recensie

Handboek voor de Kus

Handboek voor de Kus A kiss is just a kiss ..... ?! Wie het Handboek voor de Kus van Lana Citron raadpleegt komt erachter dat de ene kus de andere niet is, maar dat de kus vele gedaanten kent. Met het Handboek voor de Kus kun je je bekwamen in de filematologie, beproefde kusrecepten in de praktijk brengen en je vermeien met allerlei weetjes omtrent de kus. Het Handboek voor de Kus is een handig accessoire voor de romanticus èn de cynicus.

Lana Citron

Lana Citron schrijft romans, korte verhalen, gedichten en filmscenario's. Haar werk kenmerkt zich door haar geestige en spitsvondige vocabulaire. In Engeland is zij een bekende televisie-actrice, en ze heeft als stand-upcomedian opgetreden op het Edinburgh Fringe Festival.

Filematologie

Philema is het Griekse woord voor kus. Filematologie is de studie van het kussen. Dit is een onbekende en weinig gebruikte wetenschap en of er ooit universitaire eer mee te behalen valt, is zeer de vraag. Er is via google één website in het Nederlands met betrekking tot de filematologie te vinden, die feitelijk in opbouw is en vooralsnog niet meer informatie geeft dan het onderscheid tussen Latijnse benamingen van drie verschillende soorten kussen:
  • osculum, zoen onder vrienden
  • basium, zoen uit genegenheid
  • savium, zoen onder minnaars

Lana Citron heeft in haar Handboek voor de Kus (uitgeverij Atlas, 2010) heel wat meer informatie verzameld. Ik zou bijna zeggen dat het een populair wetenschappenlijk werkje is geworden. Wetenschap met af en toe een vette knipoog. De bijgevoegde literatuurlijst is in ieder geval indrukwekkend.
Lana Citron is tevens oprichster van de website www.oneoffkisses.com. Geinig om een kijkje te nemen in de kiss store.

Handboek voor de Kus

In het voorwoord van het Handboek voor de Kus parafraseert de schrijfster op het voorwoord dat Voltaire meegaf aan zijn "Filosofisch Woordenboek". Het komt erop neer dat dit boek niet per se van voor naar achteren gelezen moet worden, maar dat er - waar dit boek ook wordt opengeslagen - altijd wel iets interessants te lezen staat. En dat klopt, want het boek staat vol met amusante en nuttige wetenswaardigheden en curiositeiten omtrent de kus. Een boek dus voor filematologen (zij die het kussen bestuderen).

Het boek is - naast voorwoord en etymologie van de kus - verdeeld in vier grote hoofdstukken, die allen weer uit kleine hoofdstukjes bestaan en geheel onafhankelijk van elkaar gelezen kunnen worden:
  • de anatomie van een kus
  • soorten kussen en de geografie ervan
  • de geschiedenis van de kus
  • culturele kussen

In "De anatomie van de kus" is alles te vinden over de lichamelijke aspecten van het kussen. Je leert erin hoe je moet zoenen, maar je komt ook meer te weten over de samenstelling, de geur, het geluid en de smaak van de kus. Aan kussen kleven voor- en nadelen. Je kunt er allerlei ziektetjes bij opdoen, aan de andere kant heeft het ook voordelen voor de gezondheid. Zo zouden door zoenen de bloeddruk en het cholesterol gehalte omlaag gaan.

In het hoofdstuk "Soorten kussen" komt de schrijfster goed op dreef. Leuke korte verhaaltjes, die meestentijds gestoeld zijn op citaten uit de literatuur of op wetenschappelijke gegevens, maar altijd met een flinke dosis humor. De kikker-kus, de fietsenhokkus, de met-nee-bedoel-ik-ja-kus, de gestolen kus en de klaagzang van de oude vrijster, die helemaal niet gekust wordt:

Mijn mond is gemaakt voor kussen en
Niemand die ze wil hebben of geven
In mijn borst heb ik een hart
Dat voor niemand klopt, wat een leven


De kus heeft overal ter wereld op velerlei terrein historie gemaakt, zo komt uit de "Geschiedenis van de kus" naar voren. De eerste opgetekende kus blijkt uit 1500 vóór Chr. te stammen; dat ontdekte een antropoloog in India aan de hand van vroeg-vedische geschriften, waarin staat dat mensen met hun mond snuffelen en later dat geliefden hun mond op elkaar zetten. De kus zou zijn intree in het Westen hebben gedaan na de verovering van de Punjab door Alexander de Grote een duizend jaar later.

De "Culturele kussen" hebben betrekking op uitingen over de kus in de diverse kunststromingen, de literatuur in al haar facetten, film, televisie, muziek, zang en dans.

Lana Citron heeft aan dit originele boekje een hele klus gehad met al die kussen. Het zijn wat mij betreft in ieder geval geen "Wasted Kisses" (Prince)!

Het recept voor de volmaakte kus

Het recept voor de volmaakte kus is een waardig besluit van dit handboek voor de kus. Voor wie in februari op zoek gaat naar een passend Valentijn geschenk voor zijn of haar geliefde is dit boek ideaal. Je maakt er dan kans op dat dit recept uitgeprobeerd wordt op de gulle gever. Het Handboek voor de Kus heeft een handzaam formaat. Met een beetje moeite past het in de binnenzak van een colbert of in een handtasje. Altijd handig als je op blind date gaat om tussen de bedrijven door nog even te checken hoe het ook al weer zat met het spel Kustikkertje - pak me dan als je kan.
© 2010 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Romantische valentijn gerechtenRomantische valentijn gerechtenBij Valentijn horen romantische recepten. Op dit moment zijn hartvormige gerechten de grote favoriet. Ben je op zoek naa…
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Leuke weetjes - Valentijn en ValentijnsdagLeuke weetjes - Valentijn en ValentijnsdagBen je op zoek naar leuke weetjes over Valentijn en Valentijnsdag? Wedden dat je met onze leuke wetenswaardigheden vast…

recensieDe Gulle Boom, een boek voor jong en oudDe Gulle Boom is een ontroerend kinderboek, maar ook een parabel voor volwassenen. De Gulle Boom houdt ons een spiegel v…
recensieDe geheime boodschap van Jeroen BoschOogverblindend mooi. Dat is het boekwerk over Jeroen Bosch (1450-1516) van de auteur Dick Heesen. Dit naslagwerk met maa…
Bronnen en referenties
  • www.oneoffkisses.com filematologie.websitemaker.nl

Reageer op het artikel "Handboek voor de Kus"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 13-12-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!