recensie

Boekrecensie: Aan tafel bij de rabbijn – R. Evers/ L. Mock

Boekrecensie: Aan tafel bij de rabbijn – R. Evers/ L. Mock Aan tafel bij de rabbijn – eten en drinken in Bijbels perspectief (1999) van Rabbijn R. Evers en drs. L. Mock beschrijft de spirituele aspecten van de westerse consumptie maatschappij. Bijbels gezien is er aan de morele kant van eten en drinken niet veel aandacht besteed. Rabbijn Evers en drs. Mock willen deze leemte met dit boekwerkje opvullen en zij zijn daar goed in geslaagd. Een bespreking van het boek.

Gegevens

  • titel: Aan tafel bij de rabbijn – eten en drinken in Bijbels perspectief
  • auteurs: Rabbijn mr. drs. R. Evers en drs. L. Mock
  • jaar: 1999
  • uitgeverij: Kok, Kampen
  • ISBN: 90-435-0033-X

Inhoud van het boek 'Aan tafel bij de rabbijn'

Het boek bevat drie delen:
  1. Algemeen
  2. De Bijbel, eten en diëten
  3. De Joodse Lifestyle

In het eerste deel nemen de schrijvers u mee naar de algemene Joodse kijk op eten en drinken. Hierbij zijn aanwijzingen van de Middeleeuwse Joodse wijsgeer en arts Maimonides als uitgangspunt genomen. Onderwerpen als ascetisme, afslanken, vitamines, biologische landbouw en fastfood worden kort -maar toch wel diepgaand- doorgenomen.

In het tweede deel komt de Bijbel aan bod. Uitgelegd wordt wat voeding betekent voor lichaam en ziel. Daarna komen bekende Bijbelse concepten aan de orde: de Boom van Kennis van Goed en Kwaad, vegetarisme vóór en na de Zondvloed, voedsel voor de vruchtbaarheid, het Hemelse brood manna, kosher eten filosofisch toegelicht, de tafel als altaar, de filosofie achter de vastendag, hygiëne en ongedierte in de Bijbel, genetische manipulatie, het sjabbatsjaar, het kasjeren van eetgerei, en gulzigheid.

Het derde deel gaat specifiek in op de Joodse Lifestyle. Dit betreft het eten en het drinken. Tot slot zijn er verschillende bijlagen over o.a. gezonde voeding en een aantal Joodse recepten.

Visie van Etsel op het boek 'Aan tafel bij de rabbijn'

Boeken van Rabbijn Evers zijn altijd leerzaam. Zo ook dit boek. Op zorgvuldige wijze wordt uitgelegd wat voeding voor de mens in het algemeen en de Jood in het bijzonder betekent. Centraal uitgangspunt is de vraag 'Eten we om te leven of eten we om te eten?' Het Joods-Bijbelse antwoord is duidelijk: van eten mogen we genieten maar het mag niet ons leven gaan beheersen. Het Jodendom leert dat de mens God moet leren kennen. Dit impliceert dat men moet eten om gezond te blijven zodat God gediend kan worden. Gezondheid is een Bijbels ideaal en tevens moet men van het leven kunnen genieten. Uiteindelijk moet de mens een partner van God zijn in het vervolmaken van de Schepping. Zowel God als de mens kunnen dan genieten. Ascetisme wordt daarom afgewezen.

Eigenlijk is eten en drinken heel erg gemakkelijk zo blijkt uit dit boek. De mens dient gewoon met mate te eten. Dat is beter voor zijn gezondheid en dan kan hij er ook nog het meest van genieten.

Dit boek lijkt vooral geschikt voor de Joodse lezer. Met name ook vanwege de spijswetten die erin behandeld worden. Voor niet-Joden is dit minder relevant maar het kan wel interessant zijn. De hoofdstukken 9 en 10 betreffen de Joodse uitleg van de fysieke en spirituele wereld. Dit zal voor niet-Joden moeilijker te begrijpen zijn omdat ze daar een andere kijk op hebben (m.n. christenen).

Lees verder

© 2010 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mogen Joden alcohol/wijn drinken volgens de Bijbel?Mogen Joden alcohol/wijn drinken volgens de Bijbel?Over alcohol wordt door de Tora (Bijbel) zowel positief als negatief geoordeeld. Wijn maakt een belangrijk onderdeel uit…
Boekrecensie: Bijbels eerbetoon - Elie WieselrecensieBoekrecensie: Bijbels eerbetoon - Elie WieselBijbels eerbetoon is een boek van Elie Wiesel waarin Bijbelse verhalen worden verteld conform de Joodse traditie. De vol…
Vakantie Bijbel Club een nieuw fenomeen?!Een spandoek of poster met daarop de tekst “Vakantie Bijbel Club, kom je ook?”. Misschien heb je zo’n doek of poster in…
Joodse filosofie – Heschel: de Bijbel en de mensenJoodse filosofie – Heschel: de Bijbel en de mensenDe Joodse filosofie van Heschel betoogt dat de Bijbel geen abstract idee is maar een altijd aanwezige werkelijkheid die…

recensieLiefdesroman van Thomése: De Weldoener"De Weldoener" is een liefdesroman van de Nederlandse schrijver Thomése. In dit boek speelt de kloof tussen verbeelding…
Bergen van Israël, Westelijke Jordaanoever hoort bij IsraëlrecensieBergen van Israël, Westelijke Jordaanoever hoort bij IsraëlNorma Archbold heeft een gemakkelijk leesbaar en eenvoudig boekje geschreven met een opsomming van teksten, feiten en ka…

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Aan tafel bij de rabbijn – R. Evers/ L. Mock"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 02-07-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Boeken Jodendom
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!