recensie

Mijn leven met Osama - Jean Sasson

Dit boek onderscheidt zich van andere boeken, omdat de schrijfster het geschreven heeft in samenwerking met een zoon en de eerste vrouw van Osama bin Laden. Het boek vertelt over Osama als echtgenoot en vader en hoe hij in de loop der jaren verandert.

De jeugd van Osama en de jeugd van Najwa (zijn eerste vrouw)

Najwa vertelt dat zij geboren is in Syrië in een liefdevol gezin, maar haar familie kwam oorspronkelijk uit Jemen. Osama was de zoon van haar tante, dus het was een volle neef van haar. Al vrij jong hoopte ze eens de vrouw van Osama te worden, want ze was verliefd op haar neef. Ook hij voelde veel voor zijn nicht. Omdat hij heel verlegen was, heeft het tot haar 14e jaar geduurd voor hij aangaf met haar te willen trouwen. Op haar 15e trouwde ze met Osama. Hij was toen 17 jaar oud.

Osama werd geboren in Saudi-Arabië. Ook zijn familie kwam van oorsprong uit Jemen. Als hij nog jong is, scheiden zijn ouders, maar zijn moeder hertrouwt weer. Zijn vader begint een bouwbedrijf in Saudi-Arabië en krijgt veel opdrachten van de koninklijke familie, waardoor hij zeer vermogend wordt. Als Osama 10 jaar is, komt zijn vader om bij een vliegtuigongeluk. Het maakt een grote indruk op hem. Hij studeert op een universiteit en ook tijdens zijn huwelijk vervolgt hij zijn studie. Later gaat hij in het bouwbedrijf van zijn vader werken.

Het jonge gezin.

Najwa is erg blij met haar nieuwe echtgenoot en ze vindt dat ze het getroffen heeft. Dat ze altijd binnenshuis moet leven, vindt ze normaal. Ze is n.l. een zeer gelovige moslima en ze volgt haar man in alles. Ze zal hem ook nooit tegenspreken.
Na twee jaar krijgt het gezin hun eerste kind, een zoon. In totaal zal Najwa 11 kinderen krijgen van Osama. Hij trouwt later nog met andere vrouwen. Omar, haar vierde zoon is altijd haar oogappel geweest. Omdat ze nog geen dochters had, kleedde ze hem als meisje als haar man er niet was.

Omar vertelt hoe Osama als vader was. De kinderen hebben van hem een spartaanse opvoeding gehad. Als zeer gelovige moslim wilde zijn vader dat het gezin in soberheid leefde. Het eten was eenvoudig, er mocht geen koelkast of airco aan staan en ook luxe meubels wilde hij niet. Soms waren er vrijwel helemaal geen meubels aanwezig. Osama was voor zichzelf ook heel streng. De kinderen werden regelmatig met een stok geslagen en waren doodsbang voor hun vader. Soms nam hij de kinderen mee de woestijn in en dan liepen ze uren in de brandende zon zonder een druppel water te krijgen. Dit vond hij een goede voorbereiding voor een later leven in de woestijn. Najwa vertelt dat het hele gezin soms de woestijn in ging en daar 's nachts moesten overnachten zonder warme dekens te gebruiken. Ze moesten kuilen graven en zich bedekken met zand om een beetje warm te blijven. Dit was afzien voor het hele gezin, maar Osama vond dat ze gehard moesten worden. Najwa gehoorzaamt haar man onvoorwaardelijk. Omar vertelt hoe hij geleden heeft onder het strenge regime van zijn vader.

Hoe Osama veranderde.

Najwa vertelt dat Osama vaak weg was, omdat hij in Afghanistan vocht tegen de Russen. Hij wilde zijn moslimbroeders beschermen. Toen de Russen Afghanistan verlieten, was Osama de grote held. Hij had samen met zijn leger van moslimstrijders voor de overwinning gezorgd. Iedereen droeg hem op handen. Toen Irak Koeweit aanviel, bood Osama zijn hulp aan de koninklijke familie in Saudi-Arabië aan, want hij wist zeker dat ook zijn land aangevallen zou worden. De koning echter nam de hulp van de Amerikanen aan om zijn land te verdedigen. Dit was niet te verteren voor Osama en hij begon steeds meer te radicaliseren. Hij beledigde de koninklijke familie zodanig dat hij het land samen met zijn gezin ontvluchtte en naar Soedan ging. Zijn bankrekeningen werden geblokkeerd en ook zijn bezittingen werden hem afgenomen.

