevat co…

Reageer op het artikel "Onderweg naar Santiago, Mireille Madou"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

J. D. Speelman, 16-03-2012 15:13 #1
Met veel plezier hebben we op ons derde deel van de 'weg van huis naar Cabo Finestera', de etappe van Pamplona naar Finestera (2011), dit boek in de rugzak meegedragen. Met name in de cathedralen van Burgos, Leon en Santiago de C. was het een gids die ons door de veelheid van schatten heeft geleid. Dank voor dit fraaie geschenk.

Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 23-01-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!