recensie

Wandelen met je hond 3, door Nicky Gootjes

Wandelen met je hond 3, door Nicky Gootjes Honden vinden het vaak heerlijk om te ravotten in en rond het water. Nicky Gootjes heeft 86 hondenzwemplekken geselecteerd bij plassen, vennen en aan zee, waar een hond een verfrissende duik kan nemen. In het boek vind je ook 21 wandelingen in verrassende losloopgebieden. Het is een handzaam boekje, dat je gemakkelijk mee kunt nemen als je op pad gaat.

Gegevens van het boek Wandelen met je hond 3

 • Tekst: Gedragscentrum Samenspel/Nicky Gootjes
 • Beeld: ANWB Audio Visuele Dienst, Ron Baltus, Ineke van Beekum, Ria van Middelaar, Tessa Mourik, Omroep Brabant, Nicky Gootjes
 • Uitgever: ANWB Media/Caroline Wetselaar
 • Jaar: 2009 (tweede druk)
 • Pagina's: 111
 • ISBN: 978 90 18 02932 6
 • Prijs: 8,95 bij de ANWB

Over de auteur, Nicky Gootjes

Nicky Gootjes heeft Gedragscentrum Samenspel opgericht, dit is een adviesbureau voor honden- en kattenbezitters. Nicky heeft een opleiding tot hondentrainer gevolgd bij de Dierenbescherming en de opleiding tot gedragstherapeut voor honden. Ze heeft haar kennis uitgebreid door het volgen van diverse workshops en seminars. De auteur draagt haar kennis onder meer over door het schrijven van boeken en vakbladen en treedt op als (gast)docent.

De indeling van het boek

In het boek worden 86 hondenzwemplekken beschreven en 21 wandelingen.
Voordat deze besproken worden behandelt de auteur eerst enkele handige weetjes:
 • In de zomer: hoe komt een hond goed de zomer door, mag je iets doen aan de vacht, hoe koel je een hond af, is het drinken van zeewater schadelijk.
 • Teken: op welke plekken komen ze bij voorkeur voor, aanschaffen tekentang.
 • Zwemmen: verbetering van de conditie van de hond, hoe bouw je het zwemmen op.
 • In het water: de meeste honden moeten leren zwemmen, wat is een ideale plek om het te leren aan een hond en hoe pak je het aan.
 • Blauwalg en botulisme: waar komt het voor, hoe kan een hond ziek worden.
 • Zwemmen en veiligheid: laat een hond alleen duiken als je er zeker van bent dat er geen obstakels zijn onder het wateroppervlak.
 • Na het zwemmen: wat is overbelasting van de staartspieren/koudwaterstaartverlamming, oudere honden en honden met rugafwijkingen helpen met droog worden.
 • Hondvriendelijkheid: actiegroepen tegen het anti-hondenbeleid.

De routes en de waterlocaties worden per provincie behandeld.

 • Een kaart van de provincie met de belangrijkste plaatsen, de waterlocaties die behandeld worden, staan aangegeven met een blauwe cirkel met daarin een nummer, een wandeling wordt aangegeven met een gele cirkel met daarin een nummer. Vervolgens een korte tekst over hoe een provincie in het algemeen aankijkt tegen loslopende honden, of er veel gebieden zijn vrijgegeven, of een provincie waterrijk is.
 • De waterlocaties worden besproken op een blauwe achtergrond, de locatie wordt beschreven, de lengte van bijvoorbeeld het strand, de lengte van de routes, de toegankelijkheid (bijvoorbeeld het gehele jaar) en een vermelding op welke kaart van Staatsbosbeheer je de locatie kunt vinden.
 • Na de waterlocaties worden de wandeling(en) besproken: het soort terrein, de lengte van de route, of er wel/geen bewegwijzering is, de toegankelijkheid en of je horeca aan zal treffen onderweg. Er wordt beschreven waar je kunt parkeren, daarna volgt een duidelijke routebeschrijving en een plattegrond van het wandelgebied. Op de laatste pagina van het boekje vind je de legenda met daarop onder andere: wandelroute, grens losloopgebied, parkeerplaats, informatiecentrum, kerk, camping, kasteel, bunker, kinderspeelplaats, uitzichtpunt, skibaan, radiomast, uitzichttoren.

Friesland

Waterlocaties: Vlieland, Terschelling, Schiermonnikoog, Heerenveen, Leeuwarden.
Wandeling: Beetsterzwaag (Oude beuken in natte bossen)

Groningen

Waterlocaties: (stad) Groningen, Kolham
Wandelingen: Lauwersoog (Uitwaaien aan zee), Sellingen (Meanderend landschap), Steendam (Langs de Borgwatering),

Drenthe

Waterlocaties: Witteveen, Gieten, Hengelo, De Lutte
Wandelingen: Ambt Delden (Oude tijden herleven), Heino (Sallands landschap)

Flevoland

Waterlocaties: Almere, Kuinre, Lelystad, Zeewolde
Wandelingen: Almere (Lopen over de zeeklei), Biddinghuizen (Ruizende bomen op zeeniveau)

