recensie

Boekrecensie: Zwemmen na het zwemABC - Eric Pardon

Boekrecensie: Zwemmen na het zwemABC - Eric Pardon Zwemmen na het zwemABC (2003) door Eric Pardon is een zwemboek voor zwemtrainers, docenten cq. studenten lichamelijke opvoeding en andere geïnteresseerden en gaat over de wereld van het zwemmen na de elementaire zwemdiploma's. Het boek behandelt vijf onderdelen van het zwemmen: race, show, survival, spel en avontuur.

Gegevens

  • Titel: Zwemmen na het zwemABC
  • Auteur: Eric Pardon
  • ISBN 90 72335 33 3
  • Uitgeverij: Jan Luiting Fonds, Zeist
  • Jaar: 2003

Inhoud

Voor iedereen die in het waterrijke Nederland woont is zwemmen een bittere noodzaak. Velen van ons hebben dan ook één of meerdere zwemdiploma's. Maar zwemmen is meer dan alleen maar veiligheid. Zwemmen is vooral leuk! Met die gedachte heeft Eric Pardon een boek over zwemmen voor zwemtrainers geschreven.

Beleving kind

In het boek wordt een brug geslagen tussen jeugdsport en bewegingsonderwijs waarbij een brede toegankelijkheid wordt na gestreefd. De schrijver neemt de beleving van het kind als uitgangspunt. Na twee inleidende hoofdstukken over zwemmen in Nederland en zwemlessen voor kinderen, behandelt Pardon in aparte hoofdstukken vijf verschillende verschijningsvormen van zwemmen, te weten: zwemmen als race, zwemmen als show, zwemmen als survival, zwemmen als spel en zwemmen als avontuur. Elke verschijningsvorm kan als lessenreeks op zich gehanteerd worden of als losse lessen in de jaarplanning ingepast worden. Het accent ligt op variatie in training en onderwijs en vooral ook op didactiek waarbij leerlingen actief en zelfstandig aan de slag kunnen gaan.

Zwemmen als race

In zwemmen als race behandelt de auteur factoren als techniek en uithoudingsvermogen van de volgende vier wedstrijdslagen:borstcrawl, schoolslag, rugcrawl en vlinderslag. Deze worden voorzien van verschillende voorbeelden van activerende werkvormen. Een leuk hoofdstuk voor trainers die van hun pupillen een nieuwe Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruin of Marleen Veldhuis willen maken.

Zwemmen als show

In dit hoofdstuk worden showspringen en showtrucs behandeld. Kinderen worden hierin uitgedaagd om hun kunsten aan zichzelf en anderen te tonen. Showspringen kan zowel vanaf de kant als vanaf de springplank. Voorbeelden zijn bommetje, hurksprong, trekpopsprong, lefsprong, zweefvliegtuig, etc. Showtrucs vinden plaats in het water. De schrijver bespreekt o.a. de kwallentruc, spinnentruc en snoekentruc. Plaatjes bij de tekst verduidelijken de trucs.

Zwemmen als survival

In een land als Nederland met haar vele wateren is reddingszwemmen van groot belang. Je leert in dit hoofdstuk niet alleen jezelf te redden, maar ook de ander. Hoewel het hier dus om een serieuze zaak gaat, presenteert de auteur de lessen in een leuke vorm zodat de leerlingen vanzelf gemotiveerd raken.

Zwemmen als spel

Vele spelen die in een gymzaal gespeeld worden kunnen met de nodige aanpassingen ook in een zwembad gedaan worden. Het gaat hier om tikspelen, overzwemspelen en balspelen. Met evenwichtige partijen kunnen de spelen attractief en uitdagend zijn. Voorbeelden zijn: het oberspel, kwartetspel, transportspel, peddelspel, etc.

Zwemmen als avontuur

In dit hoofdstuk behandelt Eric Pardon vooral het snorkelen. Snorkelen is één van de manieren om de onderwaterwereld te ontdekken en heeft attractieve mogelijkheden in zichzelf. Met enkele voorbeelden geeft de schrijver de aktiviteiten weer waarbij het 'avonturieren' onder water centraal staat.
Eric Pardon is er met zijn boek in geslaagd om verschillende verschijningsvormen van zwemmen bij kinderen te introduceren, waar docenten veel aan zullen hebben. Het is duidelijk te merken dat Eric put uit een eigen zwemcarrière op nationaal en internationaal nivo en een jarenlange ervaring als zwemtrainer bij diverse zwemverenigingen en als docent lichamelijke opvoeding in het basis- en voortgezet onderwijs. Met deze achtergrond heeft de auteur een brede kijk op het zwemonderwijs ontwikkeld.

Zwemmen na het zwemABC is een uitgave van Jan Luiting Fonds in Zeist
© 2007 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemmen als spel (o.a. tikspelen en balspelen)Zwemmen als spel (o.a. tikspelen en balspelen)Eén van de leukste onderdelen van zwemmen is zwemmen als spel. Nagenoeg alle spelen die in een gymzaal kunnen worden ges…
Zwemmen voor kinderen (school, vereniging)Zwemmen voor kinderen (school, vereniging)In dit artikel wordt aandacht geschonken aan zwemmen voor kinderen. Ik doe dit aan de hand van het boek Zwemmen na het z…
Zwemmen als survival (reddingszwemmen)Zwemmen als survival (reddingszwemmen)Hoe moet je anderen en jezelf redden in het water. Daar gaat het over in dit artikel: zwemmen als survival. Ik doe dit a…
Zwemmen als show (showspringen en trucs)Zwemmen als show (showspringen en trucs)Om op te vallen in het zwembad is het leuk voor kinderen om hun kunsten te vertonen door middel van showspringen en truc…

Boekrecensie: Zinvol leven - Rebbe M. M. SchneersonrecensieBoekrecensie: Zinvol leven - Rebbe M. M. SchneersonZinvol leven (1997) is een boek over de Joodse wijsheden van Rebbe Menachem Mendel Schneerson (1902-1994), die geestelij…
Boekverslag Wierook en TranenrecensieBoekverslag Wierook en TranenWierook en Tranen, een boek van Ward Ruyslink. De eerste druk dateert uit 1958 en de gelezen druk is uit 2000 en uitgege…
Bronnen en referenties
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 30-05-2021
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.