Omar vertelt over zijn tijd in Soedan. Hij was er gelukkiger dan in Saudi-Arabië, waar hij altijd enorm getreiterd werd op school, omdat hij een Bin Laden was. Men was jaloers. Najwa vond het moeilijk om haar land te verlaten, maar zoals altijd gehoorzaamde ze. Osama werft mensen voor de jihad, omdat zijn haat voor Amerika en niet-moslims steeds groter wordt.
Omar vertelt dat zijn vader aangeeft het martelaarschap ook voor zijn zonen te ambiëren. Slechts één zoon geeft aan daartoe bereid te zijn, maar Omar twijfelt of hij begreep wat dat inhield, want zijn broer was nog jong.

Omdat er diverse terroristische aanvallen plaatsvinden en men de link legt met Osama en zijn Al Qaida organisatie, wordt er druk uitgeoefend op de regering van Soedan. Tenslotte moet het gezin ook dit land verlaten. Omar en Najwa vertellen hoe ze vertrekken naar Afghanistan en daar in Tora Bora gaan wonen. Ze vinden het er verschrikkelijk. Het is er koud, er is geen electriciteit, het gezin lijdt er honger, het is er gevaarlijk en er is een gebrek aan geld.

Omar vertelt dat de vrouwen en kinderen van zijn vader weinig afweten van zijn terroristische activiteiten. Hij bespreekt vrijwel niets met zijn gezin. Tenslotte hoort Omar van één van de strijders van zijn vader dat er iets groots staat te gebeuren. Omar neemt het besluit te vertrekken en weet ook zijn moeder Najwa uiteindelijk zover te krijgen. Ze mag weg van Osama, maar hij zal nooit van haar scheiden. Ze mag niet alle kinderen meenemen, sommige kinderen moeten bij hun vader blijven, ook al zijn ze nog heel jong. Het is september 2001. Kort daarna vindt de verschrikkelijke aanval in Amerika plaats.
Najwa en Omar weten niet welke kinderen en vrouwen van Osama de bombardementen in Afghanistan hebben overleefd.

Conclusies

Het boek is zeer interessant, juist omdat het geschreven is door Omar, zijn zoon en Najwa, zijn vrouw. Hierdoor krijg je een zeer goed beeld van Osama als vader en als echtgenoot. Aan de ene kant lees je over de liefde van Najwa voor haar man en aan de andere kant het verzet van Omar tegen zijn vader. Omar wil niets meer met zijn vader te maken hebben, hij wil vrede en geen terreur. Na het lezen van dit boek is ook duidelijk dat Osama bin Laden geen rijke man meer is, hij leeft zelfs in grote armoede, omdat hem al zijn bezittingen zijn afgenomen. De schrijfster is erin geslaagd een indrukwekkend boek te schrijven. Chapeau voor Jean Sasson.
© 2010 - 2020 Mbfr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Al Qaida en Osama Bin LadenOp 23 december probeerde een nigeriaan een aanslag te plegen op een vliegtuig dat van schiphol naar Detroit vloog. Hij h…
nieuws uitgelichtOsama Bin Laden gedoodOsama Bin Laden, een terrorist die verantwoordelijk is voor vele aanslagen, maar vooral bekend van de aanslagen op de Tw…
Islamitisch Terrorisme: de eerste generatiesIslamitisch Terrorisme: de eerste generatiesDe eerste generatie van militante Islamitische terroristen, die nauwe banden met Al Qaeda hadden, had een aantal sterke…

Loflied op de rijpe vrouw; een fascinerend boekrecensieLoflied op de rijpe vrouw; een fascinerend boekHet boek "Loflied op de rijpe vrouw" van Stephen Vizinczey is een geestig en ontroerend boek, waarin het pleidooi voor e…
recensieDe Gulle Boom, een boek voor jong en oudDe Gulle Boom is een ontroerend kinderboek, maar ook een parabel voor volwassenen. De Gulle Boom houdt ons een spiegel v…

Reageer op het artikel "Mijn leven met Osama - Jean Sasson"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mbfr
Gepubliceerd: 14-12-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!