Gelderland

Waterlocaties: Beuningen, Epe, Ermelo, Giesbeek, Heerde, Mook, Nunspeet, Nijkerk, Ubbergen, Voorst, Voorthuizen, Wijchen, Culemborg, Nijmegen, Zutphen
Wandelingen: Speulderbos (Sprookjesachtig verrassend), Nunspeet (Zwemmen, wandelen, spelen)

Utrecht

Waterlocaties: Bilthoven, Nieuwegein, Nieuw-Loosdrecht, Vianen, Wijk bij Duurstede
Wandelingen: Lage Vuursche (Koninklijk wandelen), Leersum (Heuvel op, heuvel af)

Noord-Holland

Waterlocaties: Akersloot, Alkmaar, Amsterdam, Den Helder, Haarlemmermeer, Monnickendam, Obdam, Oostzaan, Ouderkerk aan de Amstel, Scharwoude, Spaarndam, Uitgeest. Verder de stranden: Bergen aan Zee, Bloemendaal aan Zee, Callantsoog, Egmond, Schoorl, IJmuiden, Texel, Zandvoort.
Wandelingen: Hilversum (Heen en weertje), Purmerend (Slingeren onder hoge bomen), IJmuiden (Struinen door de duinen)

Zuid-Holland

Waterlocaties: Delft, Dordrecht, Katwijk aan Zee, Krimpen aan de IJssel, Nootdorp, Reeuwijk, Ridderkerk, Rotterdam, Rijswijk, Valkenburg. Verder de stranden: Den Haag, Hoek van Holland, Noordwijk, Katwijk, Scheveningen, Wassenaar.
Wandeling: Zoetermeer (Natte hondenroute)

Zeeland

Waterlocaties: Rithem, Serooskerke. Verder de stranden: Cadzand, Domburg, Grevelingendam, Oostkapelle, Veere, Vlissingen, Vrouwenpolder, Zoutelande.
Wandelingen: Ouwerkerk (Natte poten langs de kreken), Hoedekenskerke (Fruit aan de kust)

Noord-Brabant

Waterlocaties: Breda, Drunen, Sint Oedenrode
Wandelingen: Herpen (Bos, stuifzand en water), Dorst (Bergen en bossen)

Limburg

Bij Limburg staan geen waterlocaties vermeld.
Wandeling: Venlo (De Groote Heide)

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Het beeldmateriaal

In het boekje kom je plattegronden tegen, maar ook prachtige foto’s van honden, van natuurlandschappen, dorpsgezichten. Alles in kleur.

Voor wie

Voor mensen met honden die het leuk vinden om eens op andere plekken te wandelen, maar ook mensen zonder hond kunnen leuke ideetjes opdoen door dit boekje in te kijken.

Interessant om te weten

Je kunt nog meer boeken bestellen bij de ANWB die betrekking hebben honden. “Honden welkom” is de titel van de nieuwste accommodatiegids van de ANWB. Deze gids bevat meer dan 1500 overnachtingsadressen in Nederland waar zowel honden als hun eigenaren terecht kunnen.

Mijn mening

Ik kon dit boekje gratis meenemen bij mijn supermarkt en was verrast over de inhoud. Het is een informatief boek, verder wordt de informatie overzichtelijk weergegeven. Gekozen is voor een vrij klein lettertype maar toch goed leesbaar. De plattegronden die betrekking hebben op de wandelingen zijn zeer gedetailleerd. Een aanrader, zeker voor mensen met honden. In deel 1 en 2 van de serie staan andere wandelingen, op de website van de ANWB staan twee gratis routes beschreven. Je kunt ook informatie over het boekje vinden op de site van Pedigree.
© 2010 - 2020 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Actief wandelen met je hondActief wandelen met je hondIedereen met een hond weet dat deze een paar keer per dag uitgelaten moet worden. Er is echter een verschil tussen een g…
De leukste hondenuitlaatplekken in Den Haag en omstrekenDe leukste hondenuitlaatplekken in Den Haag en omstrekenOp stap gaan met je trouwste vriendje is natuurlijk het leukst wat er is. vooral wanneer je ongestoord kunt genieten van…
Gebitscontrole bij honden en kattenGebitscontrole bij honden en kattenFebruari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel…
Het hondenbeleid in Den HaagHet hondenbeleid in Den HaagHet verzorgen van een hond kost veel tijd en geld. Een boete krijgen omdat uw hond losloopt of omdat u geen poepzakjes b…

Boekrecensie: Een vrouw kennen - Amos OzrecensieBoekrecensie: Een vrouw kennen - Amos OzDe bekende Israëlische schrijver Amos Oz is in 1989 gekomen met het boek 'Lada'at isja'. De Nederlandse vertaling versch…
recensieRecensie: Opgejaagd door Lydia RoodOpgejaagd, geschreven door Lydia Rood, gaat over de lotgevallen Maira en haar Sinti (zigeuner)- familie tijdens de Tweed…
Bronnen en referenties
 • Het boek: Wandelen met je hond 3
 • Website van Gedragscentrum Samenspel voor achtergrondinformatie over de auteur
 • Website van de ANWB
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur

Reageer op het artikel "Wandelen met je hond 3, door Nicky Gootjes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 24-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!