recensie

Boekrecensie: Haggadah (shel Pesach) - D. Hausdorff

Boekrecensie: Haggadah (shel Pesach) - D. Hausdorff Haggadah (shel Pesach) vertelt het Pesach verhaal over de bevrijding van de Joden uit Egypte. Dit verhaal wordt op Sederavond hardop voorgelezen in veel Joodse gezinnen. Deze traditie verbindt alle Joden over de hele wereld en hierdoor voelen de Joden zich weer als een schakel in de keten van de geslachten van het Joodse volk, een schakel die op sederavond weer hechter gesmeed wordt.

Gegevens

  • titel: Haggadah shel Pesach
  • bewerking en toelichting: D. Hausdorff
  • jaar: 5747 (1987) - 4de druk
  • ISBN: 90-71727-09-2

Inhoud boek 'Haggadah shel Pesach'

“Met onze jeugd en met onze bejaarden, met onze jongens en met onze meisjes zullen we gaan, want we zullen een feest voor God vieren.”
Deze woorden sprak Mozes tegen Farao. Ze zijn nog steeds toepasselijk voor de sederavonden. Elk jaar komt het hele Joodse gezin bij elkaar om de ontstaansgeschiedenis van het Joodse volk te vieren. Ze geven daarmee verbondenheid met alle Joden waar ook ter wereld. Ieder geslacht leest de oude Haggadah, maar het zal vaak een interpretatie aan de tekst geven overeenkomstig de gedachtewereld en de problemen van de tijd. Ook moet er voor elke generatie een begrijpelijke vertaling komen die vlot leesbaar is. Vandaar dat deze Haggadah een bewerking is voor een ieder goed verstaanbaar.

De tocht uit Egypte ging eerst naar de berg Sinaï waar de Tora en de Tien Geboden in ontvangst werden genomen. Dit betekende een speciale opdracht voor het Joodse volk. De Stenen Tafelen met de Tien Geboden werden meegedragen in een met goud belegde kist die in de Tabernakel en later in de Tempel werd geplaatst. De kist had draagstangen die niet verwijderd mochten worden en symbolisch zijn: de Tora vraagt dragers. Met onze jeugd en met onze bejaarden, met onze jongens en onze meisjes willen we dragen.

Seder geven is Jodendom overdragen. De taak rust het hele jaar op ons. En de sederavond vormt het hoogtepunt. De sederavond dient voorbereid te worden. De Misjna zegt dat rekening gehouden moet worden met de ontwikkeling en kennis van het kind. Men vertelt, al naar gelang de leeftijd, over ieder onderdeel van de Haggadah. Ieder jaar wordt er weer iets actueels bij verteld. De kinderen dienen actief mee te doen. Vooraf geleerde stukjes van de Haggadah aan de Seder worden opgezegd en vertaald.

Mijn mening

Stap voor stap wordt u uitgelegd hoe de Sederavond te vieren. Eerst komt het Pesach verhaal aan de orde (lees het artikel: Pesach: Het Pesach verhaal). Daarna volgt de voorbereiding van Pesach wat betekent dat het hele huis schoongemaakt moet worden vrij van chameets. Op de avond voor Pesach gaat het hoofd van het gezin met een kaarsje op zoek naar de laatste chameets. Dit zoeken naar chameets wordt 'bedikat chameets' genoemd. Het vernietigen van chameets heet 'bi'oer chameets.' Tot slot wordt verteld hoe de sederschotel is samengesteld en hoe het programma van de sederavond eruit ziet. Dit gedeelte bestaat uit Hebreeuwse teksten met een Nederlandse vertaling. Ook vindt u er steeds een toelichting.

Dit boekje is uiteraard vooral bestemd voor Joden, zowel voor de beginnelingen die niet zoveel af weet van Pesach als de gevorderden. Deze laatsten zullen de Hebreeuwse teksten kunnen lezen en hardop voordragen. De beginnelingen zullen het voornamelijk met de vertalingen en de toelichtingen moeten doen. Dat is misschien jammer, maar desondanks blijft het even waardevol. Tevens kunnen de beginnelingen zich voornemen om de Hebreeuwse taal te gaan leren zodat ze volgend jaar wel het hele programma kunnen uitvoeren (dus ook de teksten in het Hebreeuws hardop voorlezen).
© 2010 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pesach: het programma van de SederavondDe sederavond die de Joden vieren tijdens Pesach volgt een vast schema waarbij allerlei gebruiken voorkomen, zoals kidoe…
Pesach: belangrijke Hebreeuwse woorden/zinnen bij PesachBij het Joodse Pesach feest worden veel Hebreeuwse woorden en zinnen gebruikt. Op de avond van de 15de Nisan nuttigen de…
Boekrecensie: Van Adam tot Ezra - D. HausdorffrecensieBoekrecensie: Van Adam tot Ezra - D. HausdorffVan Adam tot Ezra is een Bijbel dat handelt over Israëls geschiedenis in Bijbelse tijd en speciaal bedoeld is voor de Jo…
Muziekrecensie: The Passover Seder (Seder Pesach)recensieMuziekrecensie: The Passover Seder (Seder Pesach)Op deze cd staat het hele programma van de Sederavond vanaf de eerste zegen tot en met 'Volgend jaar in Jeruzalem.' De t…

De dag dat… ik een bril moest, Tamara BosrecensieDe dag dat… ik een bril moest, Tamara BosDit boek is bedoeld als steuntje in de rug voor kinderen die een bril moeten gaan dragen. Loek zit altijd dicht op de te…
Liselotje en het paasfeestrecensieLiselotje en het paasfeestDe lente is begonnen en het is bijna Pasen. Liselotje en het paasfeest is een heerlijk voorleesboek over Pasen. De tekst…
Bronnen en referenties
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 26-06-2022
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.